reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

kiedy siadamy????

reklama
ja też radziłabym zaczekać, aż maluch sam zacznie siadać, tzn że jest na to już gotowy. czekaj cierpliwie na jego indywidualne tempo rozwoju :)

Drogie Mamy, przeczytałam powyzsze wpisy i troszke sie uspokoilam, ale czy to na prawde normalne ze moj 7-miesieczny synek jeszcze sam nie siedzi? przy małej pomocy robi to doskonale ale sam sie kołysze. martwie sie poniewaz moj synek urodzil sie w 39tc. z waga 2210g. Byl koszmarnie niedozywiony i teraz kazda rzecz mnie przeraza. Dzis moj synek zaczal po malutku raczkowac, nieudolnie ale jednak... mamy jednak problem z siedzeniem. Czy powinnam sie martwic?

martaik- nie ma sie o martwic nazapas. WIem cos o tym bo tez jestem przewrazliwiona o zrrowie mojego starszego synka bo taz mielismy z jego zdrowiem problemy.
Kazde dziecko jest inne to ze jeszcze sam nie siada nie swiadczy o tym ze cos jest nie tak, znam dzieci ktore majac 18 czy 20 mies jeszcze nie chodzily. U nas to akurat wszystko przedwczesnie sie zaczynalo ale tez z kolei sie martwilam czemu tak szybko. Barnim sam siedzial jak skonczyl 5 mies, sam stal opierajac sie plecami o kanape jak skonczyl 7,5 mies a chodzil sam majac 9 mies- martilismy sie o stawy - a poprostu ten typ tak mial.Wiec nie martw sie bo naprawde rozwoj inaczej przebiega u kazdych dzieci.

martaik nie martw się nie ktore dzieci siedzą samodzielnie dopiero w 8-9 msc spokojnie;-)mój synek sam siedział majac 7 msc i to w sumie było takie nagłe więc zobaczysz że u was też tak będzuie nic na siłe poprostu pewnego pięknego dnia on sam sobie usiądzie a tobie kamień z serca spadnie;-)a co niskiej wagi urodzeniowej to mój synek 38tc i waga 2600kg 10pkt Apgar i zaraz przybierał bardzo dużo aż przegonił niektóre dzieci które urodziły sie znacznie większe.a jak teraz twój maluszek rośnie?

aguska, Stas szybciutko dorownal wagą, po około 2 miesiacach wazyl tyle samo co rowiesnicy, ale początki były bardzo stresujące. Dziękuje za odpowiedzi:)

Dzieci na siadanie i raczkowanie maja czas pomiedzy 6 a 10 miesiącem życia. Moja córa (duża, długa 75cm dziewczynka :)) zachowuje sie dokladnie jak córka Calineczki i wiem, ze nie ma w tym nic nieprawidlowego. Ma jeszcze czas na samodzielnosc. Jednak istotne jest, aby nie pozwalac dziecku siedziec za dlugo, jesli samo jeszcze nie siada, poniewaz obciaza to kregoslup i tak jak u nas, robia sie "okragle plecki", co moze niestety spowodowac wady postawy w przyszlosci.

reklama
Ja podawałam synkowi palce i sam się podciągał- lakarz nam powiedział że jak da radę to znaczy że jest gotowy na siadanie. A przy okazji mogę polecić super poduszkę do nauki siadania- Lillop- kraina poduszek: PODUSZKA SIEDZISKO WIKTOR , nie trzeba malucha obkładać z każdej strony jaśkami, a i ja byłam spokojna że jak się zachwieje na którąś stronę to sobie krzywdy nie zrobi:-) A teraz poducha służy nam do odbywania kar:-)

Do góry