reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kłopociki i radości listopadowych Mam

Megii-złota jesteś. Dziekuję serdecznie Kochana za profesjonalne rady.
Lucy-trzymaj się dzielnie kobietko, życzę szybkiego powrotu do zdrówka Twojemu syneczkowi.
Anii, jeśli masz wagę, to zważ dziecko przed i po jedzeniu. Różnica będzie ilością pokarmu (a, mówię o wadze dla niemowląt, elektronicznej).
Moja Mała ostatnio robi sobie bardzo długi przerwy. W nocy potrafi spać ok. 5 godz. W dzień np. potrafi jesć co 4 godz. Ale potem nadrabia (najczęściej wieczorem) i je 3 razy co godzinę :)
Zwróć uwagę na kupy i siku, z jaką częstotliwością je robi. To świadczy o tym, czy wystarczająco sie najada.
Reszta mam, czy Wasze pociechy wraz z wiekiem robią sobie coraz dłuższe przerwy w jedzeniu?

reklama
Moja mala jest na butli. W nocy ma przerwę między posilkami od ok 22. do 6.30 rano (!!!), także na brak snu nie narzekam :-D
W dzień staram się ją przekonać do jedzenia co 3 godzinki. Czasami ma takie dni, że je co 3 godz. 120 ml a czasami co 2 godz. 90ml. Ja w przeciwienstwie do mam karmiących piersią nie martwie sie czy mala nie je za malo ale odwrotnie (dzieci na butli latwiej utuczyć). :-)

Aniii 100ml na 8 tygodniowego brzdaca to chyba troszke malo. to jakies 3.5 uncji Mala Eva nie ma jeszcze 6 tygodni i wcina 5 uncji czyli okilo 150 co 2 godziny- i nie to ze ja ja karmie- sama sie wydziera i dopomina papu!
w nocy to samo- mamy koncert co 3h i nie ma bata- musze wstawac i karmic. JA dokladnie wiem co ile i ile je bo sciagam laktatorem i dokarmiam Similakiem ( nie wiem jak u nas ta formula sie zwie)

Lucyann trzymam kciuki mocno zacisniete- wszystko bedzie dobrze, nie denerwuj sie , jedz dobre jedzonko i karm maluszka wysokiej jakosci mleczkiem. musi byc dobrze! Buziaki dla Chomiczka!

anii - to, ze sciagasz 40-50 ml z jedenj piersi, to nie znaczy, ze mala tyle zjada. na pewno jest w stanie wyciagnac duzo wiecej niz laktator. ja sama odciagam czasem i jak juz laktator nic nie ciagnie, to jak scisne piers, to jeszcze leci.

a poza tym kazde dziecko ma inny apetyt. moja ma 3,5 miesiaca i czasem jak maz jej daje butle, to zje 160 ml, a czasem 110 z wielkimi problemami. wazne jest tylko to, czy dobrze przybiera na wadze.

Pola ja nie potrafię Ci nic doradzić bo nie miałam jeszcze takich doświadczeń.

Lucyann trzymam kciuki za zdrówko Chomiczka, będzie dobrze.

Anii zgadzam się z wypowiedzią gufi, bo mi samej ciężko dokładnie opróżnić pierś laktatorem. A czasem nawet bywało tak że z ledwością wyciągłam 20-30ml, ale po dłuższej męczarni z laktatorek z jednej było 100 ml i więcej (bo dla mnie to męczarnia, dzidzi lepiej opróżni pierś i w tym miejscu podziwiam i chylę czoła Monice, ale może to też zasługa elektrycznego laktatora). Z pewnoscią mała zjada więcej, choć powiem Ci że też czasem mnie dręczą myśli czy aby na pewno zjada tyle co trzeba, bo momentami strasznie opróżnione wydają się moje piersi, ale przystawiam ją do drugiej piersi i już nie chce więc chyba wszystko jest ok.

Lucyann, mam nadzieję, że nastąpiła poprawa u Twojego syneczka. Trzyamam mocno kciuki i z całego serca życzę zdrówka.

Aniii, również trzymam kciuki za Was.

Góralko, dziękuję za podpowiedź. Dzisiaj idę do pediatry po skierowanie na USG bioderek, to poproszę jeszcze o kropelki.

dzięki dziewczyny za info.z Lilą coraz gorzej. w ogóle nie je, co 4h złąpie trzy łyczki i wszystko. próbowałam łyżeczką, butelką, strzykawką i nic. boję się żeby się nie odwodniła. ma bardzo duży kaszel, płacze jak zakaszle więc musi ją boleć w klatce piersiowej. do tego biegunka /nie wiem skąd skoro nic nie je/ i bardzo duże krostki na tyłeczku mimo że zmieniam jej co chwila pieluszki.zaraz pędzę do lekarza, wizyta na 16...bardzo się boję.
a z cycków ściągam coraz mniej i coraz większe mam trudności. ręce mnie bolą od masowania żeby pokarm lepiej leciał.dlaczego wiecznie muszą być jakieś problemy???:no:

Jestem szczęśliwa,bo w końcu mam pewność,że mój synuś słyszy!:-) Mateuszek potrafił spać przy głośnej muzyce czy rozmowach. Czasami do pokoju wpadał pies moich rodziców i zaczynał szczekać a małego to nie ruszało,wiec zaczełam mieć wątpliwości. Miał mieć robione rutynowe badanie słuchu w szpitalu,ale mu nie zrobili,bo popsuł się sprzęt.Dostał skierowanie do poradni audiologicznej ale niestety trzeba czekać 2 miesiące na badanie, więc miałam niezłego stresa. A tu dzisiaj przez przypadek spadł mi talerz na podłoge i się pobił, zrobił się hałas a mały się obudził i zaczął głośno płakać;-)

Aha mam pytanko może ktoś wie czy to możliwe żeby dziecku 8-tygodniowemu wyrastały zęby? bo mój maluszek od kilku dni strasznie się ślini i wkłada sobie rączki do buźki.

reklama
Do góry