reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Klub mam małych alergików

Mamo Julci - witaj ;-)

Fredzik - duchu ;-) to ja nie zyje razem z Toba ;-) Jaska roznosi energia - stepuje, tanczy, biega, skacze, spiewa, krzyczy, gada non stop.... wstaje przed 8 kladzie sie spac ok. 22 ;-( a ja prawie caly dzien jestem z nim sama ;-(

reklama
nie było mnie troche bo jakaś zalatana byłam ostatnio
c020.gif

rubi ale jaja!!! wchodze i co widze? dzidziusia!!! normalnie będziecie mieć dzidziusia
a040.gif
ale super!!! gratuluje!!
a115.gif

rubi ja się staram o dziecko i gadałam z alergolog na temat diety w ciąży... mówiła żeby unikać czystego nabiału, ale możesz czasami zjeść jakiś twarożek, ser żółty czy jogurt.. pozatym, mnie alergolog poleciła żeby przez całą ciąże brać probiotyki (najlepiej Lakcid L lub Biogria? nie wiem, bo nie moge doczytać się nazwy.. )
Poza tym starać się unikać konserwantów i jeść dużo owoców i warzyw ;) raczej unikać alergenów najmonciejszych, czyli nie zajadać się np cytrynami
d010.gif
i mówiła mi żeby raczej całą ciąże starać się nie szaleć z alergenami ... bo ja myślałam że tylko ostatni trymestr, a ona mi powiedziała że zawsze lepiej całą ciąże dbać o siebie

mamojulci witaj :-)

mika! ciesze sie ze zyjesz ;-) powodzonka w staraniach ;-)

troche mnie podlamalas bo ja ostatnio ciagle wcinam swiezy serek Turka - to w zasadzie tyle z nabialu ale niemal nalogowo ;-)

mam namiar na program profilaktyki celiakii - nie wiem czy nas zakwalifikuja bo u nas nikt nie ma celiakii - jedynie Jasiek jest uczulony na gluten...
Program polega na tym, ze przy narodzinach dziecka pobierana jest krew pepowinowa i jesli z badan wyniknie ze dziecko jest zagrozone celiakia to razem z matka bedzie objete programem badawczym - beda pobierac probki krwi od dziecka i probki mleka od matki - wszystko na "ich" koszt. Jesli z badan wyniknie ze dziecko nie jest zagrozone celiakia to przynajmniej bede wiedziala ze nie musze od razu eliminowac glutenu... no ale najpierw trzeba sie tam zakwalifikowac...

aha... a nam pani alergolog nie kazala dawac Lakcidu - bo jest na mleku robiony... wiec z jednej strony mam sie wyrzec serkow a z drugiej i tak alergeny wpuszczac???

aaaa i jeszcze jedno... pisalam kiedys ze ten durny gluten siedzi w takich produktach ktore na pierwszy rzut oka wydaja sie bardzo dalekie od pszenicy, jecznienia zyta i owsa? no to wlasie sie dowiedzialam ze jest duze prawdopodobienstwo ze gluten siedzi w..... OCCIE SPIRYTUSOWYM!!!! niby go Jaskowi prawie wcale nie daje ale... nie spodziwalabym sie w nim glutenu ;-( i znow punkt dla niego ;-(

rubi a to o tym glutenie to do mnie było?? bo ja to raczej się mało udzielam na temat glutenu, ze względu na to że nie mamy z nim problemu ;-) a tak troszke odczułam że to było do mnie :confused: a co do tego lakcidu to nie potrafie ci odpowiedzieć czemu ten akurat jest dobry dla kobiet w ciąży. Taki mi zapisała alergolog i tylko tyle ci moge napisać :tak: ja osobiście chyba będe raczej brała Dicoflor, ale to się jeszcze okarze. A co do tego mleka w skłądzie probiotyku, to mojej koleżanki córka jest uczulona na nabiał, a ten probiotyk też bieże, więc nie wiem jak to jest do końca z tymi probiotykami :confused: aha, a co do nabiału to napisałam ci żeby unikać nabiału czystego, czyli mleka ;-):tak: a ten serek Turka to co to za serek, normalnie pierwszy raz o nim chyba słysze :rofl2::rofl2::-)

jaka jestem głupia ;) o tym glutenie to nie do mnie miało być hehe ... jakaś dziś nie kumata jestem ;)

mika! o tym glutenie to tak ogolnie... kiedyes zastanawialam sie tu glosno czy powinnam i kiedy wyeliminowac to co uczula Jaska ;-)

Lakcid w skladzie nie ma mleka ale jest robiony na bazie mleka krowiego - ja jaskowi daje Linex forte - podobno wlasnie ale osob z uczuleniem na bialko krowie

a serek moj najububiony jest tu -->

rubi czyli to jest twaróg, a pisałam że nabiał przetworzony można ;-) czyli twaróg możesz jeść... ale ja i tak bym chyba nie za często wcinała go ;-) a powiedz jak się czujesz? chciałaś dzidziusia? czy wpadeczka? :-)

a ja podaje Dominice DICOFLOR 30 i też nie ma w składzie mleka :tak:

rubi ja też podaję dicoflor 30 lub probiolac plus ale po pól dawki zamiast lakcidu

u nas sie troche poprawiło skaza zniknełaz raczek i nóżek i buzia troche lepsza jest ale to emolium nie działa tak jak bym chciała
sprawdzam juz wszystko nawet na sladowe ilosci a i tak pryka w nocy i boli go brzuszek załamuje rece
w marcu idziemy do nowego alergologa moze on cos doradzi pomoże brak mi juz koncepcji

Rubi mamuska jak sie czujesz??

my odzyliśmy ... znaczy w koncu chyba zaczynamy wychodzic z chorób ... młody jeszcze pokasluje ale ... od poniedzialku chodzi juz do zlobka i poki co (tfu tfu) jest ok :tak:

no i mamy dobra wiadomość ... od kwietnia zaczynamy wprowadzac nowe jedzonko :-) 1 produkt na miesiąc ale to i tak mega wielki plus :-)

co do plamek ... lekarka odtsawila wszystko ... wszystkie maści i leki ... zostalismy tylko przy zyrtecu ... codziennie nawilazmy Dawidka 3 x dziennie i powiem Wam szczerze ze plamki znikają :tak:

a teraz zmykam do babla ... a Wam milego dzionka zycze :-)

ps. Fredzikowa Nam gdzies zaginęła w akcji ?? :confused: halooo :confused:

Ostatnia edycja:
reklama
hej ;-)

grzechotka - a probowalas wyeliminowac na jakies 2 tygodnie gluten? bol brzuszka jest jednym z podstawowych objawow alergii na gluten ;-(

moniqa... jak sie czuje? szczerze mowiac to ja jakas pokrecona jestem bo zaczal sie II trymestr i powinnam sie zaczac dobrze czuc a ja sie swietnie czulam w I a teraz... bole glowy, brzucha, kregoslupa, zapchany nochal no i jak wczoraj odebralam wyniki to.... OB mam 80 przy normie od 1 do 12 ;-( o 13:30 mam wizyte u gina i zobaczymy co powie... mnie sie wydaje ze jakby polaczyc bole glowy z zapchanym nosem to wyjdzie jakies zapalenie zatok, choc od listopada zawsze w czapce na dwor wychodze wiec skad moglo by sie to zapalenie zrobic??? a moze zabki? zobaczymy - 3majcie kciuki!!!

PS. Fredzik pisala ze nie zyje ;-p

Do góry