reklama

Klub mam małych alergików

ja bym do pracy chciala...

Rubi nie smutkaj sie :no: ... do pracy jeszcze zdazysz pojsc ... poki co odpoczywaj ... a poza tym to ciekawe czy tak tez bedziesz mówic za 112 dni ;-)
aczkolwiek z drugiej strony rozumiem Cie ... ja siedzialam cala ciąże i czasami to nie wiedzialam co ze soba zrobic ... zreszta ja to chyba pracoholiczka :sorry:

reklama
czy szybko mozna sie dostac do tego alergologa w raszynie?? bo potrzebuje jakiegos alergologa dobrego, panstwowo trzeba czekac 3 miesiace :szok: jesli mozecie polecic kogos z waraszwy lub okolic bede wdzieczna :happy:

Rubi mam prośbę ty jesteś ekspertem, odebrałam wyniki z krwi synka an pokarmy i wszędzie wyszło 0,00 nawet mleko tylko wieprzowina i kurczak poniżej 0,35:sorry: czy według ciebie te wyniki są prawidłowe czy powinnam zrobic jeszcze jakies inne badania. bardzo proszę cię o odpowiedz ( jesli tylko będziesz mogła)bo wiem że ty sie znasz na tym jak nikt inny. dziękuję:zawstydzona/y:

czy szybko mozna sie dostac do tego alergologa w raszynie?? bo potrzebuje jakiegos alergologa dobrego, panstwowo trzeba czekac 3 miesiace :szok: jesli mozecie polecic kogos z waraszwy lub okolic bede wdzieczna :happy:

hej ja chodzę z synkiem do alergologa w nowym dworze mazowieckim, tylko tam sa dlugie kolejki ale lekarka przyjmuje wszystkich.
lub poszukaj w enel med tam tez są alergolodzy, w razie pytan pisz

bombelek! ja nie jestem ekspertem! po prostu nasze laboratorium obok wyniku podaje normy:

ponizej 0,35 IU/ml - nie wykryto przeciwcial przeciw alergenowi
0,35 - 0,7 IU/ml - I klasa
07 - 3,5 IU/ml - II klasa
3,5 - 17,5 IU/ml - III klasa
17,5 - 50,0 IU/ml - IV klasa
powyżej 50,0 IU/ml - V klasa

z wynikow wynika ;-) ze nie ma alergii ;-)
napisz jeszcze czy to byly pierwsze testy z krwi czy po prowokacjach, czy przed testami byl juz na diecie eliminacyjnej czy jeszcze mialy prawo "plywac" w krwi alergeny? robilas IgE calkowite?

bombelek! ja nie jestem ekspertem! po prostu nasze laboratorium obok wyniku podaje normy:

jesteś, jesteś, ja wszystkim mówię, że mam tu eksperta :tak:
wiesz co my IgE całkowite robiliśmy i wyszło, że nie ma alergii ale był od pół roku albo dłużej na diecie eliminacyjnej i nie było prowokacji, może dlatego?

to były jego pierwsze testy z krwi, w sumie to na co byly robione to jadl w ciagu ostatniego miesiąca, alergolog kazala zrobic te testy bo cokolwiek by nie zjadł to go zaraz wysypywało.
w zeszlym roku mial na mleko i wyszło 0,10 a teraz juz 0,00. naprawde juz nic nie kumam.

wiesz co? a moze on nie ma uczulenia na konkretne produkty a na konserwanty jakies? u Jaska w przedszkolu jest dziewczynka - moze mleko, moze gluten a juz budyn ja uczula. tak samo kisiel ze sklepu. nie dopytywalam dokladnie tylko doszlam do wniosku ze u Jaska nie jest tak zle bo uczulaja go konktertne produkty a nie dodatki, ktore czasem nie sa nawet wymienione na etykietce...
pogadaj o tym z alergologiem!

no a u nas okolo czerwca - jak Jasiek nie bedzie chorowal - prowokujemy cos... jeszcze nie wiem czy mleko czy gluten ale trzeba zadzialac ;-)

reklama
tak to jest jak sie odpisuje pol godziny - wskakuja nowe posty a ja je widze po czasie...

chodzi o to czy przed testowaniem obecnosci alergenow p/ko produktowi dostawal ten produkt czy nie...
jak robisz testy po raz pierwszy to dziecko zwykle jeszcze nie ma wprowadzonej diety eliminacyjnej - wtedy we krwi kraza przeciwciala - masz wynik testu. po ok. 6 miesiacach robi sie prowokacje - przez 3 tygodnie podaje sie (codziennie!) niewielkie ilosci JEDNEGO! alergenu i po tych 3 tygodniach robi sie testy - jesli nadal sa przeciwciala to alergia nie ustapila a jak ich nie ma to moze oznaczac ze alergii nie ma ALE wyczytalam ze pierwsza prowokacja wychodzi OK - wydaje sie ze alergia ustapila a po jakims czasie nastepuje nawrot. u nas tak wlasnie bylo. wyniki byly sfiksowane - zrobilismy mlodemu testy z krwi PRZED prowokacja i PO. wyniki testow sprzed prowokacji powinny wykazywac brak alergii bo mlody byl na diecie eliminacyjnej (scislej - tak mi sie przynajmniej wydawalo) a u nas byly gorsze niz po prowokacji. alergolog stwierdzila ze skoro nie ma objawow klinicznych (zadnych wysypek, problemow z brzuszkiem, kupkami itp.) to Jasiek moze miec po prostu takie podwyzszone IgE i ze trzeba odczekac i zrobic kolejna prowokacje - a kolejna prowokacja skonczyla sie pokrzywka i wizyta na pogotowiu ;-(
tak wiec jak widac na zalaczonym obrazku teoria swoje a praktyka swoje... nie wiem czy te wyniki sa dobre, wiarygodne, czy trzeba je powtarzac... musisz zapytac alergologa - on was zna, widzial wysypki malego, zna sie na swojej robocie i powinien cos poradzic ;-)

powodzenia ;-)

PS. nie wiem od czego to zalezy ale moja pani alergolog wskazala nam konkretne laboratorium a inne odradzila.... w jedym i drugim musielibysmy zaplacic ale polecila nam lab przy wojewodzkim centrum medycznym...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry