reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

kolacja dla rocznego dziecka

Beti taki maluszek ma naprawde maly zoladek. Wydaje mi sie, ze 2,5 kromki to kolacja dosc spora nawet jak na doroslego :) SPokojnie powinna sie kaszka najadac, albo jedna kanapka i kubkiem mleka czy kakao. Male dzieci chyba obowiazuja podobne zasady zywienia - kolacja powinna byc lekka. Szkoda, zeby od malego sobie rozpychala brzuszek albo wyrabiala niezdrowe nawyki. A dopoki jest przyzwyczajona do jedzenia w nocy to chocbys jej dala trzydaniowa kolacje to i tak sie obudzi :) To nie do konca od siebie zalezy. My na koalcje zajadamy kaszke bobovita albo kanapke plus jakis mleczny napoj albo ryz na mleku z jakims owocem startym.

reklama
o wlasnie ryz z mlekiem i jabluszkiem!! dobry pomysl! u nas jest jeszcz taki problem ze ona mleka nie wypije, odkad skonczyla 4 mies musze przemycac mleko bo poprostu go nie lubi a ze jest alergikiem to duzego pola do popisu nie mamy z mleczkami.kakao tez narazie odpada,
a z kolacjami mamy juz postep-dis po 1,5 kromki wytrzymala do 4 rano wiec tak to juz jest ok.

Beti z mojego przykladu wiem ze roczne dziecko nie budzi sie z glodu, tylko z przyzwyczajenia bo jak zacznie plakac i krzyczec to dostanie cieple mleczko, bo dla swietego spokoju mama da i dziecko sie uczy. My je tego uczymy, rowniez przez nie dostarczanie dziecku odpowiedniej ilosci kalori w ciagu dnia dziecko musi je uzupelniac rowniez w nocy. I to jest prawda odkad dostarczalam synkowi wiecej kalori w ciagu dnia bylo lepiej ale nie na tyle zeby on przesypial cala noc. Moj synek mial 13 miesiecy i nadal sie budzil na jedzenie po kilka razy. Mialam tego dosyc po pierwsze ja bylam zmeczona bo wstwac w nocy po cztery razy przez rok czasu mialam serdecznie dosyc wygadalam jak trup. A i Alanek byl rozdrazniony bo zle spal w nocy az wkocu znalazlam w necie ebook autorki Annette Kast-Zahn Hartmut Morgenroth pt. ''Kazde dziecko moze nauczyc sie spac'' sa tutaj dobre przyklady jak poradzic sobie z problemami snu dziecka. Moze odbieglam troche od tematu bo mialysmy pisac o kolacji ale polecam wszystkim mama przeczytac ta ksiazke a problemy ze snem maluszka znika. Gwarantuje w 100% sama ja zastosowalam i juz po pierwszej nocy byl efekt teraz mamy z mezem spokoj synek idzie spac o 21 i spi do 5 rano dostaje mleczko i przespi do okolo 8. Oprocz tego ze nauczyl sie sam zasypiac i przesypiac noc oduczylismy go od smoczka udalo sie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu:) w razie jakis pytan w sprawie tych metod z ksiazki piszcie;) Alan rowniez byl alergikiem ale gdy skonczyl rok alergia mu przeszla wiec bylo mi latwiej cos dla niego przygotowac. Moze to wydawac sie dziwne ale jak maz pozno wracal z pracy to Alan potrafil z nim zjesc ziemniaczki czy zupe, nie lubial kaszek wiec jak nic mu nie bylo a mial na takie potrawy apety to nie odmawialam pozniej do lozeczka dostal butle z mlekiem i smacznie spal;) życze cierpliwosci

czasem zdarzy sie ze mało zje w ciągu dnia ale czy zje normalnie czy zje mało to i tak w nocy co 3-4h chce jeśc.

moja w życiu nie wypiła kaszki z butelki,zawsze jemy łyżeczką i max. zje z 150ml mleka i więcej jej sie nie mieści.

a próbowałaś mleko zagęścic kleikiem?? może to na dłuzej wystarczy i mała ładniej bedzie spala?

Do góry