reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kolczyki u niemowlaka

Pauli25

Styczniowe mamy'06
Witam
Dziewczyny powiedzcie od kiedy można założyc niemowlakowi kolczyki?Chodzi o moja córcię!!!Ma 3-miesiące.Czy któraś sie dowiadywała lub miała podobny problem???

reklama
Wydaje mi się że njlepiej poczekać jak mała już konketnie podrośnie i sama bedzie chciała.
Czemu takiemu maleństwu chcesz kolczyki zakładać? Przecież jej sprawi to tylko ból :-[
No i jeszcze przy gojeniu też nie ma miłych doświadczeń,szczególnie że takie malenstwo dużo zaczyna się wiercić a nie powiesz jej że musi uważać ???

całkowicie popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wiele razy widziałam maleństwa z kolczykami w uszkach ale czy to takie fajne??
ja nie przebiła bym takiemu szkrabowi uszu!poczekałabym np.do komuni!!
ale to ty jesteś mamą i to ty wiesz co dla twojego malucha jest dobre a co nie!!

ja rowniez dziwie sie mamom, ktore przebiaja uszy maluszkom. czy to ozdoba? moim zdaniem to szpeci dziecko! maluszki sa tak sliczne, ze jakies blyskotki w uszach, ktore maja na sile sprawiac, ze wyglada 'doroslej' sa tak naprawde okropne!

ze juz o bolu, jaki sprawi sie dziecku nie wspomne.

poza tym nie masz gwarancji, jak uszy beda sie goic. sama mam przebite /znacznie pozniej!/ przez sile fachowa, a meczylam sie z tym ponad miesiac! antybiotyki, bol, ropa.. koszmar. tylko dlatego, ze moje cialo nie tolerowalo obcego elementu. skad wiesz, ze u twojej corki tak nie bedzie?

i dziewczyny maja racje - wytlumacz niemowlakowi, ze ma uwazac i na przyklad nie ciagnac sie za uszy! poczekaj, az odkryje, ze ma kolczyki. raczki jej zwiazesz? zycze powodzenia.

Niebawem mała zacznie ineresować się swoim ciałkiem i zacznie sama ciągnąc za uszy,
będzie ja interesowało to że coś w nich ma.
Poczekaj,nech podrośnie.
Napewno jest śliczna bez nich :)

Myśle że najlepiej jeszcze z kolczykami poczekać bo dziecko faktycznie kiedy zaczyna się interesować swoim ciałem to uwielbia się np: ciagnęć za włosy, uszy itd a to może być niebezpieczne. Wydaje mi się również że bez sensu jest narażac takie malutkie dziecko na ból przy przebijaniu i gojeniu uszu  ::) Poczekaj jeszcze troszkę przecież na przebicie uszu Twoja córeczka bedzie miała jeszcze całe życie (może niech sama kiedyś zdecyduje czy chce mieć kolczyki  ;) )

Moja córka ma 3 lata i na dzień dzisiejszy nie odważyłabym się jej przebić uszu. Sama się jeszcze nie domaga. Narazie chce nosic spinki i mieć długie włosy. To chyba bezpieczniejsze.

ja tez uwazam ze jeszcze za wczesnie! no przynajmniej do 4-5 lat! jak juz dziecko samo moze w jakis sposub sie wypowiedziec na ten temat! no przynajmniej po czesci. znam sama pare dziewczyneczek majacych 5 lat i kolczyki ale same sie decydowaly i nawet nie bylo az tak strasznie bo ponoc pistoletem nie boli. ale zawsze zostaje problem czy wlasnie uszy przyjma "cialo obce"???? a jak nie? to naprawde mozna bolu narobic!!
poczekaj jeszcze troszke dzieciaczki sa tak piekne same w sobie ze czasem "przeozdobienie" moze szpecic!

reklama
to powinna być decyzja dziecka.
ja kocham kolczyki. od zawsze wiedziałam, że jestem 'typem' dziewczyny z przekłótymi uszami. mimo, że w mojej rodzienie ŻADNA kobieta nie ma przekłótych uszu. mama się sprzeciwiała. w końcu zrobiłam to potajemnie w wieku 10 lat (ciocia mi przekóła).
jak patrzę na moją córkę, to chciałabym też, żeby od razu nosiła kolczyki. ale przecież ona może ich nie chcieć. to w końcu nic ważnego, tylko ozdoba... poczekam aż będzie mogła się sama wypowiedzieć i wtedy jej zaproponuję.

Do góry