reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

kolka-zmora znana nam wszystkim

reklama
Pytałam położnej o stosowanie Sab Simplex- ta miała wypytać lekarzy ale okazuje się, że żaden nie chce się wypowadać na ten temat- Dziwne????:baffled::baffled::baffled:
Położna radziła żeby zapytać w aptece o skład i dawkowanie i żeby porównali z innymi lekami na kolkę co do składu np. z Infacol, Bobotic, Espumisan, Esputicon
Może Celinka nam coś podpowie w tej sprawie? W domu mam Esputicon i tam głównym składnikiem na 1g preparatu jest Dimetikon 980mg, Dwutlenek krzemu 20mg,

Sab Simplex:
Skład Składniki lecznicze: 1 ml (ok. 25 kropli) zawiesiny do zażycia zawiera 69,19 mg Simeticonu.
Pozostałe składniki: Carbomer, kwasek cytrynowy, hypromellose, benzoesan sodu, substancja słodząca (aspartam), sacharyna, kwas sorbinowy, aromat malinowy, aromat waniliowy, woda
Opakowanie Butelka z dozownikiem o pojemności 30 ml zawiesiny

Poletka chodzi Ci o to,ze w ulotce nie masz ile sab simplexu podawac??
Sprawdzilam:
Esputicon ( 1 kropla 4 razy dziennie) i sab simplex mają tyle samo 1ml=69,19mg simetikonu
espumisan 1ml= 40mg simetikonu ( 20 kropli-1ml- na dobe)
bobotic 1ml= 66,66mg simetikonu ( 8 kropli x 4 )
infacol 1ml= 40mg simetikonu ( przed kazdym posilkiem 0,5ml)

W kazdym jest inaczej..... ja bym sie w przypadku sab simplexu sugerowala esputiconem, bo mają taką samą ilosc simetikonu w 1ml preparatu. Chociaz z drugiej strony espumisan i infacol tez mają takie same ilosci, a dawkowanie jest rozne...co firma to swoje zasady.
Sorki, jesli sie gdzies pomylilam, ale wlasnie z uczelni wrocilam. Od dzisiaj jestem panią mgr z pelnym prawem wykonywania zawodu :-D Jeszcze tylko dyplom musze odebrac w maju :-D :-D

Poletka chodzi Ci o to,ze w ulotce nie masz ile sab simplexu podawac??
Sprawdzilam:
Esputicon ( 1 kropla 4 razy dziennie) i sab simplex mają tyle samo 1ml=69,19mg simetikonu
espumisan 1ml= 40mg simetikonu ( 20 kropli-1ml- na dobe)
bobotic 1ml= 66,66mg simetikonu ( 8 kropli x 4 )
infacol 1ml= 40mg simetikonu ( przed kazdym posilkiem 0,5ml)

W kazdym jest inaczej..... ja bym sie w przypadku sab simplexu sugerowala esputiconem, bo mają taką samą ilosc simetikonu w 1ml preparatu. Chociaz z drugiej strony espumisan i infacol tez mają takie same ilosci, a dawkowanie jest rozne...co firma to swoje zasady.
Sorki, jesli sie gdzies pomylilam, ale wlasnie z uczelni wrocilam. Od dzisiaj jestem panią mgr z pelnym prawem wykonywania zawodu :-D Jeszcze tylko dyplom musze odebrac w maju :-D :-D

Najserdeczniejsze gratulacje dla świeżo upieczonej Pani mgr:tak::tak::tak:

Celinko ja mam dylemat co do ilości kropel w przypadku Sab... na ulotce napisali 15 kropel do każdego posiłku a skoro to ma taki sam skład jak Esputicon to wychodzie, że jest to "końska dawka" i dlatego ten lek jest taki cudowny tak?? Ale czy w takiej ilości jest bezpieczne dla dziecka? Jż sama nie wiem:baffled:

Poletka mi ta dawka od poczatku wydawala sie konska, ale ta substancja w zbyt duzej dawce nie powinna zaszkodzic. Moze sprobuj dawac po kropli, a jak bedzie za malo, to zwiekszaj dawke.
Pani mgr to ja juz od czerwca bylam. Od dzisiaj mam prawo wykonywania zawodu, bo staz zaliczylam ;-)

rzeczywiście systematycznosc jest najważniejsza:rofl2:
otóż powoli kończył mi się Sab simplex więc zaczęłam je tylko podawac w godz wieczornych, a tu masz babo placek po 3 dniach kolka wraca -noc nieprzespana, mała jęczy w ciągu dnia (przez sen) z bólu a ty biedny człowieku weż:baffled:, ja już zapomniałam co tzn kolka:no::angry:, chyba dziś znowu zaliczymy noc z suszarką:happy:
na szczęscie kolejne kropelki zamówione i niedługo w drodze:rofl2:

reklama
ja sab simplex dawkuje podobnie jak bobotic (czyli nie 4 razy dziennie tylko 3 razy dziennie po 8 kropel)

Coś tutaj jest nie tak:
Esputicon ( 1 kropla 4 razy dziennie) i1ml=69,19mg simetikonu
bobotic 1ml= 66,66mg simetikonu ( 8 kropli x 4 ),

patrząc na ilość simetikonu i dawkowanie
Na opakowaniu jest : Esputicon, krople doustne, (980 mg / g)

Do góry