A oto przepis na zapiekankę z makaronem, szynka i serem
-350g makaronu (np. kolanka)
-1 kostka bulionowa Knorr (z oliwą z oliwek i ziołami)
-1 posiekana cebula
-2 łyzki oliwy
-7 plasterków szynki pokrojonych w paseczki
-1 szklanka śmietany 36% (ale spróbujcie z mniej procentową, to wtedy zapiekanka jest mniej zbita)
-100g zielonego froszku z puszki
-300g startego żółtego sera
-sól, pieprz, margaryna do formy
Rozgrzac piekarnik do temp. 180stopni. Makaron ugotować z kostką bulionową - odcedzic i przelać zimną wodą. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać szynkę i podsmażyć. Wlać smietanę i gotować na małym ogniu minutę, wsypać groszek, dodać odsączony makaron i połowę sera. Przyprawić solą i pieprzem. Żaroodporna formę wysmarować margaryną, napełnic makaronem, posypać resztą sera i zapiec na złoty kolor.
Smacznego :-)
(jest to przepis Pascala - pyyycha)