reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kolo gospodyn domowych

mammamisia chętnie skorzystamy z twoich przepisów więc wklejaj ich jak najwięcej:tak:
a jeśli chodzi o te gofry to ile ma być tej margaryny? 1 gram ????
ja od czasu do czasu robię gofry więc pewnie skorzystam z przepisu :-)
 
reklama
Margaryny ma być cała paczka najlepiej jakaś mleczna margaryna. Trzeba ją najpierw rozpuścić a później ostudzić i wymieszać z resztą składników. Na pewno w chwilach wolnych powklejam jakieś przepisy! Pozdrawiam!
 
Hellou...dokopac sie do tego watku nie moglam:) No i wyszlo na to ze mam robic wigilijny obiad ...hehehe...niezle tyle ze to wacale nie zart. Dzis zrobilam golabki jutro planuje uszka polepic i chcialabym bardzo zrobic jakies swiateczne ciasto tylko...ja nigdy nie upieklam dobrego ciasta, zawsze mi cos nie wychodzilo. Macie jakies proste przepisy dla takiej kucharki jak ja?
 
Jagusiu, az wstyd sie przyznac ale kiedy mam przygotowac Wigilie to zazwyczaj dostaje ciasta od tesciowej a ja przygotowuje jedno, moze mało zwiazane ze Świetami ale za to PYSZNE! Nie jest trudna choc tak moze przepis wyglada... Mianowicie:
Spód jest to ciemny biszkopt, masa z ubitych na parze jajek z kakaem i rumem, a gora to moczone w rumie rodzynki polaczone z czekolada... wyglada wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. JEden problem to to iz ja po jednym kawałku ide spac bo taki jest nasączony rumem. Ale na zimowe popoludnia i wieczorki to fajne ciasto.

Jesli chodzi o tradycyjne to zdaza mi sie kupic gotowe ciasto w torebce. Np. piernik, ja tylko dodaje jajka, mleko i co tam pisze na torebce. Zawsze wychodzi, jest szybki i Super smakuje :)
 
Placek z rodzynkami

1. Biszkopt z 4 jaj - ciemny
- 4 jaja
- 4 łyżki oleju
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, żółtka z olejem, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia..
Żółtka z olejem połączyć z ubitymi białkami, dodać 1-2 łyżki kakao, na końcu dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec jak biszkopt – około 20-30 minut
 
2.Masa czekoladowa
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1 kostki masła
Całe jajka z cukrem ubić na parze (ostudzić). Masło utrzeć z łyżką kakao, dodać ubite jajka. W trakcie ubijania dodać pół kieliszka rumu z odcedzonych rodzynek.
 
3.Polewa rumowo – czekoladowa z rodzynkami
- 40 dkg rodzynek
- dwie czekolady mleczne
- czekolada deserowa
- rum
- pół kostki masła
40 dkg rodzynek zalać rumem na 24h. Odcedzić.
Roztopić masło, dodać czekolady, roztopić. Ściągnąć z ognia, dodać rodzynki i całą masę wyłożyć na placek.
 
Jagusiu jeszcze cos prostego znalazlam​

Keks Orzechowy
Składniki:
8 białek
40 dkg mąki
1 cukier waniliowy
25 dkg orzechów
40 dkg cukru
25 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i pozostały cukier. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać roztopiony chłodny tłuszcz i na końcu posiekane orzechy.
- Piec około 45 minut.
 
reklama
Przepis na Babkę Ziemniaczaną (tzw.KUGIEL)....od teściówki ale smaczny:

Składniki:

Ziemniaki (kg.wedle uznania)
Boczek świeży - najlepiej chudy (ilość proporcjonalna)
Cebula (ilość proporcjonalna)
Pieprz i sól.



Ziemniaki zetrzeć, jak na placki ziemniaczane, boczek świeży pokroić w kostkę, wielkość jak kto woli posolić i odstawić na jakieś 1,5-2h, cebule pokroić w kostkę (drobną), ja zcieram na tarce.

Przygotowanie:

Ziemniaki odcedzić z soku, i zalać niewielką ilością gorącej wody, nie za dużo, dodać boczek i cebule, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego, którego spód wyłożony jest cieniutkimi plastrami boczku, zapobiega to przywieraniu, albo do dna prodziża, i wkładamy do piekarnika na 3h, w temp. 200 st.
Na początku 200 potem zmiejszamy, ja robie to na oko.
Wierzch babki musi się zrumienić, dopiero potem zmiejszam temperaturę.

SMACZNEGO!!!!!
 
Do góry