reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Kolorowa pupa, czyli pieluszki wielorazowe :)

Dziewczyny kochane, wpadam na bb "jak po ogień" bo w domu sajgon (wszyscy chorzy). Od kilku dni używamy wielorazówek. Mam 10 kieszonek z bobolider i 2 pieluszki SIO Close Parent. Może wy mi pomożecie bo już sama nie wiem jak się w tym odnaleźć.
1. Higiena małej pupy: po kremach do pupy zostają mi szare plamy na pieluszkach. Użyłam pudru ale pupka tam w środku się zaczerwieniła. Czym wy smarujecie?
2. Jak często zmieniacie całą pieluszke/kieszonke? Co 3h, za każdym razem z mokrą wkładką czy dopiero jak zabrudzi się kupką? Moja mała potrafi przespać od 19stej do 5 rano bez przecieku (mam specjalne wkładki na noc) ale boje się że za długo pupa ma kontakt z mokrą pieluchą.
A tak wogóle to pieluszki wielo są suuuuuuper:)

reklama
Ja sypię czasem puderkiem, kremu raczej nie używam, a jeśli zdarzy mi się posmarować to nie zakładam pieluszki od razu tylko chwilę się wietrzy a potem dokładam suchą chusteczkę i reszta kremu w nią wsiąka i tyle.

Jakie masz wkładki na noc? Nam się tylko raz zdarzyło bez przecieku przez całą noc, czasem nam przecieka przy samych gumkach.

Jak nie słyszę/nie czuję kupki to zaglądam co 2-3 godz., jak tylko wkład mokry to to wymieniam, całą kieszonkę dopiero jak się zabrudzi lub przemoknie.

Dzięki Vivienn:) Wkładki na noc mam takie Wkłady "na noc" do pieluszek wielorazowych - Wkłady wielorazowe, zakładam o 19stej, o 23 mała je na śpiocha i do 5 rano spokojnie wytrzymują. Ja składam ją na 3 razy i używam z otulaczem z Close bo mi wtedy lepiej przy nóżkach przylega. Chce dokupić sobie jeszcze kieszonek z Lulajbaby ale nie wiem czy tych bambusowych czy "zwykłych".

kruszonka ja mam jedną bambusową i nie używam, bo jest cała mokra jak tylko mały się zsika :baffled: Może na czas odpieluchowywania będzie dobra, bo mokre będzie przeszkadzać. A jak zakładam wielo nie smaruję niczym pupki, bo nie mam takiej potrzeby, poza tym one natłuszczają pieluszkę i ją 'osłabiają' że tak powiem i tracą swoje nie przemakalne właściwości. :tak:

Ja nie smaruje pupy bo też nie widzę takiej potrzeby. Jedyny raz kiedy jest posmarowana to po kąpieli kiedy smaruje całe ciałko małej ale to i tak jest balsam , potem daje pooddychać pupie i zakładam wielo + szmatka na wierzch , na noc używam mikrofibry +bambus z lulajbaby. I przecieków u nas brak w nocy tzn. zmieniam w okolicy 24:00-1:00 i do 6:00-7:00 spokojnie bez przecieków. W ciągu dnia zmieniam pieluchę co 2,5-3h na takiej zasadzie , że zakładam jedną dziecko sobie w niej jest i np. zasikuje wtedy z tejże pieluchy wyjmuje wkład z mikrofibry i do prania + wierzchnią szmatkę lub bibułkę ( do kosza) i tą pieluchę kładę sobie żeby trochę w środku wyschła a zakładam nową. A przy kolejnej zmianie pieluchy biorę tą co wysychała , wkładam nowy wkład z mikrofibry i na pupę. Jednej pieluchy w ciągu dnia używam mniej więcej 2 krotnie , po dwóch używaniach -zasikaniach wrzucam do prania . Czyli mniej więcej zużywam 3-4 pieluch i używam je naprzemiennie ( jedna na pupie druga schnie potem ta co schła na pupę a ta co była na pupie schnie ) . Prania mi wychodzą co 3-4 dni w zależności od ilości kupy w ciągu dnia , ale zazwyczaj mamy jedną nad ranem. Piorę w płynie Dzidziusiu bo to mi najbardziej podeszło. Próbowałam też w Białym Jeleniu + mydło marsylskie ale jakoś mi nie podeszło.
Ja szare plamy a raczej całe wkłady szare mam 4 sztuki czyli pierwsze które kupiłam chyba namaczanie ich spowodowało że tak się odbarwiły(prałam w proszku - w persilu) a cała reszta biała piękna i pachnąca ale od początku prana w płynie.

Liwus ja tez nie smaruje pupy, jedynie po kąpieli. Nie ma żadnych odparzeń, używam pampersów ale zmieniam po każdym sikaniu w dzień. Jak tylko zobaczę że coś napuchło czy poczuje zapach siuśków od razu wyciągam aby uniknąć właśnie odparzeń . Kremy będę stosowała jak tylko coś zobaczę czerwonego teraz nie chcę :) łatwiej będzie mi się pozbyć tego paskudztwa jak wyjdzie bo pupa nie przyzwyczajona do kremów ;) na odparzenia kupiłam mustelę w razie awarii :)

Kruszonka a ile masz tych nocnych wkładów i otulaczy? Co noc idzie otulacz+wkład? Długo to schnie? Bo ja chyba muszę zainwestować, bo moja się nie budzi w nocy i szkoda mi jej rozbudzać wyciąganiem pieluchy... teraz nocą dojeżdża resztki pampów które nam zostały, bo zaraz wyrośnie.

Viv a może spróbuj zestaw 1x mikrofibra + 2 x bambus, bo te wkłady nocne co używa kruszonka to zrobione są z trzech warstw :
Na trzy warstwy wkładów składają się:- 1 zewnętrzna warstwa bambusowa (dziecko czuje, że ma mokro, co bardzo pomaga w nauce nocnikowania)- 1 zewnętrzna warstwa z bawełny (dziecko odczuwa tylko suchość)- 1 wewnętrzna warstwa bambusowa.
Więc wydaje mi się że jak do kieszonki którejś na noc włożysz bambus+mikrofibra+bambus+szmatka/bibułka to będzie ok. Albo taki zestaw mikrofibra ( przy pupie ) + 2x bambus. Ja bambusy kupiłam tylko z myślą o nockach. Spróbuj...bambusy cienkie to aż tak wielkiej pupy nie będzie..

reklama
Vivienne, ja stosuje otulacz tylko dlatego że mi gumki lepiej przy nóżkach trzymają niż w kieszonkach, wkłądów mam 3 i stosuje po jednym na noc (pranie robie co 2 dni). jeśli masz wkłady bambusowe to pokombinuj na noc różnych zestawień z mikrofibrą tak jak pisze liwus. Jeszcze sobie pomyślałam że może u ciebie przecieki są właśnie przez to że kieszonki słabo trzymają wokół ud? Te otulacze z closa mają podwójne gumki wokół nóżek ale wkłady są bardzo mało chłonne (po 1-1,5 pieluszka jest pełna). Pieluszka wielorazowa z woreczkiem.jpg

Załączniki

• Pieluszka wielorazowa z woreczkiem.jpg
    Pieluszka wielorazowa z woreczkiem.jpg
    6,9 KB · Wyświetleń: 107
Do góry