Witam wszystkich. To jest moja pierwsza ciąża obecnie 26 tydz. Ja mam grupę krwi B Rh - a mąż 0 Rh +. Moje pytanie brzmi czy musze wykupić szczepionke za 400 zl aby nie wystąpił konflikt? Czy porostu podadzą mi ją odrazu po porodzie.
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Ryzyko wystąpienia jest niskie ale zawsze jest. Ja jestem tego przykładem. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Ja żałuje że nie dostałam immunoglobuliny w 28 tyg to by uchroniło mnie przed konfliktem.Ją też mam grupę krwi B rh- mąż ma Arh+. Po pierwsze ryzyko wystąpienia konfliktu w pierwszej ciąży bez krwawień jest niskie ale mimo to musisz mieć badane przeciwciała. Szczepionka owszem jest ale w momencie gdy wykryją u Ciebie przeciwciała dostajesz zastrzyk za darmo. Ją dostałam zastrzyk po pierwszym porodzie i po łyżeczkowanie a w tej ciąży miałam przeciwciała badane 2 razy i jak na razie jest ok.
W przypadku pierwszej ciąży nie ma zagrożenia. Po urodzeniu w przeciągu 72 godzin dostaniesz zastrzyk immunoglobuliny.Witam wszystkich. To jest moja pierwsza ciąża obecnie 26 tydz. Ja mam grupę krwi B Rh - a mąż 0 Rh +. Moje pytanie brzmi czy musze wykupić szczepionke za 400 zl aby nie wystąpił konflikt? Czy porostu podadzą mi ją odrazu po porodzie.
Bzdura. Znam kilka takich przypadków gdzie przeciwciała wytworzyły sie właśnie w pierwszej ciąży. Polska jest zacofana jeśli chodzi o profilaktyke konfliktu. W innych krajach immunoglobulina podawana w 28 tyg to standard.W przypadku pierwszej ciąży nie ma zagrożenia. Po urodzeniu w przeciągu 72 godzin dostaniesz zastrzyk immunoglobuliny.