reklama

kosmetyki dla noworodka

reklama
Ja kupiłam oliwke Nivea,bo ja juz kiedys przy pierwszym dziecku uzywałam,nie jest zbyt tłusta jak bambino własnie, mydełko Nivea i mydełko J&J lawendowe i to na poczatek tyle, ale dokupiłam rowniez szampon rumiankowy Nivea. Mam zamiar jeszcze kupic krem z filtrem 50 na wyjscia na spacerki,ale to juz jak mały sie urodzi.
Na pepuszek kupie gotowe gaziki nasaczone spirytusem i aspirator do noska Frida i koniec chyba juz. Aaaa krem do pupci nie kupywałam,bo w pudełku ze szpitala bedzie próbka,która starcza naprawde na długo wbrew pozorom,ze jest malutka,ale baardzo wydajna.

ja także nie polecam tych gotowych gazików, przy córci sprawdził się rozcieńczany spirytus a "kikutek" odpadł po 7-8 dniach

Hej dziewczyny,

Nie jestem z tego działu ale rodziłam w luty.
Zobaczyła temat na ostatnio dodanych poistach to podziele sie swoja wiedzą i jakims doswiadczeniem ;)

Jesli chodzi o kompiele polecam balneum intensiv płyn do mycia ciała do skury suchej i bardzo suchej. Kosztuje około 35 zł ale ma dozownik i jest bardzo wydajny. Myje nim córcie codziennie od 2,5 miesiaca i mam jeszcze około 1/3 opakowania. Myje nim i ciałko i główkę. Po uz nie trzeba zadnej oliwki ani innych natłuszczaczy. Do pupy uzywam 2 razy dziennie troszeczke bepantenu lub sudokremu ( próbki z pudełek ze szpitala służą mi nadal). Raz po kompieli drugi raz rano po spanku ( moja córka śpi w nocy około 9 godzin). Nie ma potrzeby wiecej bo sie skura uodparnia ( rada mojej połoznej). Pupa przy dokładnym myciu po zmianie pieluszki sie nie odpaza. Na buziaka przy wyjsciu na dwór stosujem krem z firmy flosik na kazda pogodę.
Jak córa dostałą uczulenia na pieluszki z tesco po kompieli opłukałam ja 2 razy krochmalem i wszystko zeszło.
Do pempucha polecam pioktaninę spirytusową. Polać pempiuszek kilkoma kropelkami przyłożyć gazik zeby wciągneło nadmiar. Bardzo ładnie sie goi i szybciutko.

Ja półki co kupię jedynie płyn do kąpieli z oliwką lub innym dodatkiem i krem z filtrem na wyjścia. Sudocrem kupię dopiero jak zajdzie taka potrzeba z tego co słyszałam w szpitalu nie należy nim codziennie smarować dziecku pupy jak to często robią mamy profilaktycznie. Co do spirytusu to się zastanawiam czy smarować w szpitalu powiedzieli że kikutek odpadnie sam bez znaczenia czy będziemy smarować czy nie, należy jedynie dbać o jego czystość i by pozostawał suchy. Też w którymś z programów telewizyjnych słyszałam, iż naukowcy udowodnili że smarowanie spirytusem nie wpływa na szybkość odpadnięcia kikutka, ale nasze mamy nam smarowały i źle na tym nie wyszłyśmy :-)

reklama
Nie lubie myć mydłem takie póżniej farfocle pływają w wodzie i się przyklejaja do ciałka a do włosów to juz wogóle są póżniej sztywne.
Ja zakupiłam wczoraj żel do mycia ciała i główki nivea i balsam po kąpieli nie jest taki tłusty jak oliwka i dobrze się wchłania mam też już sudokrem moim zdaniem jest najlepszy a jak pupa się bardziej zaczerwieni i jest z tym kłopot polecam tormentiol a i zakupiłam tez chusteczki mokre tez nivea musze jeszcze dokupić jakiś kremik z filtrem i wsio na początek:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry