reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

krew pępowinowa

Przy wyborze banku warto sprawdzić jeszcze gdzie ta krew jest przechowywana i z jakimi ośrodkami dany bank współpracuje! W Polsce tylko jeden bank współpracuje z dwoma ośrodkami transplantologicznymi, które posiadają odpowiednie akredytacje
Zapraszam!
PROGENIS - Bank Kom

reklama
Przy wyborze banku warto sprawdzić jeszcze gdzie ta krew jest przechowywana i z jakimi ośrodkami dany bank współpracuje! W Polsce tylko jeden bank współpracuje z dwoma ośrodkami transplantologicznymi, które posiadają odpowiednie akredytacje
Zapraszam do odwiedzenia strony!
Bankując krew trzeba wziąć pod uwagę pewien fakt- to NIE JEST remedium na wszelkie choroby świata! Ale jest bardzo pomocna- realnie, co potwierdzone jest badaniami i już przeprowadzonymi przeszczepami - w walce z naprawdę dużą ilością chorób!

Bardzo chętnie odpowiem - szczerze - na wszelkie pytania!

PS> Mam półrocznego synka- zdeponowałam jego krew. Modlę się, żeby nigdy nie było trzeba jej rozmrażać -ale wiem,że JEST.

Esia - dzięki za info - nic jeszcze nie zdążyłam poszukać w tym temacie. Na razie tylko sprawdziłam na stronie mojego szpitala że pobierają. I to mnie uspokoiło. Nie wiedziałam że trzeba wcześniej podpisywac umowę z jakąś firmą.
Jakbyś dokonała jakiegoś porównania to daj znać - chętnie skorzystam z dodatkowych wskazówek.

Progenis - nie bardzo wiem o co chodzi z tymi placówkami posiadającymi akredytację. Co ma do tego miejsce w którym przechowuję krew? Możesz coś więcej napisać? Jakoś tak mniej skrótowo bo ja nie w temacie jestem więc szczerze mówiąc nic z tego nie zrozumiałam.

Efilo - przechowywyanie krwi w ośrodkach tranplantologicznych posiadających wszelkie akredytacje i certyfikaty oznacza, że preparatyka krwi i jej bankowanie przeprowadzona jest na najwyższym poziomie i zgodnie z obowiązującym prawem. Ośrodki takie, jako jednostki akredytowane, mogą wykorzystać w przeszczepach przechowywaną krew pępowinową. W przypadku Progenisu są to dwa renomowane ośrodki - Zakład Transplantologii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu oraz Zakład Transfuzjologii Wojskowego Instytutu Medycznego Szpitala MON w Warszawie. Co więcej -Progenis posiada gwarancje Uniwersyteckeigo Szpitala Dziecięcego w Krakowie, i w razie gdyby z jakichś przyczyn nie był w stanie wywiązać się ze zobowiązań umowy, Szpital na zasadzie cesji wejdzie w prawa i obowiązki banku - co gwarantuje stabilność usługi na przestrzeni naprawdę wielu lat i odpowiada na wszelkie wątpliwości typu: co będzie jak bank zbankrutuje albo odbiorą mu akredytację. Wydaje mi się, że tradycja i pozycja Uniwersytetu Jagiellońskiego mówi w tym wypadku sama za siebie.
To gdzie krew jest przechowywana- i jak jest przechowywana- ma znaczenie. Kiedy są to ośrodki mogące przeprowadzić przeszczep, krew jest niejako "pod ręka" w tym samym miejscu, przebadana, odpowiednio spreparowana itp.

Progenis czy jesteś przedstawicielem tego banku? Zastanawia mnie zbieżność Twojego nicka z jego nazwą.
Tak z ciekawości pytam...

Esia- zbieżność jest celowa :) ale nie jestem przedstawicielką handlową banku :)
Moim zadaniem jest rozwianie wątpliwości i szczera odpowiedź na pytania, które przyszłe Mamy mają w związku z deponowaniem krwi. Zewsząd pojawia się mnóstwo różnych artykułów, opinii, wywiadów itp. - niestety nie zawsze są zgodne z prawdą. ( patrz: lutowy numer gazety "Mam Dziecko" i artykuł "Życie płynie w pępowinie" w którym stwierdzono, że działalność banków w Polsce jest niezgodna z prawe, bo nie posiadają akredytacji, co jest kompletną bzdurą i po prostu kłamstwem )
Sama jestem mamą półrocznego słodkiego brzdąca :):):) i nie mogę pojąć, dlaczego kobiety oczekujące dziecka są wprowadzane w błąd w kwestii tak ważnej jak zdrowie i -być może- życie ich dzieci.
Ja nie twierdzę - ani nikt z Progenisu - że komórki macierzyste są lekarstwem na wszelkie choroby świata i gwarancją zdrowia do końca życia- bo tak nie jest. Ale ich zdeponowanie jest naprawdę zasadne!

I jak dziewczynki?

Któraś postanowiła coś w tym temacie?

Bo ja nadal zielona a czas najwyższy coś z tym zrobić...

reklama
My się właśnie zastaniawiamy czy nas stać, nie wiem, czuje się naciągana, w szpitalu pełno ulotek o tym było ale nie szpitalnych tylko własnie tych banków :( Nie wiem

Do góry