reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Krok po kroczku, czyli postępy naszych Maluszków

Dorka suuuuer!!!
Magda moj tez cos zaczyna.rano jak jedziemy do zlobka mowie ze do dzieci a on powtarza deti:), albo jak chce isc na dwor to macha mi papa i leci do drzwi albo jak juz sie ubieramy na dwor to caly czas papa :)mama mowi coraz czesciej, aha i jeszcze "jedzie ", "idzie".smiesznie to brzmi:)ale nie wie gdzie ma nosek :p
no i slicznie buzi na jamochlona robi :)fajnie jak zaczyna sie komunikowac.ale najlepiej to sie ze sowja dziewczyna dogaduje .potrafi tak z nia latac dlugo i dzieci doslownie nie ma.no chyba ze Amelka go popchniei upadnie na ziemie to placz jest i leci do nas.

reklama
Moj to najczesciej mowi eeeeeeeeeeeeeeeee albo tytytytytytyty. Nosek ładnie pokaze, ale moj, jak mu sie zachce to tez oczko, usta i ucho. Ładnie robi papa, kosi kosi, oglada swoje ksiazeczki. Na samochody robi bum bum. A tak po za tym to gada papa, dada, baba, mama i tata, ale nie tak ze do kogos, ale tak sobie tam. Za to biega jak kurier i trudno za nim nadąrzyc.

Ja to tepie wszystkich (w tym oczywista tate) ktorzy ucza mlodego mowic na autko bum bum....
Moj bratanek mial polrocznego kolege,pawelka, i on na auto mowila bum bum, jesgo mama mowi do niego "pawelku powiedz tak jak lukaszek ladnie a-u-t-o"
na co pawelek "b-u-m b-u-m":cool2::cool2::cool2:

U nas to było w jednej ksiazeczce ze samochód robi brum brum i stad sie wzieło ze mały zaczął na spacerach Bum bum gadac i palcem pokazywac :-D

Magda półrocznego kolege?? I on mowil bum bum :-D???

To i my podsumujemy 13 miesięcy.
Pisałam ostatnio, że Iza się jeszcze klockami nie bawi.
Ale zaczęła :-)
Wieża z 3 klocków to na razie największe osiągnięcie;-).

U nas mama, tata, baba i dziadzia to są do osób.
Wyraźnie skierowane.
Mówi też też te wyrazy "na zawołanie": powiedz "to" czy "tamto".
Mówi też m.in. ciocia i dzidzia ale niewyraźnie.
Poza tym ba-ba to również znaczy banan, balon, bajka oraz odgłos uderzania.
Na owieczkę, krówkę mówi me, a na samochodzik bruma.
Małe dziecko to lala. Lalka też lala, a misio i myszka to ma-ma.
Jak słyszy muzyczkę to zaczyna podrygiwać (tanćzyć) i śpiewać la-la-la.
Podobnie la-la-la pokazuje na pianino lub gitarę jak chce grać.
Albo na radio czy wierzę, żeby włączyć.
Wykonuje proste polecenia: podaj, wstać, usiądź, nie rusz itp.

Pokazuje różne części ciała u siebie, innych i zabawek oraz obrazków.
W książeczkach pokazuje rózne przedmioty i czynności, które jej nazywam.
Jest ich naprawdę dużo już i czasami aż się sama dziwię, skąd coś wie :szok:

Oliwka dzis taka marudna ze chodzic nawet nie chciala :cool2:

Mnie tez cieszy jak ona taka komunikatywna i madrzejsza sie robi Potrafi super wkladac kuleczka Ogoolnie lubi cos do czegos wkladac :-D
Dzis sie rozgadala GAGAGA DADADADA:tak:
Mowi Mama Tata Baba Bu Pa Pa ,EEEEE
Ladnie pokazuje Gdzie jest Oliwka i gdzie jest wafelek :tak:
Jak sie cos do niej mowi to widac ze ona coraz wiecej rozumie

Teraz nasze dzieciaczki to coraz madrzesze beda :tak:

reklama
Brawo, brawo i jeszcze raz brawo.
Mój uwielbia gadać przez telefon .. udaje, że rozmawia i czasem to tak śmiesznie krzyczy do słuchawki :-D
Babcia to nana, dzidzia to dzidzi, lampa albo swiatło to liii.
Uwielbia samochodziki, ale brum to może słyszałam parę razy.

Do góry