reklama
magdziunia
Październikowa Mama'08
A hahahahhahaha 

gosiakuprewicz
Marzec05'/Pazdziernik08'
Mały z uporem maniaka wdrapuje sie na krzesła. Mało tego, jak krzesło stoi daleko od stołu, przyciaga je do stołu i włazi na niego. Ostatnio upodobał sobie biurko i półkę nad nim

dorota123456789
oliwka,alanek i lilianka
u nas oliwka coraz wiecej rozumie Juz normalnie sie do niej mowi a ona bardzo duzo juz kuma 
Uwielbia ogladac teletubisiow i juz do perfekcji umie sama schodzic z wersalki czy fotela To samo z wchodzeniem jesli nie jest za wysoko fotek czy kanapa Ale bez problemu moge ja zostawic na fotelu bo wiem ze nie spadnie
Najgorsze ze jeszcze sama caly czas nie chodzi Non stop domaga sie aby dac jej palca i tak uwielbia chodzic Kurcze denerwuje nas to bo Oliwka tylko lazi i szuka naszych rak abysmy z nia wszedzie chodzili Trezba ja chwycic za raczke a raczej ona nas i biegamy tak po mieszkaniu Tylko ze to strasznie meczace dla nas Ona umie sama chodzic Czasem sie pusci sama i pojdzie ale to w malych odleglosciach Widac ze podoba sie jej chodzenie ale sama nie chce lazic na wieksze odleglosci

Uwielbia ogladac teletubisiow i juz do perfekcji umie sama schodzic z wersalki czy fotela To samo z wchodzeniem jesli nie jest za wysoko fotek czy kanapa Ale bez problemu moge ja zostawic na fotelu bo wiem ze nie spadnie
Najgorsze ze jeszcze sama caly czas nie chodzi Non stop domaga sie aby dac jej palca i tak uwielbia chodzic Kurcze denerwuje nas to bo Oliwka tylko lazi i szuka naszych rak abysmy z nia wszedzie chodzili Trezba ja chwycic za raczke a raczej ona nas i biegamy tak po mieszkaniu Tylko ze to strasznie meczace dla nas Ona umie sama chodzic Czasem sie pusci sama i pojdzie ale to w malych odleglosciach Widac ze podoba sie jej chodzenie ale sama nie chce lazic na wieksze odleglosci
Tak się właśnie zastanawiam co nowego robi moje dziecko ale właściwie teraz to już mi tak naprawdę ciężko powiedzieć co bo właściwie nowe rzeczy wdraża tak że po prostu to nagle zaczyna robić i już. Co do włażenia wszędzie to niema miejsca gdzie jeszcze nie wchodził. Generalnie jego hobby to wspinaczka wysokogórska. Dziś np zauważyłam że jak ma kapcie na nogach to potrafi się wpiąć po szczebelkach na ramę łóżka albo złapać parapetu i po kaloryferze wejść na parapet krzesła już do tego nie potrzebuje.... Wcześniej mu się udawało to tylko po tych starych kaloryferach a dziś patrze a on złapał się parapetu i wspina się jedną nogą po nowym gładkim kaloryferze a drugapo przewijaku i tak do góry. Zastanawiam sie czy mój mąż go tego nie uczy bo on ma fioła na punkcie wspinaczki..... Tak więc niema rzeczy nie możliwych do wykonania dla Kacperka. Z innych rzeczy, z czego jestem dumna, to umie jeść widelcem. nie daję mu łyżki ani płynnych rzeczy do samodzielnego jedzenia bo nie chce mieć tego w całym pokoju choć jak jest pod moją ścisłą kontrolą to mu się udaje nabierać zupe na łyżkę i trafiać z nią do buzi i nawet nie rozlewać. picie ze szklanki też mu nieźle idzie tylko muszę mu trzymać bo inaczej wylewa wszystko dookoła bo zaraz po wypiciu rzuca tym co akurat ma w ręku albo patrzy jak coś wylewa się z niego. Co do mówienia to jest mama i am. I to są słowa w tzw użyciu a pozostałe raz powie a raz nie. Co do ubierania się to moje dziecko nic samo na siebie nie zakłada za to zdejmowanie wychodzi mu perfekcyjnie. Ubieranie = awantura. Chodzenie i bieganie opanowane w stopniu perfekcyjnym, pokazywanie tego co chce i włączanie telewizora również opanowane perfekcyjnie. Jeżeli chce pić to albo sobie bierze picie w swoim kubeczku ze stołu lub z blatu w kuchni a jak niema to idzie do kuchni pokazuje na wodę i woła am. A jak jest głodny to albo bierze sobie coś ze stołu albo idzie do lodówki i woła am.Nie umie pokazywać części ciała za to pokazuje zwierzątka i mówi jakie dźwięki wydają. Jak zrobi kupę to idzie do łazienki i pokazuje wannę ( przeważnie w tedy myjemy go bo idzie to łatwiej i szybciej niż zabawa z chusteczkami w próbuj mnie zatrzymać na przebijaku) Jak chce iść sapać to albo wchodzi do swojego łóżeczka i się kładzie albo przynosi poduszkę i pokazuje że chce spać. Co właśnie uczynił tak więc idę uśpić bąbla. ( a co do czesania to mój ostatnio kółko biega z moją szczotką do włosów i albo wali nią w lustro albo się w kółko czesze. )
u nas oliwka coraz wiecej rozumie Juz normalnie sie do niej mowi a ona bardzo duzo juz kuma
Dorota moze ona jeszcze potrzebuje bliskosci, pozwólcie jej samej zdecydować i na nią przyjdzie czas. Musi poczuć pewność gorzej jak się zniechęci

musicie to przeczekaću nas oliwka coraz wiecej rozumie Juz normalnie sie do niej mowi a ona bardzo duzo juz kuma
Nie martw się Kochana nasz zaczął chodzić dopiero w Święta. A tak to było to samo co u ciebie , za rączkę tylko. Aż w końcu się odważył. Przyjdzie i na Olisię czas.
magdziunia
Październikowa Mama'08
U nas mija już prawie miesiąc jak młody nauczył się sam na łóżko wchodzić i sam schodzi.
Wie jak bo go mąż nauczył.
Spryciula jedna a ja ostatnio sprawdzałam czy zejdzie inaczej - powiedziałam do niego: "NO to mam idzie do kuchni - papa" i udałam, że wychodzę.
Weszłam do kuchni i zerkałam przez próg a Sebcio ślicznie sam tyłem po łóżku i już był przy mnie.
A jaki zadowolony.
Teściowa też była w szoku, że on już umie
No i po schodach na czworaka też potrafi - ja go asekuruję, bo boję się żeby sam nie zjechał.
Jeszcze za malutki na takie eskapady.
Dorciu tak jak napisały dziewczyny - lada moment Oliwcia zacznie ładnie chodzić.
Brawa dla niej za dotychczasowe osiągnięcia.
Wie jak bo go mąż nauczył.
Spryciula jedna a ja ostatnio sprawdzałam czy zejdzie inaczej - powiedziałam do niego: "NO to mam idzie do kuchni - papa" i udałam, że wychodzę.
Weszłam do kuchni i zerkałam przez próg a Sebcio ślicznie sam tyłem po łóżku i już był przy mnie.
A jaki zadowolony.
Teściowa też była w szoku, że on już umie

No i po schodach na czworaka też potrafi - ja go asekuruję, bo boję się żeby sam nie zjechał.
Jeszcze za malutki na takie eskapady.
Dorciu tak jak napisały dziewczyny - lada moment Oliwcia zacznie ładnie chodzić.
Brawa dla niej za dotychczasowe osiągnięcia.
mirabelka73
Październikowe mamy'08
dorota Ty to chociaż wiesz że Oliwka potrafi sama chodzić, bo Iga tylko za rękę albo przy meblach
ale wreszcie widzę postęp, bo podnosi się sama bez trzymanki i stoi chwilę na nogach, widzę że ją to bardzo cieszy ale zamiast zrobić kroczek to lubi się na mnie przewracać ze stania i ja mam ją łapać
taką sobie zabawę wymyśliła zamiast kroczków i się chichra
ale wreszcie widzę postęp, bo podnosi się sama bez trzymanki i stoi chwilę na nogach, widzę że ją to bardzo cieszy ale zamiast zrobić kroczek to lubi się na mnie przewracać ze stania i ja mam ją łapać
taką sobie zabawę wymyśliła zamiast kroczków i się chichrareklama
malena81
mamusia październikowa 08
dorota Ty to chociaż wiesz że Oliwka potrafi sama chodzić, bo Iga tylko za rękę albo przy meblachale wreszcie widzę postęp, bo podnosi się sama bez trzymanki i stoi chwilę na nogach, widzę że ją to bardzo cieszy ale zamiast zrobić kroczek to lubi się na mnie przewracać ze stania i ja mam ją łapać
taką sobie zabawę wymyśliła zamiast kroczków i się chichra
u nas taka zabawa była "tuż przed" pierwszymi kroczkami...
Podziel się: