• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Krzywa cukrowa

werka921

Fanka BB :)
Hej.
Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej u ginekologa i zostałam skierowana do diabetologa.
Czytałam o krzywej cukrowej i generalnie wszędzie piszą, że są wykonywane pomiary na czczo i po 2h.
Ja miałam wykonywane pomiary na czczo, po godzinie od podania glukozy i po kolejnej godzinie.
Glukoza na czczo i po 120min. Jest w normie. Natomiast po 60min. Powinna być poniżej 10, ja mam za wysoką.
O co tu chodzi, dlaczego 3pomiary? Tez tak miałyście?
Gdzie nie czytam to sprawdzają na czczo i po 120min...
Oczywiście jestem juz umówiona do diabetologa, tylko pytam :)
1519991101-fc74f8ea5792f353-aaaaaa.jpeg

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Rozwiązanie
Aaaa to nawet nie wiedziałam [emoji23]. No właśnie chyba się wkoncu wybiorę chociaż nie powiem mam stres ,czy ta wstrętna cukrzyca poszła czy nie . Chociaż jak w domu mierze glukometrem to niby jest ok

3i49px9i0zyc0xeb.png
Kochana, żadne "czekam" na wizytę. Zgodnie z najnowszymi przepisami poradnia ma OBOWIĄZEK przyjąć Cię w przeciągu tygodnia. Tak stanowią przepisy. W rejestracji niech nie wymyślają, bo jeśli dadzą Ci odleglejszy termin, a lekarz w tym czasie normalnie przyjmuje, to możesz zgłosić to do NFZ jako nieprzestrzeganie przepisów przez placówkę. Musisz mieć tą wizytę szybko, by szybko zacząć żyć zgodnie z wytycznymi lekarza.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom
Tak. Postanowiłam jechać do tej poradni w poniedziałek osobiście. Tylko, że u mnie też to trochę skomplikowane, bo studiuje dziennie. Biorę sobie indywidualna organizację studiow, ale to mi pozwala zmieniać grupy do których chodzę i terminy zaliczeń itd. Nie zwalnia mnie to z obecności na zajęciach. Semestr kończy się pod koniec czerwca a ja mam termin na 15.06 i no regulaminowo mam jakos dopuszczalne 3 nieobecnosci na każdym z zajęć i chcialabym je sobie zostawić na koniec. Tak to jak pójdę jutro i uwalcze wizytę w ciągu tygodnia to pewnie już godzina wizyty bedzie narzucona i może mi kolidować z zajęciami kurka wodna... tego się obawiam ;). Na szczęście u mnie na roku są 3 grupy to może się uda nie zmarnować tej obecności teraz juz i się któraś zalapie:p

reklama
Nie patrz na to w ten sposób, że szukam wytłumaczen. Ja nie wiem, nie znam się, więc pytam. A czekam już na wizytę u diabetologa.
Jak się dowiedziałam tak od wczoraj właśnie nic slodkiego. Moja zmora są słodkie napoje... Typu ice tea itd. ale co zrobić, od wczoraj już tylko sama woda :p. Na zdrowie wyjdzie ;)

Dokładnie :-) Dla ciebie i dla dziecka będzie lepiej jak zrezygnujesz z takich napojów. W końcu to sama chemia.

W sumie... sama Pani doktor niewiele mi powiedziała. Więc nawet nie wiem czy mam tą cukrzycę czy nie, ale chyba tak. Zrobiła tylko wywiad i powiedziała, że będę miała dietę i mierzyć cukier na czczo i godzinę po głównych posiłkach.
Jutro mam o 9 szkolenie, to pewnie się więcej dowiem :)
To na szkoleniu wszystko Ci powiedzą , co i jak jeść. Polecam też grupy na FB o cukrzycy ciążowej, ja się najwięcej stamtąd dowiedziałam , bo na szkoleniu to mi powiedzieli tyle co nic ... Ale ja na Polnej w Poznaniu bylam może u Ciebie będzie lepiej wytłumaczone . :)

3i49px9i0zyc0xeb.png

To na szkoleniu wszystko Ci powiedzą , co i jak jeść. Polecam też grupy na FB o cukrzycy ciążowej, ja się najwięcej stamtąd dowiedziałam , bo na szkoleniu to mi powiedzieli tyle co nic ... Ale ja na Polnej w Poznaniu bylam może u Ciebie będzie lepiej wytłumaczone . :)

3i49px9i0zyc0xeb.png
Aaa i mam sprawdzać raz w tyg czy aceton w moczu:p. Powiedziałam w wywiadzie, że w rodzinie nie ma cukrzycy, ale później się okazalo, że babcia jedna na starsze lata miała cukrzycę... Ale to chyba nie jest istotne w leczeniu, nic chyba nie zmienia... Bede musiała powiedzieć na nast kontroli

Sent from my Redmi Note 4 using Forum BabyBoom mobile app

@werka921 a nie ketony w moczu ? Spoko nic to nie zmieni zalecenia dla wszystkich są takie same pierw dieta , mi się udało na samej diecie do konca ciąży , ale wstyd się przyznać ale jeszcze nie byłam na krzywej po porodzie a to już pół roku

3i49px9i0zyc0xeb.png
Teraz już zwątpiłam, ale mam zapisane na recepcie paski sprawdzające to, to spoko, to się nie pomylę. Generalnie aceton to keton więc ok.
To już, siooo na krzywą:D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry