reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

To akurat do mikrofali jest, ale podam ci na piekarnik, tyle że na blachę i trochę dłuzej się robi :-)

Budyniowiec (mi baaardzo smakuje) :tak:


BUDYNIOWIEC
Składniki na blaszkę 20x23cm:

  • 6 jajek (użyłam jajek rozmiar M)
  • 5 łyżek otrąb (mieszanki)
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 3 łyżki maizeny (ja użyłam mąki ziemniaczanej, bo maizeny nie mogłam kupić)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek słodziku w proszku do pieczenia (wg własnego smaku, można dodać mniej lub więcej)
  • 4 łyżki serka homogeniozwanego /sera białego wielokrotnie mielonego
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny/agar agar
  • laska wanilii (ja dodałam zapachu bo laski nie mogłam kupić :-D)
Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 żółtka (do budyniu) i jedno białko. Pozostałe białka (5) ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do 4 żółtek dodać otręby, 1 łyżkę maizeny, słodzik (ok.4 łyżki), kakao, proszek do pieczenia i jedno białko. Miksować na najwyższych obrotach ok 5min. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przeciąć na pół.
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową.

zdj 1.jpg


Smacznego :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Słodzik jest w przepisie.... Ja się boje. Jeszcze dla siebie samej jak najbardziej ale ze niuńka go tez cos tam dostanie.... Chyba zeby stewią lub ksylitolem zastapić?
 
Placek z owocami:
80dag mąki, kostka margaryny, 40dag cukru, 6 jaj, 3/4 szkl. mleka, 2 łyżki kakao, 2 łżeczki proszku do pieczenia, owoce (im więcej tym lepiej).
Utrzeć margarynę z cukrem i jajami, dodac mąkę wymieszaną z proszkiem (masa będzie bardzo gęsta) i na koniec wlać mleko. Całość wymieszać, podzielić na 2 częsci do jednej dodać kakao. Na dużą blachę wylać warstwę białą na to owoce i przykryć wartswą kakaową. Pieć ok. 50-60 minut w temp. 180stopni. Bardzo długo utrzymuje świeżość.
 
Kajmak: 0,5 kg krówek ( ja biorę krówki „GOPLANA” – są sprawdzone, mogą być także krówki ”WAWEL” )
1/2 szklanki mleka
5 dkg masła (EKSTRA)

Krówki pokruszyć i rozpuścić w mleku podgrzewając na małym ogniu. Garnek najlepiej ustawić na płytce żaroodpornej. Mieszać i bardzo uważać, by nie przypalić. Od chwili zagotowania gotować jeszcze na malutkim ogniu 10 – 12 minut, cały czas mieszać, bo masa gęstnieje. Ostudzić.
Dodać masło i rozetrzeć kremik mikserem.
 
Muffiny waniliowe

Składniki suche:
3 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 cukry waniliowe lub wanilia w innej postaci

składniki mokre:
1,5 szkl mleka
3/4 szkl oleju
3 jaja

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce połączyć składniki mokre, dodać suche do mokrych i wymieszać, nie musi być dokładnie. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. piec w temperaturze 200 stopni 20 minut. Ja mam blaszkę na 12 muffin i z tej porcji wychodzą mi 2 blaszki 24 sztuki. Ja dodaję rodzynki,ale można dodać np bakalie,orzechy, czekoladę pokruszoną itp.

Proste szybkie i smaczne:) Jak ktoś nie lubi słodkich można dać mniej cukru:)
 
reklama
No dobra, to wkleję tutaj te przepisy :)

Kartoflak


ziemniaki, 2-3 jajka, boczek lub kiełbasa, sól pieprz

Ziemniaki ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane (ja wrzucam do thermomiksu i mam gotowe w minutę :-p). Ilość ziemniaków zależy od tego, jak dużą macie blaszkę - ja robię tak z około 2kg. Kiełbasę i/lub boczek (w ilości jak kto lubi - genealnie nie należy przesadzać z mięsem) kroję w kostkę, wrzucam do michy z ziemniakami, dodaję 2-3 jajka, sól i pieprz do smaku, mieszam. Wylewam zawartość na głębszą blachę lub większą formę do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni około 1h. W międzyczasie należy sprawdzić, czy "ciasto" nie jest za bardzo spieczone z wierzchu. Nie może być surowe, ale też niezbyt suche.




Sałatka na zimno z fileta i warzyw


Przykładowa ilość składników na 2 osoby:
2 filety
2 pomidory
1 duży ogórek
sałata lodowa
około 4 rzodkiewek
2 plastry sera żółtego
1-2 cebule
2 sosy koperkowo-ziołowe (w saszetkach np. z knorra)
6 łyżek oliwy, 6 łyzek wody
ew. koperek

Pieczywo czosnkowe:
1 bagietka,
masło
czosnek - 2 ząbki
bazylia, oregano, sól


Filety przyprawiamy i smażymy na patelni (bez panierki). Pod koniec smażenia kładziemy na każdego fileta plaster sera żółtego, żeby się na nim roztopił. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Wyjmujemy 2 talerze i na każdym z nich układamy dookoła: poszapraną sałatę lodowę, pokrojone: pomidor, ogórek, rzodkiewka, cebula. Kroimy fileta (z serem) w paski i układamy na środku talerza (wzdłuż). Wszystko polewamy przygotowanym wg przepisu sosem koperkowo-ziołowym, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i posypujemy koperkiem. Gotowe :)


Bagietkę kroimy w dowolnej wielkości kawałki i grzejemy w piekarniku max 5 minut (200 stopni).

Masło czosnkowe:
wyciskamy czosnek, dodajemy masło (na dwie osoby około 1/4 kostki), przyprawy i mieszamy. Smarujemy nim ciepłą bagietkę.




Zapiekanka z makaronu, kurczaka, sera i brokuła


Makaron penne lub rurki/świderki (min. pół torebki)
2-3 filety z kurczaka
1 opakowanie mrożonych brokułów lub 1 świeży
Ser żółty
2-3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, przyprawy wedle uznania (np. bazylia, oregano, papryka)
Masło, jogurt

Gotujemy makaron, odcedzamy. Lekko obsmażamy pokrojonego w paski / kostkę i przyprawionego fileta. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy: makaron, kurczaka, kwiaty brokuła (wcześniej ugotowanego), starty ser żółty, przyprawy, około 2 łyżek masła i jogurtu (żeby zapiekanka nie była zbyt sucha), wciskamy czosnek. Wszystko solidnie mieszamy i jeszcze raz na wierzch posypujemy niewielką ilością sera. Zapiekamy w temp. 180 stopni około 20 minut.
 
Ostatnia edycja:
Do góry