reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

dla Muńki zupa z soczewicy bez mleka kokosowego:)

1szklanka soczewicy
puszka pomidorów bez skórki lub kartonik gęstego sosu pomidorowego
b.duża marchewka
duży ząbek czosnku
litr rosołu warzywnego
oliwa
natka pietruszki
pieprz, sól

Na oliwie podsmażyć czosnek i stratą na grubych oczkach marchewkę, dodać soczewicę (ja wcześniej moczę przynajmniej 2 godz.), zalać rosołem, przyprawić i zagotować. Dodać pomidory i gotować jeszcze 30min. Posypać natką pietruszki:)

I moje danie dnia kruche ciasto z kalafiorem i brokułem
ciasto kruche (można kupić gotowe)
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki oleju
- jajko
- 3-4łyżki wody
Zagnieść ciasto i wyłożyć do tortownicy lub naczynia do tarty.

sos beszamelowy
- 4łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 300ml mleka (ja zrobiła z mm)
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zalać mlekiem i mieszać aż sos zgęstnieje, przyprawić.

nadzienie
- opakowanie mrożonych kalafiorów i pół op. brokułów (można świeże:p)
- tarty parmezan lub inny twardy żółty ser
- oliwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kalafiora i brokuły dusić pod przykryciem w wodzie z oliwą, solą i pieprzem 15min. Wysypać na cisto, polać sosem beszamelowym, posypać serem i gałką muszkatołową. Piec 20-30min. w 200 -220C.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Rolada szpinakowa z łososiem:

- opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- 2 serki almette śmietankowe
- łosoś wędzony ok. 300g
- 3 - 4 ząbki czosnku
- pół łyżki masła

Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem ( soli i pierzu daję mało)- odsączyć na sitku i wystudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Ubić białka na sztywno i dodać delikatnie do szpinaku i delikatnie wymieszać. Na dużą płaską blachę piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i na to wylać masę - uformować w płaski prostokąt. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez 15 minut. Placek wystudzić. Posmarować placek serkami almette, a potem wyłożyć łososiem. Zwinąć jak roladę i zawinąć mocno najpierw w folię spożywczą, a potem w aluminiową. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
UWIELBIAM!!! :-D
 
Leczo bez mięsa
- 3 średnie cukinie
- 4 papryki (ja daję te podłużne tzw. słodkie)
- 2 średnie cebule
- puszka pomidorów bez skóry
- 3 duże pieczarki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz sól majeranek papryka w proszku imbir i curry

Na oleju podsmażam pokrojoną w dużą kostkę cebulę, dorzucam paprykę pokrojoną również w spore kawałki oraz pieczarki w paski. Potem przerzucam wszystko do garnka, zalewam wodą, dodaję cukinię, pomidory, koncentrat i przyprawiam. Gotuję z 20min. aż woda odparuje i leczo zgęstnieje:)

Moja koleżanka robi jak dla mnie mega dziwne leczo, bo z białą fasolką (w puszce). Nie dodaje też pieczarek. Kiedyś jadłam i smakowało jak fasolka po bretońsku z papryką i cukinią:D:D Polecam spróbować:)
 
A co :) święta już prawie blisko. Czas na wypieki

Piernik staropolski
Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, (ja robię czasem jak zapomnę 3-4 tyg przed i też wychodzi) piec na 3-4 dni wcześniej.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na "parterze" lodówki).
1/2 kg. miodu,2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, (niezastąpiona w tym wypadku miska tupperware) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.

Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki, ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i równomiernie obciążamy, odstawiamy aż "skruszeje" (jakieś 3-4 dni). Potem piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia ..., od
razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.

Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, jak "posiedzi" w zimnie - stężeje i da się rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki - też nie będzie tragerii.
Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka by mi odpadła) Mikser "wyje" ale jakoś idzie
15

Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka świąt
15

Piernik jest świetnym prezentem świątecznym.
Smacznego.
 
Żółte curry z kalafiorem, kurczakiem i bazylią





Składniki, 2 porcje:

1 pojedynczy filet z kurczaka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno starty
przyprawy w proszku *: po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu
300 g kalafiora
1 łyżka oleju kokosowego, arachidowego lub masła klarowanego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
100 g białego ryżu, np. do sushi lub jaśminowego lub długoziarnistego
bazylia
limonka
posiekana papryczka chili



* zamiast mieszanki przypraw możemy użyć gotowej żółtej pasty curry (1 łyżeczka).


Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka oczyścić ze skórek i kostek, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).
  • Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie al dente (prawie miękki).
  • Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem
 
Aylin jaki wypasiony przepis!!! Wygląda pycha - muszę zrobić:)

Kotlety warzywne z kaszy gryczanej/jaglanej
1 torebka kaszy gryczanej/jaglanej
1 marchewka
0,5 pietruszki
1/4 selera
mały pęczek zielonej pietruszki (dzieci nie zawsze lubią, P wypluwała, więc nie dodaję)
jajko
2 duże łyżki bułki tartej
pieprz, sól

Kaszę i warzywa gotuję. Następnie warzywa ścieram na grubych oczkach tarki i dodaję do kaszy. Wrzucam grubo posiekaną zieloną pietruszkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Formuję kotlety jak zwykłe mielone i smażę na oleju rzepakowym.

Dorsz z kozim serem
- ziemniak
- marchewka
- 3 różyczki brokuła
- 3 różyczki kalafiora
- 2 łyżki koziego sera

Na parę wrzucam warzywa w kostkę, kalafiora, brokuła, dorsza. Wszystko miksuję z pieprzem, solą, majerankiem i kozim serem, który nadaje charakterystycznego smaku. Nam robię identycznie ale przekładam dorsza do naczynia żaroodpornego, nakładam warzywa, zalewam sosem beszamelowym na kozim mleku, układam kozi ser i zapiekam w 200C 15min.:)

Pieczona dynia

- malutka dynia
- łyżka sezamu
- łyżka miodu
- pieprz, sól
- szczypta majeranku

Dynię w kawałkach wrzucam do piekarnika, posypuje przyprawami i zostawiam 25min. (190C). wyciągam smaruję miodem i sezamem i zamykam jeszcze na 10min. P je, ale tylko zmiksowane, bo inaczej sezam jej przeszkadza:D

Uwielbia wyjadać farsz z papryki nadziewanej
- 5-6 papryk (ile pomieści naczynie żaroodporne)
- mielone
- pieczarki
- cebula
- ryż

Smażę pieczarki w kostkę z mielonym, dodaję cebulę i przyprawy. Gotuję ryż, mieszam z farszem. Nadziewam papryki, przykrywam na górze serem i zakrywam 'daszkiem' z ogonkiem papryki. I wjeżdżają do piekarnika. Moja mama do farszu dodaje własnej roboty koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszcze. P wciąga farsz.

Lubi potrawki z kuraka na parze. Wczoraj zrobiłam jej z resztkami z lodówki - marchewką, dynią i brokułem. Do tego ryż, wszystko wymieszane, pogniecione i przyprawione pieprzem, solą i curry z imbirem.

Co tam jeszcze...ubóstwia zupę dyniową z mlekiem kokosowym - wrzucałam przepis jakieś 2 str wstecz:) A jutro danie Aylin zrobię!
 
Casserole z kurczakiem, cieciorką

Składniki, 6 - 8 porcji:

8 udek kurczaka, każde po około 130 g - 200 g
250 ml sosu pomidorowego - z kartonika, domowego, obojętne
125 ml czerwonego wina (ja daje ale bez tez jest super)
125 ml intensywnego bulionu z kurczaka
4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy (jezeli bez filecików to trzeba całośc dosolić)
1 puszka ciecierzycy (no cóż - ja daje 2 bo młoda wyżera, albo daje też fasole białą)
3 ząbki czosnku, w łupinkach
3 liście laurowe

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)*


Marynata:

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano
skórka starta z 1 cytryny
3 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce o małych oczkach
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki: kasza gryczana, jaglana, pęcak, jęczmienna. Jak robie na dwa dni to na 2 dzień wrzucam w sos kuskus.


Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wymieszać składniki marynaty i wysmarować nią kurczaka. Bardzo dobrze rozgrzać dużą patelnię lub garnek do zapiekania (Casserole). Obsmażyć udka po około 3 minuty z każdej strony, najpierw skórką do dołu, później przewrócić na drugą stronę.
  • Wymieszać sos pomidorowy, czerwone wino, bulion, dodać posiekane anchois wraz z zalewą. Wlać na patelnię lub do garnka z kurczakiem (uwaga! może bardzo pryskać!) i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 - 3 minuty.
  • Przełożyć zawartość patelni do garnka (naczynia żaroodpornego) lub pozostawić kurczaka w Casserole. Dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek w łupinkach i liście laurowe. Potrząsnąć naczyniem, aby rozprowadzić sos równomiernie, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  • Następnie odkryć naczynie i zapiekać przez 15 minut.
* Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu wyjąć kurczaka z garnka a do sosu dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody, wszystko zagotować. Ponownie włożyć kurczaka do garnka i podawać. Jeśli kurczak piekł się w blaszce do pieczenia, której nie można stawiać na ogniu, sos można zlać do rondelka. Danie można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku.
 

PIERNIKI NA CHOINKĘ

Składniki, około 40 sztuk:


2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe.



Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
  • Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.



Dodatkowe uwagi:

  • Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Możemy do środka wrzucić kawałek obranego jabłka, które pomoże pierniczkom zmięknąć. Jabłko co jakiś czas zmieniamy. Takie pierniczki możemy piec 1-4 tygodnie przed świętami. Pierniczki szybciej miękną jeśli jest ich w pojemniku dużo.
  • Im grubsze pierniczki tym lepiej miękną. Cieniutko rozwałkowane pierniczki są chrupiące i mogą już nie zmięknąć. Jeśli po wyjęciu z piekarnika pierniczki były wyrośnięte, grubsze i miękkie w środku, później też zmiękną po początkowym stwardnieniu. Jeśli po wyjęciu z piekarnika (cienkie pierniczki i przepieczone) są suche i kruche, raczej już nie zmiękną.
  • Nie należy zbyt długo piec pierniczków, gdyż staną się suche i mogą nie zmięknąć. Lepiej nie przekraczać czasu podanego w przepisie, jeśli pieczemy na 2 blaszkach, wówczas być może czas ten trzeba będzie skrócić. Pierniczki wyjmujemy z piekarnika gdy są miękkie.
  • Podczas rozwałkowywania ciasta lepiej nie podsypywać bardzo dużo mąki, aby nie zrobiło się za twarde. Ciasto nie powinno się kleić, więc pewna ilość mąki będzie potrzebna. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kruchego, jeśli wyjdzie za rzadkie, pierniczki mogą się rozchodzić podczas pieczenia i nie trzymać kształtu.
  • Dekorację robimy przed samym podaniem, gdy pierniczki będą już miękkie.
  • Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (przed pieczeniem, patyczkiem).


ROLADA BAKALIOWA

Składniki:


Orzechy i bakalie:
200 g orzechów laskowych, przepołowionych
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych
200 g rodzynek
100 g suszonych śliwek, pokrojonych
200 g suszonych moreli, pokrojonych
140 g kandyzowanych wiśni
Ciasto (spoiwo):
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników
175 g brązowego ciemnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Podłużną formę o pojemności 1,5 litra* wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i kandyzowane wiśnie.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, wymieszać z brązowym cukrem a następnie z orzechami i bakaliami.
  • Jajka ubić z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami.
  • Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -105 minut, następnie studzić w formie przez 15 minut. Wyjąć z formy, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem lub nożem do serów, najlepiej po całkowitym ostudzeniu i zastygnięciu ciasta. Więcej w BLOGU.

* Mała, standardowa forma keksowa ma wymiary około: 23 cm (długość) x 10 cm (szerokość) x 6 cm (wysokość). Ma pojemność około 1,5 - 2 litry.


Pierniczki brukowce

Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:

  • marmolada lub powidła śliwkowe
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia. W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować. Kawowy lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody
Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru. Co zrobić, by pierniczki zmiękły? Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Smacznego :-).

SERNIK Z PIERNICZKAMI
Składniki na spód:

  • 190 g ciastek digestive w czekoladzie (powiem szczerze, że przez wczorajszą aferę pomyliłam się i dodałam bez czekolady, ale potem okazało się, że pierniczki, które kupiłam też są w lukrze, więc pasowało :)
  • 60 g masła

Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 2/3 łyżki kaszy mannej
  • 75 g miękkiego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)
  • aromat rumowy

Dodatkowo:

  • kilka kostek czekolady

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Smacznego :)

SERNIK WIEDEŃSKI
robie na spodzie kruchym lub na leniwca jak w poprzednim przepisie na ciasteczkach. Polecam mieszać ser 750 g mielonego (też ułątwim sobie zycie - kupuje w wiaderku. Ale czytajcie skład - ma byc tam tylko ser i a nie jakieś dziwne dodatki typu spulchniacze) i 250 g mascarpone


Składniki:

  • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego*
  • opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 g masła
Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.
* zamiast można użyć aromatu waniliowego lub pomarańczowego
Smacznego :-).


 
reklama
Dorsz w sosie mietowo-bazyliowym

PrZepis chyba z kwestii smaku wzielam i zmodyfikowalam pod malego :)

filet z dorsza spryskuje cytryna, obtaczam w bazylii, soli ziolowej i w mace. I obsmazam. Do garnuszka daje posiekana drobniutko bazylie i miete jesli mam, do tego sok z cytryny, cukier i mascarpone albo smietanke 30% i zagotowuje. I tym polewam dorsza, pychotka:)
 
Do góry