reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska maluszków :)

8 MIESIĄC

I. OBIADY
1. Sałatka wytrawna
Mały burak
1 łyżeczka oliwy
Kilka kropel soku z rokitnika, octu jabłkowego lub cytryny
1 łyżeczka ziarna sezamowego
Burak dokładnie wyszoruj, a następnie zalej wodą i ugotuj w łupinie. Obierz, pokrój w drobną kostkę. Oliwę dokładnie wymieszaj z sokiem rokitnika, cytryny lub octem. Polej jeszcze ciepłe buraki. Zostaw do wystygnięcia. Przed podaniem możesz posypać buraki ziarnem sezamowym.

2. Kartoflanka
Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
półtorej szklanki zimnej wody
czubata łyżka mleka modyfikowanego
łyżeczka posiekanego koperku
Odlej pół szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła całe dno cienką warstwą. Wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj. Podawaj posypaną koperkiem.

3. Krem z kalafiora
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki oliwy
ćwierć niedużej cebuli
pół małego selera
pół niewielkiego kalafiora
szczypta przyprawy curry
szczypta szafranu
szklanka wody
Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 min w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; to pozwoli pozbyć się ewentualnych lokatorów - gąsienic). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 min, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 min. Zmiksuj i podawaj.

4. Kurczak z jabłkiem
Jabłko
kawałek ugotowanego filetu z kurzej piersi
łyżeczka masła
kilka kropli cytryny
Mięso drobno posiekaj. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój drobniej, włóż do rondelka z odrobiną wody, postaw na małym ogniu i rozgotuj. Dodaj mięso, masło i sok z cytryny. Wymieszaj.

5. Zupa z dyni
Marchewka
pietruszka
biały kawałek pora
1/4 małego selera
100 g dyni
spory ziemniak
pół łyżeczki posiekanego koperku
Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Wszyscy jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę, przed podaniem posyp koperkiem. Dwulatkom i starszym dzieciom możesz przygotować zupę na rosole z kurczaka.

6. Pulpety z ryżem
100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
2 łyżki surowego ryżu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
żółtko
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki. Maluch zje najwyżej dwa pulpety, resztę schowaj do lodówki na jutro.

II. DESERY

1. Otulona brzoskwinia
½ słodkiej, dojrzałej brzoskwini
Bardzo dojrzałe kiwi
żółtko
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki masła
Brzoskwinię umyj, wyjmij pestkę, a następnie drobno pokrój miąższ. Żółtko dokładnie utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Małe naczynie do zapiekania ( o śrenicy10 cm) cienko wysmaruj masłem (gdyby odrobina została, położysz ją na wierzchu). Włóż do niego pokrojoną brzoskwinię i polej połową kogla-mogla, wstaw do piecyka nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (dopóki polewa nieco się nie przypiecze) kiwi umyj, obierz, a następnie drobno pokrój i ułóż na zapiekance. Możesz też wyjąć zapiekankę na płaski talerz i otoczyć ją wianuszkiem efektownie zielonego puree z kiwi rozgniecionego widelcem.

2. Deser śliwkowy
2-3 suszone śliwki
Śliwki umyj i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na godzinę, dwie, żeby rozmokły. Ugotuj śliwki w tej samej wodzie. Gdy wystygną, zmiksuj je lub przetrzyj przez sitko. Żeby złagodzić smak, możesz domieszać do puree trochę kleiku ryżowego.

3. Deser owocowy
10 dag suszonych moreli lub śliwek
Morele (ewentualnie śliwki) umyj, zalej niewielką ilością wody. Odstaw na godzinę, dwie, żeby rozmokły, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Gdy wystygną, zmiksuj je lub przetrzyj przez sitko. Żeby złagodzić smak, możesz domieszać do purée trochę kleiku ryżowego.

4. Budyń wiśniowy
100 ml mleka modyfikowanego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko jajek
20 ml soku wiśniowego
Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę zagotuj, a w pozostałej części rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewaj szybko na wrzące mleko i intensywnie mieszając, zagotuj. Podawaj budyń po przestygnięciu, wymieszany z sokiem wiśniowym.

III. ŚNIADANIA / KOLACJE

1. Żółta pasta
2 żółtka ugotowane na twardo
2 łyżki ugotowanego ryżu
1 łyżka oleju rzepakowego (bezerukowego) albo oliwy z oliwek
½ łyżeczki łagodnego curry
Szczypta szafranu
Dokładnie rozgnieść żółtka widelcem. Dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Uwaga! Niemowlę może zjeść najwyżej ćwiartkę podanej porcji, reszta jest dla domowników.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry