reklama
nadineczka
Fanka BB :)
jak Czechow tu wklei co nie co to już miejsca nie budjet:-)
jak Czechow tu wklei co nie co to już miejsca nie budjet:-)
Nie wklei nie wklei bo za duże tatałajstwo jest na bb :-)
Czechow, a to sie nie da copy paste?
Tego jest zbyt dużo - 229 stron... może miesiącami nie wiem czy to dobry pomysł
BlackWizard
Fanka BB :)
Ja mam też trochę przepisów, jak córy mi pozwolą i będę miała chwilę to z chęcią się nimi podzielę.
Póki co nam pediatra pozwolił na kleik ryżowy (Ania jest wcześniakiem i mamy wprowadzać wszystko bardzo ostrożnie). No i skończyło się na płaczu i kolce przy pierwszym podejściu. Więc póki co odpuszczam na tydzień, może ciut dłużej i znów spróbuję dodać odrobinę do mleka.
Póki co nam pediatra pozwolił na kleik ryżowy (Ania jest wcześniakiem i mamy wprowadzać wszystko bardzo ostrożnie). No i skończyło się na płaczu i kolce przy pierwszym podejściu. Więc póki co odpuszczam na tydzień, może ciut dłużej i znów spróbuję dodać odrobinę do mleka.
reklama
6 MIESIĄC
I. OBIADY
1. Niesłodka zupa z dyni
Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę.
2. Krem z kalafiora
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
3. Biurowa kartoflanka
Odlej ½ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.
4. Zupa wielowarzywna
Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
5. Zupa jarzynowa z buraczkiem
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
6. Zupa mleczno -marchwiowa
Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i ziemniaka. Ugotuj je razem w niewielkiej ilości wody. Ostudź, po czym dodaj porcję mleka modyfikowanego.
7. Krem kabaczkowy
Kabaczek obierz ze skórki, wydrą miąższ, zetrzyj na tarce, dodaj koperek, ugoruj w wodzie na małym ogniu, do konsystencji papki dodaj puree oliwę do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
8. Kluseczki warzywne
Puree rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę, osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę i cienkim strumieniem, ci jakiś czas mieszając, gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
9. Krem z kalafiora (dla dzieci „piersiowych” zupa od 8 m-ca)
Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 minut w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; pozwoli to pozbyć się ewentualnych „lokatorów”). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło. Gdy się roztopi. Dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 10-15 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.
10. Pulpety z ryżem (dla dzieci „piersiowych” od 8 m-ca)
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałeczki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku lub suszonych ziół (czubata łyżeczka) np. bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 minut, aż ryż będzie miękki.
11. Jabłko z kurczakiem
Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu.
12 Krem z warzyw
Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.
13. Letni krupniczek bez mięsa
Kaszę umyj, zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Osobno ugotuj warzywa. Gdy będą miękkie, zetrzyj na tarce, dodaj kaszy. Dolej mleko. Całość zagotuj, posyp natką pietruszki.
I. OBIADY
1. Niesłodka zupa z dyni
Marchewka
Pietruszka
Biały kawałek pora
Spory ziemniak
Ćwierć małego selera
100 g dyni
2. Krem z kalafiora
1 łyżeczka masła
Pół łyżeczki oliwy
¼ niedużej cebuli
Pół niewielkiego kalafiora
Pół małego selera
Szklanka wody
3. Biurowa kartoflanka
Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
1 ½ szklanki zimnej wody
Czubata łyżka mleka modyfikowanego
4. Zupa wielowarzywna
1 marchewka
1 ziemniak
150 ml wody
2-3 łyżki puree ryżowego (groszek i marchewka)
5. Zupa jarzynowa z buraczkiem
1/2 marchwi (30g)
1/2 ziemniaka (20g)
1/4 pietruszki(20g)
1/4 buraka(20g)
1 łyżeczka świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
1 porcja 150 mg
6. Zupa mleczno -marchwiowa
Duży ziemniak
Marchew
½ szklanki mleka modyfikowanego
7. Krem kabaczkowy
Kabaczek – 100 g
1,5 łyżki stołowej Misiowego Ogródka puree ryżowego z ziemniakami i dynią
120 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Koperek
8. Kluseczki warzywne
3 łyżki ugotowanej, rozgniecionej marchewki
5-6 łyżek Misiowego Ogródka puree ryżowego z groszkiem i marchewką
5 łyżek wody
9. Krem z kalafiora (dla dzieci „piersiowych” zupa od 8 m-ca)
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki oliwy
¼ niedużej cebuli
½ małego selera
½ niewielkiego kalafiora
Szczypta curry
Szklanka wody
10. Pulpety z ryżem (dla dzieci „piersiowych” od 8 m-ca)
100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
2 łyżki surowego ryżu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
11. Jabłko z kurczakiem
1 średnie jabłko
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
120 g surowego mięsa z kurczaka
50 ml wody
12 Krem z warzyw
1 średniej wielkości ziemniak
3 marchewki
1 łyżeczka oliwy
30 ml mleka modyfikowanego
13. Letni krupniczek bez mięsa
2 łyżeczki kaszy jęczmiennej
1 łyżeczka masła
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
1 ziemniak
Posiekana natka pietruszki
50 ml mleka modyfikowanego
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 16
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 10
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 25
- Wyświetleń
- 6 tys
- Przyklejony
- Odpowiedzi
- 78
- Wyświetleń
- 18 tys
Podziel się: