reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka Kucharska Maluszków

Lilijanna

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Styczeń 2010
Postów
7 815
Miasto
wlkp
Spis treści

5 miesięcy

Marchewka z kaszką ryżową - post nr 2
Kaszka Kukurydziana z owocami - post nr 2
Ryż dla niemowlęcia - post 3
Pieczona dynia piżmowa - post 3
Barszcz ukraiński - post 4

7 miesięcy

Twarożek z mango - post 5
Risotto z łososiem i brokułami - post 5
 
Ostatnia edycja:
reklama
Marchewka z kaszką ryżową

składniki

150g marchewki
1 łyżka kaszki ryżowej
1 łyżeczka oliwy

przygotowanie

Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w 300 ml wody z dodatkiem oliwy.
Zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
Jeśli jarzynka jest zbyt gęsta, dodać trochę wody lub mleka mm/cyc.



Kaszka kukurydziana z owocami


składniki

3 łyżeczki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka glukozy (może być nie musi)
6 miarek mleka modyfikowanego
owoce (np. starte jabłka)
300 ml wody

przygotowanie

Kaszkę kukurydzianą rozpuścić w 60 ml wody.
150 ml wody zagotować z glukozą i wlać kaszkę.
Gotować 20 minut, cały czas mieszając i dopełniając wodą, gdy zaczyna być za gęste.
Rozpuścić w 90 ml wody 6 miarek mleka, wlać do kaszki (w przypadku mam karmiących w to miejsce zastosować można mleko z piersi).
Gdy ostygnie dodać owoce, wymieszać.


 
Ostatnia edycja:
Ryż dla niemowlęcia

składniki

po 25g (1/4 szklanki) ryżu białego i brązowego
250 ml wody
mleko matki lub modyfikowane do rozrzedzenia

przygotowanie

Surowy ryż wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.
Proszek przesypać do garnka , wlać 250 ml (1 szklanka) wrzącej wody, gotować na małym ogniu 3-4 minuty , aż woda się nie wchłonie i zgęstnieje.
Ryż zdjąć z ognia i dodać tyle mleka by powstało kremowe puree.



Pieczona dynia piżmowa

składniki

1 dynia piżmowa, obrana, bez pestek, kawałki 2,5 cm

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, kawałki dyni rozłożyć na blaszce lekko posmarowanej oliwą, lub można zawinąć w folię aluminiową. Piec 40 minut lub aż będą miękkie.
Odstawić by dynia lekko przestygła, przełożyć do blendera, zmiksować na delikatne puree, dodać tyle wody by uzyskać odpowiednią konsystencję.
 
Barszcz ukraiński dla maluszka:)
po 5 miesiącu

Składniki

1 średni burak
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki (mały)
ćwiartka cebuli
1 duży słodki ziemniak
Starszym dzieciaczkom można dodać białą fasolkę z puszki



Przygotowanie

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą ( tylko tyle żeby zakrywała warzywa) Gotujemy do miękkości ok 20 min. Lekko studzimy odcedzamy płyn do osobnego garnka (przyda się później do rozrzedzenia). Warzywa przekładamy do blendera i miksujemy, jeśli za gęste dolewamy odlany płyn z gotowania. Przed podaniem do odpowiedniej porcji dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, bądź oleju rzepakowego.

Przechowywanie

Przekładamy do słoiczków około 5-6 zamykamy. Słoiczki układamy na dnie garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości, gotujemy ok 30min. Po wyjęciu obracamy do góry dnem na 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze ciepłe słoiczki dokręcamy, zakrętki powinny wydać dźwięk KLIK. Gotowe.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Twarożek z mango
po 7 miesiącu

składniki

1 mango
125g (0,5 szklanki) pełnotłustego twarożku
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

przygotowanie

Wszystko zmiksować na gładki krem.

walory

mango – bomba odpornościowa w wit. C i E, siemię lniane dostarcza kwasy tłuszczowe omega 3.

przechowywanie

Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. Nie wolno mrozić.



Risotto z łososiem i brokułami
po 7 miesiącu

składniki

60g masła
1 mała cebula
250g ryżu (pół białego i pół brązowego)
800 ml (niepełne 3,5 szklanki) bulionu warzywnego lub wody
180g filetu z łososia
75g brokułu różyczki podzielone na 1 cm
50g (0,5 szklanki) świeżo startego parmezanu
4 łyżki śmietany kremówki

przygotowanie

Masło roztopić w szerokim płaskim garnku, na małym ogniu. Dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć 3-4 minuty.

Wsypać ryż, wymieszać tak, by ziarna pokryły się z masłem. Bulion dolewamy partiami, po każdej partii powinno lekko zawrzeć, cały czas mieszamy. Gdy wlejemy cały bulion zagotować i na małym ogniu gotować 15 minut, bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać. Zostanie nam troszkę tylko płynu.

Dodać pokrojonego w kostkę łososia, brokuł, ser i śmietanę. Gotować 5-7 minut. Ryż musi być miękki a łosoś ugotowany.

Przełożyć do miksera, zmiksować na grudkowate puree.

przechowywanie

Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. W zamrażarce do 1 miesiąca.
 
Ostatnia edycja:
Indyk z Brokułem ( +/- 3 słoiczki)
Indyk z Kalafiorem ( +/- 3 słoiczki)


po 5 miesiącu


Składniki:

Garnek:
średnia pierś z indyka

Parowar:
-BAZA:
* 2 małe marchewki
* pół dużej pietruszki (korzeń)
* seler korzeniowy (wielkości zaciśniętej pięści)
(wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę)

- WARZYWA PRZODUJĄCE
* pół średniego brokuła
* pół średniego kalafiora
(oba podzielone w drobne różyczki)

- 2 łodyżki koperku świeżego

Dodatki:
* 2,5 łyżeczki kaszy manny
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pierś gotować ok. 20 min, pokroić w kosteczkę i podzielić na 2 równe części. Warzywa uparować w parowarze. "Bazę" 20 min, Warzywa przodujące ok. 10-12 min. "Bazę" podzielić na dwie równe części. Mannę zalać wrzątkiem tak, aby otrzymać konsystencję lejącej się papki. Po uparowaniu warzyw wodę, która zebrała się w parowarze odlać do pojemnika. Będzie potrzebna do miksowania. Do miksowania używam takiego blendera i tego większego pojemnika:

http://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/HR1372_90-IMS-global?wid=330&hei=330&$jpglarge$

Wrzucam: jedną część piersi, jedną część "Bazy", brokuł, pół papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Miksuję i rozkładam w +/- 3 słoiczki. Mrożę. Tak samo z Kalafiorem. Do zmiksowania: drugą część piersi, drugą część "Bazy", kalafior, resztę papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Do słoiczków i mrożę.

Smacznego :)
 
reklama
Do góry