reklama

Książka Kucharska Maluszków

Temat na forum 'Dzieci urodzone we wrześniu 2012' rozpoczęty przez Lilijanna, 13 Luty 2013.

  1. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    Spis treści

    5 miesięcy

    Marchewka z kaszką ryżową - post nr 2
    Kaszka Kukurydziana z owocami - post nr 2
    Ryż dla niemowlęcia - post 3
    Pieczona dynia piżmowa - post 3
    Barszcz ukraiński - post 4

    7 miesięcy

    Twarożek z mango - post 5
    Risotto z łososiem i brokułami - post 5
     
    Ostatnia edycja: 25 Marzec 2013
  2. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    Marchewka z kaszką ryżową

    składniki

    150g marchewki
    1 łyżka kaszki ryżowej
    1 łyżeczka oliwy

    przygotowanie

    Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w 300 ml wody z dodatkiem oliwy.
    Zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
    Jeśli jarzynka jest zbyt gęsta, dodać trochę wody lub mleka mm/cyc.



    Kaszka kukurydziana z owocami


    składniki

    3 łyżeczki kaszki kukurydzianej
    1 łyżeczka glukozy (może być nie musi)
    6 miarek mleka modyfikowanego
    owoce (np. starte jabłka)
    300 ml wody

    przygotowanie

    Kaszkę kukurydzianą rozpuścić w 60 ml wody.
    150 ml wody zagotować z glukozą i wlać kaszkę.
    Gotować 20 minut, cały czas mieszając i dopełniając wodą, gdy zaczyna być za gęste.
    Rozpuścić w 90 ml wody 6 miarek mleka, wlać do kaszki (w przypadku mam karmiących w to miejsce zastosować można mleko z piersi).
    Gdy ostygnie dodać owoce, wymieszać.


     
    Ostatnia edycja: 13 Luty 2013
  3. reklama
  4. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    Ryż dla niemowlęcia

    składniki

    po 25g (1/4 szklanki) ryżu białego i brązowego
    250 ml wody
    mleko matki lub modyfikowane do rozrzedzenia

    przygotowanie

    Surowy ryż wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.
    Proszek przesypać do garnka , wlać 250 ml (1 szklanka) wrzącej wody, gotować na małym ogniu 3-4 minuty , aż woda się nie wchłonie i zgęstnieje.
    Ryż zdjąć z ognia i dodać tyle mleka by powstało kremowe puree.



    Pieczona dynia piżmowa

    składniki

    1 dynia piżmowa, obrana, bez pestek, kawałki 2,5 cm

    przygotowanie

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, kawałki dyni rozłożyć na blaszce lekko posmarowanej oliwą, lub można zawinąć w folię aluminiową. Piec 40 minut lub aż będą miękkie.
    Odstawić by dynia lekko przestygła, przełożyć do blendera, zmiksować na delikatne puree, dodać tyle wody by uzyskać odpowiednią konsystencję.
     
  5. Kasieq

    Kasieq Gość

    Barszcz ukraiński dla maluszka:)
    po 5 miesiącu

    Składniki

    1 średni burak
    2 średnie marchewki
    1 korzeń pietruszki (mały)
    ćwiartka cebuli
    1 duży słodki ziemniak
    Starszym dzieciaczkom można dodać białą fasolkę z puszki



    Przygotowanie

    Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą ( tylko tyle żeby zakrywała warzywa) Gotujemy do miękkości ok 20 min. Lekko studzimy odcedzamy płyn do osobnego garnka (przyda się później do rozrzedzenia). Warzywa przekładamy do blendera i miksujemy, jeśli za gęste dolewamy odlany płyn z gotowania. Przed podaniem do odpowiedniej porcji dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, bądź oleju rzepakowego.

    Przechowywanie

    Przekładamy do słoiczków około 5-6 zamykamy. Słoiczki układamy na dnie garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości, gotujemy ok 30min. Po wyjęciu obracamy do góry dnem na 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze ciepłe słoiczki dokręcamy, zakrętki powinny wydać dźwięk KLIK. Gotowe.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 26 Luty 2013
  6. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    Twarożek z mango
    po 7 miesiącu

    składniki

    1 mango
    125g (0,5 szklanki) pełnotłustego twarożku
    2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

    przygotowanie

    Wszystko zmiksować na gładki krem.

    walory

    mango – bomba odpornościowa w wit. C i E, siemię lniane dostarcza kwasy tłuszczowe omega 3.

    przechowywanie

    Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. Nie wolno mrozić.



    Risotto z łososiem i brokułami
    po 7 miesiącu

    składniki

    60g masła
    1 mała cebula
    250g ryżu (pół białego i pół brązowego)
    800 ml (niepełne 3,5 szklanki) bulionu warzywnego lub wody
    180g filetu z łososia
    75g brokułu różyczki podzielone na 1 cm
    50g (0,5 szklanki) świeżo startego parmezanu
    4 łyżki śmietany kremówki

    przygotowanie

    Masło roztopić w szerokim płaskim garnku, na małym ogniu. Dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć 3-4 minuty.

    Wsypać ryż, wymieszać tak, by ziarna pokryły się z masłem. Bulion dolewamy partiami, po każdej partii powinno lekko zawrzeć, cały czas mieszamy. Gdy wlejemy cały bulion zagotować i na małym ogniu gotować 15 minut, bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać. Zostanie nam troszkę tylko płynu.

    Dodać pokrojonego w kostkę łososia, brokuł, ser i śmietanę. Gotować 5-7 minut. Ryż musi być miękki a łosoś ugotowany.

    Przełożyć do miksera, zmiksować na grudkowate puree.

    przechowywanie

    Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. W zamrażarce do 1 miesiąca.
     
    Ostatnia edycja: 25 Marzec 2013
  7. anusienka1986

    anusienka1986 Mama na pełny etat :)

    Indyk z Brokułem ( +/- 3 słoiczki)
    Indyk z Kalafiorem ( +/- 3 słoiczki)


    po 5 miesiącu


    Składniki:

    Garnek:
    średnia pierś z indyka

    Parowar:
    -BAZA:
    * 2 małe marchewki
    * pół dużej pietruszki (korzeń)
    * seler korzeniowy (wielkości zaciśniętej pięści)
    (wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę)

    - WARZYWA PRZODUJĄCE
    * pół średniego brokuła
    * pół średniego kalafiora
    (oba podzielone w drobne różyczki)

    - 2 łodyżki koperku świeżego

    Dodatki:
    * 2,5 łyżeczki kaszy manny
    * 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Pierś gotować ok. 20 min, pokroić w kosteczkę i podzielić na 2 równe części. Warzywa uparować w parowarze. "Bazę" 20 min, Warzywa przodujące ok. 10-12 min. "Bazę" podzielić na dwie równe części. Mannę zalać wrzątkiem tak, aby otrzymać konsystencję lejącej się papki. Po uparowaniu warzyw wodę, która zebrała się w parowarze odlać do pojemnika. Będzie potrzebna do miksowania. Do miksowania używam takiego blendera i tego większego pojemnika:

    http://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/HR1372_90-IMS-global?wid=330&hei=330&$jpglarge$

    Wrzucam: jedną część piersi, jedną część "Bazy", brokuł, pół papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Miksuję i rozkładam w +/- 3 słoiczki. Mrożę. Tak samo z Kalafiorem. Do zmiksowania: drugą część piersi, drugą część "Bazy", kalafior, resztę papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Do słoiczków i mrożę.

    Smacznego :)
     
  8. *martusia*

    *martusia* Fanka BB :)

    czy ktoś ma jakieś fajne przepisy? bo mi brakuje już pomysłów co gotować maluchowi... help!
     

Poleć forum