reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka Kucharska Maluszków

Lilijanna

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Styczeń 2010
Postów
7 856
Miasto
wlkp
Rozwiązania
0
Spis treści

5 miesięcy

Marchewka z kaszką ryżową - post nr 2
Kaszka Kukurydziana z owocami - post nr 2
Ryż dla niemowlęcia - post 3
Pieczona dynia piżmowa - post 3
Barszcz ukraiński - post 4

7 miesięcy

Twarożek z mango - post 5
Risotto z łososiem i brokułami - post 5
 
Ostatnia edycja:
reklama

Lilijanna

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Styczeń 2010
Postów
7 856
Miasto
wlkp
Rozwiązania
0
Marchewka z kaszką ryżową

składniki

150g marchewki
1 łyżka kaszki ryżowej
1 łyżeczka oliwy

przygotowanie

Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w 300 ml wody z dodatkiem oliwy.
Zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
Jeśli jarzynka jest zbyt gęsta, dodać trochę wody lub mleka mm/cyc.



Kaszka kukurydziana z owocami


składniki

3 łyżeczki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka glukozy (może być nie musi)
6 miarek mleka modyfikowanego
owoce (np. starte jabłka)
300 ml wody

przygotowanie

Kaszkę kukurydzianą rozpuścić w 60 ml wody.
150 ml wody zagotować z glukozą i wlać kaszkę.
Gotować 20 minut, cały czas mieszając i dopełniając wodą, gdy zaczyna być za gęste.
Rozpuścić w 90 ml wody 6 miarek mleka, wlać do kaszki (w przypadku mam karmiących w to miejsce zastosować można mleko z piersi).
Gdy ostygnie dodać owoce, wymieszać.


 
Ostatnia edycja:

Lilijanna

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Styczeń 2010
Postów
7 856
Miasto
wlkp
Rozwiązania
0
Ryż dla niemowlęcia

składniki

po 25g (1/4 szklanki) ryżu białego i brązowego
250 ml wody
mleko matki lub modyfikowane do rozrzedzenia

przygotowanie

Surowy ryż wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.
Proszek przesypać do garnka , wlać 250 ml (1 szklanka) wrzącej wody, gotować na małym ogniu 3-4 minuty , aż woda się nie wchłonie i zgęstnieje.
Ryż zdjąć z ognia i dodać tyle mleka by powstało kremowe puree.



Pieczona dynia piżmowa

składniki

1 dynia piżmowa, obrana, bez pestek, kawałki 2,5 cm

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, kawałki dyni rozłożyć na blaszce lekko posmarowanej oliwą, lub można zawinąć w folię aluminiową. Piec 40 minut lub aż będą miękkie.
Odstawić by dynia lekko przestygła, przełożyć do blendera, zmiksować na delikatne puree, dodać tyle wody by uzyskać odpowiednią konsystencję.
 
K

Kasieq

Gość
Barszcz ukraiński dla maluszka:)
po 5 miesiącu

Składniki

1 średni burak
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki (mały)
ćwiartka cebuli
1 duży słodki ziemniak
Starszym dzieciaczkom można dodać białą fasolkę z puszki



Przygotowanie

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą ( tylko tyle żeby zakrywała warzywa) Gotujemy do miękkości ok 20 min. Lekko studzimy odcedzamy płyn do osobnego garnka (przyda się później do rozrzedzenia). Warzywa przekładamy do blendera i miksujemy, jeśli za gęste dolewamy odlany płyn z gotowania. Przed podaniem do odpowiedniej porcji dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, bądź oleju rzepakowego.

Przechowywanie

Przekładamy do słoiczków około 5-6 zamykamy. Słoiczki układamy na dnie garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości, gotujemy ok 30min. Po wyjęciu obracamy do góry dnem na 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze ciepłe słoiczki dokręcamy, zakrętki powinny wydać dźwięk KLIK. Gotowe.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Lilijanna

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Styczeń 2010
Postów
7 856
Miasto
wlkp
Rozwiązania
0
Twarożek z mango
po 7 miesiącu

składniki

1 mango
125g (0,5 szklanki) pełnotłustego twarożku
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

przygotowanie

Wszystko zmiksować na gładki krem.

walory

mango – bomba odpornościowa w wit. C i E, siemię lniane dostarcza kwasy tłuszczowe omega 3.

przechowywanie

Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. Nie wolno mrozić.



Risotto z łososiem i brokułami
po 7 miesiącu

składniki

60g masła
1 mała cebula
250g ryżu (pół białego i pół brązowego)
800 ml (niepełne 3,5 szklanki) bulionu warzywnego lub wody
180g filetu z łososia
75g brokułu różyczki podzielone na 1 cm
50g (0,5 szklanki) świeżo startego parmezanu
4 łyżki śmietany kremówki

przygotowanie

Masło roztopić w szerokim płaskim garnku, na małym ogniu. Dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć 3-4 minuty.

Wsypać ryż, wymieszać tak, by ziarna pokryły się z masłem. Bulion dolewamy partiami, po każdej partii powinno lekko zawrzeć, cały czas mieszamy. Gdy wlejemy cały bulion zagotować i na małym ogniu gotować 15 minut, bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać. Zostanie nam troszkę tylko płynu.

Dodać pokrojonego w kostkę łososia, brokuł, ser i śmietanę. Gotować 5-7 minut. Ryż musi być miękki a łosoś ugotowany.

Przełożyć do miksera, zmiksować na grudkowate puree.

przechowywanie

Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. W zamrażarce do 1 miesiąca.
 
Ostatnia edycja:

anusienka1986

Mama na pełny etat :)
Dołączył(a)
17 Styczeń 2012
Postów
303
Miasto
Carrick on Shannon/Irlandia
Rozwiązania
0
Indyk z Brokułem ( +/- 3 słoiczki)
Indyk z Kalafiorem ( +/- 3 słoiczki)


po 5 miesiącu


Składniki:

Garnek:
średnia pierś z indyka

Parowar:
-BAZA:
* 2 małe marchewki
* pół dużej pietruszki (korzeń)
* seler korzeniowy (wielkości zaciśniętej pięści)
(wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę)

- WARZYWA PRZODUJĄCE
* pół średniego brokuła
* pół średniego kalafiora
(oba podzielone w drobne różyczki)

- 2 łodyżki koperku świeżego

Dodatki:
* 2,5 łyżeczki kaszy manny
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pierś gotować ok. 20 min, pokroić w kosteczkę i podzielić na 2 równe części. Warzywa uparować w parowarze. "Bazę" 20 min, Warzywa przodujące ok. 10-12 min. "Bazę" podzielić na dwie równe części. Mannę zalać wrzątkiem tak, aby otrzymać konsystencję lejącej się papki. Po uparowaniu warzyw wodę, która zebrała się w parowarze odlać do pojemnika. Będzie potrzebna do miksowania. Do miksowania używam takiego blendera i tego większego pojemnika:

http://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/HR1372_90-IMS-global?wid=330&hei=330&$jpglarge$

Wrzucam: jedną część piersi, jedną część "Bazy", brokuł, pół papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Miksuję i rozkładam w +/- 3 słoiczki. Mrożę. Tak samo z Kalafiorem. Do zmiksowania: drugą część piersi, drugą część "Bazy", kalafior, resztę papki z manny, jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łodyżkę kopru i wody z parowania na oko tyle, żeby otrzymać pożądaną konsystencję papki. Do słoiczków i mrożę.

Smacznego :)
 
reklama

Polecamy

null

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry