reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Masa kreatywności, czyli Farma Świeżości!

    Wskakuj na Farmę Świeżości i sprawdź propozycje dla dzieci 3-10 l. Jasne, że wskakuję.

    Nie zapomnijcie wziąć udział w konkursie Netto: Zdobądź nagrody!

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

aguska2017

Fanka BB :)
Dołączył(a)
12 Listopad 2010
Postów
8 056
Miasto
Elbląg-Płock
Kotlety z Kalafiora i szpinaku
Skład­niki:
20 dag mro­żo­nego szpinaku
kala­fior
jajko
ząbek czosnku
bułka tarta
sos sojowy
masło
olej
sól
pieprz
zioła pro­wan­sal­skie
Spo­sób przyrządzenia:

  • Kala­fior należy ugo­to­wać w oso­lo­nej wodzie.
  • Na patelni roz­pu­ścić łyżkę masła, przez pra­skę prze­ci­snąć czo­snek i dodać go do masełka. Następ­nie ostudzić.
  • Kala­fior roz­gnieść tłucz­kiem do ziem­nia­ków, dodać szpi­nak. Następ­nie wbić jajko. Wsy­pac tyle bułki tar­tej, aż powsta­nie lepka masa, z któ­rej będzie można ufor­mo­wać kote­lety. Dopra­wić sosem sojo­wym i przy­pra­wami, które lubimy.
  • Z masy ufor­mo­wać kotlety. Obto­czyć w bułce i sma­żyć na roz­grza­nym oleju. Gotowe kotlety poda­jemy z ziem­nia­kami albo fryt­kami i z surówką.


Ja nie dodawałam sosu sojowego akurat i bez ziół ze względu na Bartka bo on nie lubi za bardzo przypraw jednak czegoś brakuje tym kotlecikom i się zastanawiam czy nie dodać żółtego sera do środka

2012-06-14 12.40.48.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama

Justa_82

Mamuśka x3
Dołączył(a)
21 Lipiec 2008
Postów
5 269
Miasto
R-m
Kalafior faszerowany

(zdjęcie i wykonanie mojego autorstwa)

Zobacz załącznik 474718



Składniki:


  • 1 kalafior
  • 500g filetów z podudzi kurczaka( ja wzięłam pierś z kurczaka, ale równie może to być jakieś inne mięsko mielone)
  • 1 jajko
  • 150g cebuli
  • 200g pieczarek
  • 150g sera żółtego
  • oliwa
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • pieprz (u mnie 2 łyżeczki)
  • sól


Farsz:

Filety zmielić i wymieszać z przyprawami.
Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać.
Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.



Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie.


Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu:

Wyciąć kilka różyczek:

Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo,
więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'),
wetknąć wcześniej wycięte różyczki:


Skropić oliwą, zawinąć w folię, piec w piekarniku nagrzanym do 190C (+termoobieg)
przez ok. 70min. (w zależności od wielkości kalafiora)


Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5min.

Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym;
można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle.


Smacznego!

Instrukcję obrazkową jak zrobić kalafiora faszerowanego
oraz źródło przepisu : magnolia0joaska kuchennie: Faszerowany kalafior


Moje uwagi :
Mimo, iż kalafior wyszedł pyszny, to jednak brakowalo mi czegoś jeszcze w środku. Następnym razem dodam koncentrat pomidorowy, bądź poleję go sosem pomidorowym. :tak:
Nie miałam złotka , piekłam więc go w foli do pieczenia. Po ok. godzinie rozerwałam folię i posypałam kalafiora odrobiną żółtego sera i przypiekłam jeszcze z ok. 10 min.​
 
Ostatnia edycja:

Bodzinka

Lekko Stuknięta Mamuśka;)
Dołączył(a)
14 Czerwiec 2007
Postów
15 634
Miasto
SZ
Marchewkowe piekłam o takie
Ciasto marchewkowe | Moje Co Nieco
Przepis na muffinki dostałam od tej mamy co mnie na festyn zabrała :-)

O taki przepis mam

Podstawowy przepis na muffinki

Składniki suche
250g mąki
160g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Szczypta soli
Składniki mokre
2 jajka
90ml oleju
1-1,5 szklanki maślanki lub soku pomarańczowego
Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie mokre wlewamy d suchych,
mieszamy aż się połączą. Nie używamy miksera, wystarczy łyżką. Masę przekładamy na blachę do
pieczenia muf finek, wyłożoną papilotkami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st, 25-30 minut.
W zależności od ochoty możemy do „suchych” dodać kakao, pokruszoną czekoladę, starta
marchewkę (lub 2 mniejsze), gruszki, itp…
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:

lenaDTR

Mamusia Gajusi
Dołączył(a)
2 Grudzień 2009
Postów
13 464
SAŁATKA Z MAKARONEM ŚWIDERKI I KURCZAKIEM

1 szklanka makaronu świderki
1 pierś z kurczaka jak mała to dwie tzn, jedna podwójna lub dwie podwójne
1 puszka kukurydzy
1 puszka faolki białej lub czerwonej, ja wolę czerwoną
1 puszka groszku
0,5 słoika (dużego) pieczarek marynowanych
szczypiorek ilośc w zależności od uznania
pieprz
sól
ketchup tak ok łyzek
majonez tak ok, 4 łyżek!


Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju (można zamiast smażyć ugotować pierś będzie wtedy delikatniejsza). Ja dodaję jeszcze przyprawę do gyrosa jak chcę bardziej wyrazisty smak. Pieczarki pokroić w paski. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać keczup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorkiem.Bądz wsypać do sałatki jak kto woli;)
 

lenaDTR

Mamusia Gajusi
Dołączył(a)
2 Grudzień 2009
Postów
13 464

LUKIER PLASTYCZNY (MASA)NA TORT:


Składniki:

350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

Żelatynę zalaż zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.


Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.


Masa jest naprawde fajna, ciężko ją rozerwać , łatwo sie wałkuje i przede wszystkim jest śnieżnobiała. Jest tylko jeden minus,,, masa jest słodka ale można ją cienko rozwałkować
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama

Bodzinka

Lekko Stuknięta Mamuśka;)
Dołączył(a)
14 Czerwiec 2007
Postów
15 634
Miasto
SZ
BLOK CZEKOLADOWY

Blok czekoladowy najlepszy przepis | Kotlet.tv
Prawie taki ładny mi wyszedl, tylko góry (pózniej jest dołem) dokładnie nie wygładziłam ;-)

OSTRZEGAM blok uzależnia
p.gif

Aaa i kombinujcie z cukrem bo 1,5 sz to strasznie duuuużo, wychodzi taki mega słodki..Bo mleko zproszku słodkie jest. Ale co kto lubi
wink2.gif
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry