reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy twoj dwulatek nie mówi? Wmawiali ci, że z wad wymowy można wyrosnąć? Logopeda to pani od literki R? Rozmawiamy o mitach logopedycznych. Obejrzyj wywiad, nawet jeśli jesteś mamą niemowlaka

    A czy wiesz, co jest przeciwwskazaniem do szczepienia? Kto powinien zgłosić NOP i czy katarek niesie ze sobą ryzyko?Pediatra rozwieje twoje wątpliwości? Zobacz!

reklama

książka kucharska

AniaSm

Fanka BB :)
Dołączył(a)
12 Marzec 2008
Postów
6 121
Miasto
Kristiansund-NO/Tarnów-PL
Rozwiązania
0
z racji zbliżających się świąt i nie tylko proponuję założenie tematu w którym będziemy mogły wrzucać swoje sprawdzone przepisy na jedzonko

jako pierwsza wrzucam przepis na pyszne drożdżówki :-)
Ciasto:
500 g mąki pszennej (ja użyłam ok. 600 g, gdyż moje ciasto było zbyt luźne, L)
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli

Nadzienie:
400 g białego sera (użyłam Piątnicy z wiaderka, L)
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego

Do posmarowania: roztrzepane jajko

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

dodatkowo na każdej drożdżówce przed upieczeniem kładę kawałek śliwki , pyszniutkie :-);-):tak:
 
reklama

nimfii

nadzieja umiera ostatnia
Dołączył(a)
21 Październik 2008
Postów
8 073
Miasto
kraków
Rozwiązania
0
Ania aż żałuję, ze nie mam szczęścia do drożdżówek, bo bym chętnie spróbowała przepisu :-) Jednak mnie rzadko wychodzą :-(


Już jakiś czas temu chciałam wam wpisać przepis na ciasteczka kukurydziane, jako pierwsze ciasteczka dla niemowlaka. :tak:

Gorąco polecam bo Maciek wolał je wiele bardziej niż kupowane miśkopty itp które zresztą kosztują dość sporo.


CIASTKA KUKURYDZIANE

Składniki:
  • 10 łyzek mąki kukurydzianej lub kleiku kukurydzianego
  • 5 łyżek kleiku ryżowego
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Wymieszać suche skladniki, dodać jajko i masło.
Całość posiekać nozem jak ciasto kruche.
Rozwałkować na 0,5 cm grubości, wyciąć ciasteczka.
Rozłożyć na pergaminie, foli do pieczenia.
Piec 15 min w temp 200stC.


Dla starszych dzieci ciastka mozna dowolnie udekorować lukrem, czekoladą, slodkimi ozdobami.


Uważam ze przepis prosty, szybki i przyjemny. Bardzo smaczny :-)


Dodatkowo bezglutenowy! Dla alergików!





PS. Ja mam akurat cała paczkę kleiku kukurydzianego i pół paczki kleiku ryżowego, który musze wykorzystac, bo zostały mi po Maćku. Już nie je takich rzeczy. A wiec szykuje mi sie jakies ciasto kukurydziane :-p
Upieke placki i przełoże jakąś masą. ;-)
 

Leika

Matka Polka
Dołączył(a)
25 Wrzesień 2006
Postów
4 989
Miasto
Łódź
Rozwiązania
0
No to ja wklepię ciasteczka owsiane, które wczoraj upiekłam :)

Przepis jest "mój" dlatego składniki nie są aż tak precyzyjnie pomierzone.

2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
3/4 kostki roztopionego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
odrobina mleka

Składniki wymieszać, podlać mlekiem do odpowiedniej konsystencji, wyrobić. Formułować ciasteczka (wyrobić kulkę i spłaszczyć ją na blasze) - piec najlepiej na papierze do pieczenia (lub na wysmarowanej masłem blasze) ok 20 min w 180 stopniach.

Przepis podstawowy można modyfikować dodając np ekologiczne rodzynki (dla dzieci tylko niesiarkowane!) albo połamane orzechy, migdały czy inne smakołyki :-)
 

AniaSm

Fanka BB :)
Dołączył(a)
12 Marzec 2008
Postów
6 121
Miasto
Kristiansund-NO/Tarnów-PL
Rozwiązania
0
placek z owocami

pół kostki margaryny rozetrzeć dodać
1 szklanka cukru
2 całe jajka - dobrze wymieszać
5 kopiastych łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
dobrze wymieszać ,wlać do formy , ułożyć owoce ,piec ok 45 min

jeśli chodzi o owoce to rabarbar ,śliwki , truskawki , co kto lubi tylko te najbardziej soczyste owoce dobrze obtoczyć w mące lub bułce tartej , ja z reguły robie podwojoną porcję bo tak to na małą balszkę wystarcza :)
 

onanana

Fanka BB :)
Dołączył(a)
9 Marzec 2011
Postów
2 458
Rozwiązania
0
dziewczynki powiedzcie mi jak robicie łososia?? Bo ja nigdy nie robiłam:zawstydzona/y: u mnie w domu też sie nie robiło i szczerze mówiąc nie wiem jak sie za to zabrać:sorry2:
 

angie80

Fanka BB :)
Dołączył(a)
6 Styczeń 2011
Postów
1 070
Miasto
Limerick
Rozwiązania
0
Onanana, podaje moj sposob na lososia, moj T go uwielbia, wiec chyba nie jest najgorszy.
Mieszam 2-3 lyzki oliwy z oliwek z przyprawa do ryby i odrobina soku z cytryny, nacieram tym lososia, ilosc zalezy od grubosci ryby, wieksza, wiecej przyprawy. Dobrze jest odlozyc taka nasmarowana rybke na godzine do lodowki. Nastepnie zawijam w srebrna folie i wkladam do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) na 20 min. Do tego bardzo lubiny ryz z warzywami.
Proste i zdrowe
Smacznego
 

julieet

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Kwiecień 2010
Postów
1 324
Miasto
W-w
Rozwiązania
0
a ja wkładam umytego łososia do naczynia żaroodpornego, na dno trochę oliwy żeby skórka nie przywarła i piekę aż skórka będzie zarumieniona, taki jest wg mnie bardzo dobry albo gotowany na parze
 

Madzia737

Maciuś i Majeczka
Dołączył(a)
15 Listopad 2007
Postów
5 873
Miasto
Opole
Rozwiązania
0
filety z lososia najpierw zalewasz sokiem z cytryny i solisz, na chwilke do lodowki.
potem smarujesz je od spodu sosem tatarskim i ukladasz w zaroodpornym naczyniu. na gore dajesz grubo pietruszki, swiezej, posiekanej zmieszanej z oliwa i starta skorka cytryny i obsypujesz bulka tarta.
No i oczywiście zapiekasz
 
Ostatnia edycja:

onanana

Fanka BB :)
Dołączył(a)
9 Marzec 2011
Postów
2 458
Rozwiązania
0
Dziękuję Wam kochane za Wasze rady:-) Lososia mam kupionego choc muszę przyznać że nie jest to tania impreza;-)
 
reklama

julieet

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Kwiecień 2010
Postów
1 324
Miasto
W-w
Rozwiązania
0
no niestety, to moja ulubiona ryba, ale cena jest powalająca i weź tu jedz ryby, zbankrutować można
 

Polecamy

null

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry