reklama

książka kucharska

Temat na forum 'Dzieci urodzone w listopadzie 2011' rozpoczęty przez AniaSm, 20 Kwiecień 2011.

  1. AniaSm

    AniaSm Fanka BB :)

    z racji zbliżających się świąt i nie tylko proponuję założenie tematu w którym będziemy mogły wrzucać swoje sprawdzone przepisy na jedzonko

    jako pierwsza wrzucam przepis na pyszne drożdżówki :-)
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej (ja użyłam ok. 600 g, gdyż moje ciasto było zbyt luźne, L)
    20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
    40 g cukru
    2 jajka
    50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    400 g białego sera (użyłam Piątnicy z wiaderka, L)
    3 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka cukru waniliowego

    Do posmarowania: roztrzepane jajko

    Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
    Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
    Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

    Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

    Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piekarnik nagrzać do 200 st C.
    Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

    dodatkowo na każdej drożdżówce przed upieczeniem kładę kawałek śliwki , pyszniutkie :-);-):tak:
     
  2. nimfii

    nimfii nadzieja umiera ostatnia

    Ania aż żałuję, ze nie mam szczęścia do drożdżówek, bo bym chętnie spróbowała przepisu :-) Jednak mnie rzadko wychodzą :-(


    Już jakiś czas temu chciałam wam wpisać przepis na ciasteczka kukurydziane, jako pierwsze ciasteczka dla niemowlaka. :tak:

    Gorąco polecam bo Maciek wolał je wiele bardziej niż kupowane miśkopty itp które zresztą kosztują dość sporo.


    CIASTKA KUKURYDZIANE

    Składniki:
    • 10 łyzek mąki kukurydzianej lub kleiku kukurydzianego
    • 5 łyżek kleiku ryżowego
    • 1/3 kostki masła
    • 1 jajko
    • 3 łyżki cukru pudru

    Wymieszać suche skladniki, dodać jajko i masło.
    Całość posiekać nozem jak ciasto kruche.
    Rozwałkować na 0,5 cm grubości, wyciąć ciasteczka.
    Rozłożyć na pergaminie, foli do pieczenia.
    Piec 15 min w temp 200stC.


    Dla starszych dzieci ciastka mozna dowolnie udekorować lukrem, czekoladą, slodkimi ozdobami.


    Uważam ze przepis prosty, szybki i przyjemny. Bardzo smaczny :-)


    Dodatkowo bezglutenowy! Dla alergików!





    PS. Ja mam akurat cała paczkę kleiku kukurydzianego i pół paczki kleiku ryżowego, który musze wykorzystac, bo zostały mi po Maćku. Już nie je takich rzeczy. A wiec szykuje mi sie jakies ciasto kukurydziane :-p
    Upieke placki i przełoże jakąś masą. ;-)
     
  3. reklama
  4. Leika

    Leika Matka Polka

    No to ja wklepię ciasteczka owsiane, które wczoraj upiekłam :)

    Przepis jest "mój" dlatego składniki nie są aż tak precyzyjnie pomierzone.

    2 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    3/4 kostki roztopionego masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 1 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    odrobina mleka

    Składniki wymieszać, podlać mlekiem do odpowiedniej konsystencji, wyrobić. Formułować ciasteczka (wyrobić kulkę i spłaszczyć ją na blasze) - piec najlepiej na papierze do pieczenia (lub na wysmarowanej masłem blasze) ok 20 min w 180 stopniach.

    Przepis podstawowy można modyfikować dodając np ekologiczne rodzynki (dla dzieci tylko niesiarkowane!) albo połamane orzechy, migdały czy inne smakołyki :-)
     
  5. AniaSm

    AniaSm Fanka BB :)

    placek z owocami

    pół kostki margaryny rozetrzeć dodać
    1 szklanka cukru
    2 całe jajka - dobrze wymieszać
    5 kopiastych łyżek mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    dobrze wymieszać ,wlać do formy , ułożyć owoce ,piec ok 45 min

    jeśli chodzi o owoce to rabarbar ,śliwki , truskawki , co kto lubi tylko te najbardziej soczyste owoce dobrze obtoczyć w mące lub bułce tartej , ja z reguły robie podwojoną porcję bo tak to na małą balszkę wystarcza :)
     
  6. onanana

    onanana Fanka BB :)

    dziewczynki powiedzcie mi jak robicie łososia?? Bo ja nigdy nie robiłam:zawstydzona/y: u mnie w domu też sie nie robiło i szczerze mówiąc nie wiem jak sie za to zabrać:sorry2:
     
  7. angie80

    angie80 Fanka BB :)

    Onanana, podaje moj sposob na lososia, moj T go uwielbia, wiec chyba nie jest najgorszy.
    Mieszam 2-3 lyzki oliwy z oliwek z przyprawa do ryby i odrobina soku z cytryny, nacieram tym lososia, ilosc zalezy od grubosci ryby, wieksza, wiecej przyprawy. Dobrze jest odlozyc taka nasmarowana rybke na godzine do lodowki. Nastepnie zawijam w srebrna folie i wkladam do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) na 20 min. Do tego bardzo lubiny ryz z warzywami.
    Proste i zdrowe
    Smacznego
     
  8. julieet

    julieet Fanka BB :)

    a ja wkładam umytego łososia do naczynia żaroodpornego, na dno trochę oliwy żeby skórka nie przywarła i piekę aż skórka będzie zarumieniona, taki jest wg mnie bardzo dobry albo gotowany na parze
     
  9. Madzia737

    Madzia737 Maciuś i Majeczka

    filety z lososia najpierw zalewasz sokiem z cytryny i solisz, na chwilke do lodowki.
    potem smarujesz je od spodu sosem tatarskim i ukladasz w zaroodpornym naczyniu. na gore dajesz grubo pietruszki, swiezej, posiekanej zmieszanej z oliwa i starta skorka cytryny i obsypujesz bulka tarta.
    No i oczywiście zapiekasz
     
    Ostatnia edycja: 20 Maj 2011
  10. reklama
  11. onanana

    onanana Fanka BB :)

    Dziękuję Wam kochane za Wasze rady:-) Lososia mam kupionego choc muszę przyznać że nie jest to tania impreza;-)
     
  12. julieet

    julieet Fanka BB :)

    no niestety, to moja ulubiona ryba, ale cena jest powalająca i weź tu jedz ryby, zbankrutować można
     

Poleć forum