reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

książka kucharska

A ma któraś z Was przepis na łososia smażonego? Niestety nie mam piekarnika i pieczenie ryby u mnie odpada, a rzuciłabym się na to mięso, to też moje ulubione.
 
reklama
Więc stwierdziłam, że zrobię tak: zamarynuje jak pisała angie i zapiekę sposobem julieet. Madzia Tobie też dziękuję za przepis, ale dizs juz nie dam rady zrobić wg Twojego bo już bylam na zakupach i nie mam sosu tatarskiego i pietruszki, więc nastepnym razem sie zaopatrz wczesniej i sprobuje.
julieet a powiedz mi jeszcze proszę czy przykrywasz to naczynie czy nie?? Bo mam w domu i naczynie żaroodporne z pokrywką i takie naczynie do zapiekania bez pokrywki i nie wiem w ktorym będzie lepiej??
 
A ma któraś z Was przepis na łososia smażonego? Niestety nie mam piekarnika i pieczenie ryby u mnie odpada, a rzuciłabym się na to mięso, to też moje ulubione.

A masz może kuchenkę elektryczną? bo moja teściowa robi tak, że zawija łososią w sreberko i kładzie na kuchence - robi się z tego taki niby zapiekany łosoś - super - i nie ma zmywania :)
a jak masz gazową, to ja bym po prostu położyła na patelnię bez niczego, tylko przyprawiony i już. Ja najbardziej lubię na parze rybkę.


Ale dzisiaj mój Mężulek ma urodzinki i upiekłam ciasto z rabarbarem - aż nie mógł uwierzyć, że takie dobre :))) a robi się 5 minut :)) przepis tutaj Ciasto z rabarbarem
 
onanana, pewnie już upiekłaś, ale ja nie przykrywam niczym naczynia żaroodpornego, jak Ci smakowało ???
 
Tak, tak upiekłam:tak: I też niczym nie przykryłam. Powiem szczerze, że na mnie ta ryba wrażenia nie zrobiła, strasznie ją było czuć rybą właśnie:szok: Może kupiłam ją w złym miejscu ( w auchan) i nie była najlepszej jakości w każdym razie niestety to nie moje smaki. Może kiedyś spróbuję jeszcze kupić w normalnym sklepie rybnym i będzie lepsza. Alę dziękuję Wam kochane za przepisy:blink:
 
hehehe, kochana, to ryba jest więc taki jej urok, że trąci rybą :-) ja uwielbiam rybki, mogłabym jeść codziennie, szkoda że są takie drogie
 
Pyszna pasta serowa do chleba

4 jajka
20 dag sera żółtego w kostce
szczypiorek
koperek
majonez
masło
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych ostrzach. Szczypiorek i koperek posiekać (ja daję ok 2-3 łyżek szczypiorku i ok 1 łyżki koperku). Doprawić solą, pieprzem. Dodać łyżeczkę-dwie miękkiego masła i doprawić majonezem do smaku i odpowiedniej konsystencji.

Pasta jest kaloryczna, sycąca i ma dużo wartości odżywczych dla mam w ciąży i karmiących - witaminy, żelazo (żółtka jaj) i wapń (ser).
Doskonała alternatywa dla wędliny!

By pasta była jak najbardziej zdrowa, wybierzmy jajka ekologiczne, oraz ser i majonez bez konserwantów.
 
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki:

1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru (może być więcej, jak ktoś lubi słodsze ciasto albo doda kwaśne owoce), 4 jajka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia (nie musi być), owoce (jabłka, banany, truskawki itp.), tłuszcz do wysmarowania formy

Jak przyrządzić?
Ubić białka z odrobiną soli. Jak już będą sztywne, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy cały cukier będzie dodany, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać. Przenieść masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką. Na wierzchu umieścić owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach

Uwagi:
Biszkopt można upiec bez owoców, a następnie przeciąć, przełożyć masą, udekorować owocami i galaretką owocową. Można też zrobić biszkopt kakaowy. Należy wtedy odjąć tyle łyżek mąki od podstawowego przepisu, ile da się kakao.
 
reklama
Do góry