reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Uporzadkuje to co wcześniej napisałam.
Wg nowej ustawy przy dwóch pierwszych podejściach i wieku <35 można pobrać nieskończoną liczbę komórek, ale zapladnia się tylko 6. I te się mrozi. Natomiast jeśli jest to już trzecia procedura można zaplodnic więcej.
Tak też jest jeżeli wiek pacjentki jest >36 lat.

Rok temu nie było tych ograniczen jeszcze.

Jeżeli wezmą Ci tylko 6 komórek do zapłodnienia, to analogicznie mrożą 6 zarodków, jeśli tyle wyjdzie. Ale jeśli zapłodniła Ci więcej komórek, to mrożą wszystkie uzyskane zarodki. Generalnie wydaje mi się, że trzeba przeczytać samemu ustawę i wtedy będzie wiadomo. Bo kliniki też kombinują.

Jeżeli wezmą Ci tylko 6 komórek do zapłodnienia, to analogicznie mrożą 6 zarodków, jeśli tyle wyjdzie. Ale jeśli zapłodniła Ci więcej komórek, to mrożą wszystkie uzyskane zarodki. Generalnie wydaje mi się, że trzeba przeczytać samemu ustawę i wtedy będzie wiadomo. Bo kliniki też kombinują.
Poszukam tej ustawy i przeczytam. Dziekuje za wskazowki:)

Powyżej 35 rż zapladniaja wszystkie pobrane komórki, oczywiście te co się nadają.

Hess sorki,ze tsk z doskoku,ale Ty bylas w Novum, proponowali Ci kiedys "aktywacje komorek?" slyszalas cos o tym moze? Ma to tylko novum i invicta,ale duzo o tym nie ma,moze Ci cos o tym wspominali?

Jeżeli zachowana jest zasada procedury i wieku.
W innym wypadku nie mogą więcej niż 6 zaplodnic. I to nie kwestia kliniki, a ustawy.

Ostatnio mi lekarz mówił, że oni są strasznie kontrolowani, karani itp. Tak więc wątpię żeby ktoś się podlozyl z zapladnia niem większej ilości. Z tym rządem nie wygramy.

Jeżeli zachowana jest zasada procedury i wieku.
W innym wypadku nie mogą więcej niż 6 zaplodnic. I to nie kwestia kliniki, a ustawy.

Ostatnio mi lekarz mówił, że oni są strasznie kontrolowani, karani itp. Tak więc wątpię żeby ktoś się podlozyl z zapladnia niem większej ilości. Z tym rządem nie wygramy.
Doczytalam, chyba ze to jakies stare jest.
Normalnie mozna tylko miec 6 zarodkow.
Jezeli kobieta ma skonczone 35 lat to mozna miec wiecej.
Musze jeszcze z lekarzem o tym pogadac, bo mnie w blad wprowadzil albo zle go zrozumialam, ale dwa razy go o to pytalam.

reklama
Czy można przesadzić z grubością endo ? Przygotowuje się do transferu i pije codziennie wino, chrupie orzechy i migdały i zastanawiam się czy można przegiac z tym endo i sobie zaszkodzic, czy im grubsze tym lepiej ?

Do góry