reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ale przed transferem czy przed stymulacja?
Fakt, przed stymulacja. Nie mialam nigdy crio wiec nie wiem czy przed samym transferem cos sie robi. Ale w sumie endomenda sieje spustoszenie w organizimie i kazdy okres sprawia, ze bardziej sie rozrasta. Mi od poacztku mowili, ze chocby same tabsy, ale brak okresu to klucz do sukcesu i faktycznie od ciazy nie mialam okresu (prawie 3 lata) i edomenda okazala sie byc bardzo pod kontrola dzieki temu.

Jesli jest zaawansowana to tak. Moja przyjaciolka miala cyste mniejsza niz 1cm i zaszla w ciaze naturalna.
Jesli cysty sa duze, albo sa zrosty to dobrze byloby wprowadzic sie w menopauze, zeby endomende wyciszyc. Ja mialam raz w miesiacu zastrzyk przez 3 miechy z decapeptylu na wyciszenie.
I jak si po tym czułaś ??? W sensie miałaś ostre objawy menopauzy ? Ja miałam leuproreline i to było dla mnie mega traumatyczne przeżycie ..:: i już wiem ze będę to musiała powtórzyć , jak sytuacja się unormuje. I już wiem , ze się na ten lek nie zdecyduje po raz drugi . Dlatego szukam alternatywy .

I jak si po tym czułaś ??? W sensie miałaś ostre objawy menopauzy ? Ja miałam leuproreline i to było dla mnie mega traumatyczne przeżycie ..:: i już wiem ze będę to musiała powtórzyć , jak sytuacja się unormuje. I już wiem , ze się na ten lek nie zdecyduje po raz drugi . Dlatego szukam alternatywy .
Uderzenia goraca kilka/kilkanascie razy dziennie, zmiany nastrojow, bole glowy. Ogolnie czulam sie kiepsko, ale bylo warto. Potem po porodzie dostalam jednoskladnikowe Cerazette i jak pisalam wyzej bralam je 3 lata pod kontrola mojej gin. Nie mialam wogole okresu. Jak wrocilam do kliniki to byli w szoku i gratulowali ginekolog - cysty malenkie, a i odpowiedz organizmu zupelnie inna (4 blastki versus 1 komorka w 3ciej dobie w pierwszej stymulce).

Ja miałam bolesne miesiączki bardzo bolesne zdarzało się że mdlalam. A później dorobilam się niedroznosci jajowodu i wodniaka ( który najpierw był podejrzewany że jest zmiana w jajniku, kazali mi oznaczać markery nowotworowe i myślałam że umrę że strachu). A potem po pierwszej ciąży biochemicznej bo było podejrzenie że wodniak niszczy ciaze podjęłam decyzję o jego usunięciu. Zabieg był przeprowadzony laparoskopowo w brzuchu masa zrostow pmjajowod usunięty wycinek z jajowodu zbadaniu i niestety endometrium poza jama macicy .
Nie rozumiem jak endometrium poza jama macicy - to przeciez chyba powinno byc widac na usg bo przeciez zawsze jest mierzone do crio grubosc? Czyli chodzi o to ze wyrasta z jamy macicy do brzucha tak?

No kuwa, aż się miło czyta że się podnioslaś po tym twoim syfie [emoji3590][emoji3590][emoji3590]. Tak trzymać, głowa do góry [emoji846].
Pieniądze to u mnie też mega trudny temat ale staram się w tej chwili o tym za dużo nie myśleć [emoji8]. Żadne dofinansowanie mi się nie należy [emoji853] Ale wiem, że zrobię wszystko aby spod ziemi wyrwać tę kasę.
I też się boję jak (w razie czego) będzie wyglądała moja 3- cia stymulacja [emoji848]. Przy pierwszej też tylko jeden zarodek był [emoji853]. Ale cię podniosłam na duchu, co nie[emoji23][emoji23][emoji23]
Ty cokolwiek bys nie napisala to mnie zawsze podnosi na duchu ;) Nie mysl o kolejnej stymulacj. Z tej mialas 4 zarodki wiec duza szansa na to ze ktorys z nich byl, jest zdrowy ;) Tez cie pocieszylam co 😅 😅 😅

reklama
Nie rozumiem jak endometrium poza jama macicy - to przeciez chyba powinno byc widac na usg bo przeciez zawsze jest mierzone do crio grubosc? Czyli chodzi o to ze wyrasta z jamy macicy do brzucha tak?
Edometrioza moze rozwijac sie nie tylko w macicy. Powoduje krwawienia w miejscach, w ktorych normalnie nie powinny wystepowac, a co zs tym idzie tworzenie sie wrogiego srodowiska. Moze byc w jajnikach, pecherzu, odbycie, nawet w nosie. Endometrium to tkanka w tym kontekscie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry