reklama

Kto po in vitro?

Kurcze myślałam ze znalazłam powod dla ktorego zadna komorka sie nie zaplodniła , zbadalam meza bo bierze ( antydepresant , myslalam ze ma zle dna plemnikow od tego) a tutaj : odestek plemnikow z fragmentacja DNA 14 % ( norma pozniżej <25) .
Odestek plemnikow z niezdefragmentowanym DNA 86 ( srdenie halo 29% + duże halo 59%)
Test HBA 82%

Czyli wszystko super, nasze hormony ok, amh 7 , estardiol w dniu plunkcji 10700, komorek 21 dojrzałych, mamy zdrowe dziecko w domu--- dlaczego nie doszlo do zaplodnienia zadnej z 6 komorek?
A nieby w drugiej turze jak rozmrozili i poddali aktywacji zaplodnily sie 2 i slabo sie dzielily????
Rok temu mialam laparo nie bylo zadnej endometriozy,,,amh 7, uprawiam sport , jem zdrowo...

Macie jakis pomysl??? Bo nie wiem co nam zbadać????? Czemu jest problem z zaplodnieniem? Czy moze doszlo do jakiegos bledu podczas punkcji? Nie chce nikogo osadzac , ale czy słyszałyscie o takim przypadku jak my?

reklama
Kurcze myślałam ze znalazłam powod dla ktorego zadna komorka sie nie zaplodniła , zbadalam meza bo bierze ( antydepresant , myslalam ze ma zle dna plemnikow od tego) a tutaj : odestek plemnikow z fragmentacja DNA 14 % ( norma pozniżej <25) .
Odestek plemnikow z niezdefragmentowanym DNA 86 ( srdenie halo 29% + duże halo 59%)
Test HBA 82%

Czyli wszystko super, nasze hormony ok, amh 7 , estardiol w dniu plunkcji 10700, komorek 21 dojrzałych, mamy zdrowe dziecko w domu--- dlaczego nie doszlo do zaplodnienia zadnej z 6 komorek?
A nieby w drugiej turze jak rozmrozili i poddali aktywacji zaplodnily sie 2 i slabo sie dzielily????
Rok temu mialam laparo nie bylo zadnej endometriozy,,,amh 7, uprawiam sport , jem zdrowo...

Macie jakis pomysl??? Bo nie wiem co nam zbadać????? Czemu jest problem z zaplodnieniem? Czy moze doszlo do jakiegos bledu podczas punkcji? Nie chce nikogo osadzac , ale czy słyszałyscie o takim przypadku jak my?
hej moze zbadajcie kariotypy? tylko to chyba nie wplywa na zaplodnienie, tylko bardziej ze jak ma sir transalokacje to zarodki niepoprawnr a nie samo zaplodnienie:/

Test HBA 82%

U nas fragmentacja była 18% a się udało przy jednej komórce, tylko że my mieliśmy ICSi nie wiem czy ty też czy zwykłe Ivf. Jeżeli zwykłe to można jeszcze sprawdzić test hba, chociaż u nas było ok a ciąży naturalnej nie było ani razu przez tyle lat. Teraz doczytałam, że HBA było robione u was.

Ostatnia edycja:
U nas fragmentacja była 18% a się udało przy jednej komórce, tylko że my mieliśmy ICSi nie wiem czy ty też czy zwykłe Ivf. Jeżeli zwykłe to można jeszcze sprawdzić test hba, chociaż u nas było ok a ciąży naturalnej nie było ani razu przez tyle lat.
Ja myslalam,że my sie zwyczajnie za malo bzykamy, bo maz ma obniżone libido wiec u nas starania szly ślamazarnie....

Hba wyszedl mu dzisiaj 82%
Z defragmentacji dna wyszedl mu jak wyzej..
Sama nie wiem co sie stalo, co jesscze zbadac.czy w ciemno podjesc jeszcze raz do Icsi nowa stymulacja ( zostalo mi 9 komorek)
Ale czy jest sens je zapladniac skoro tamte 12 praktycznie stracone?
Biore femibion, zbior witamin B, q10, folik ...
Mysle zeby w styczniu sie stymulowac jeszcze raz ale mniejsze dawki i albo sie uda zaplodnic i podac od razu albo odpuszczamy.(. bo nie wierze w te 9 komrek ktore zostaly)

No właśnie na zaplodnienie kariotypy chyba nie maja wplywu...nie wiem juz sama... moze doszlo do jakiegoś bledu bo az mi sie wierzyc nie chce
Nieudane in vitro: komórki jajowe prawidłowe, ale nie zapładniają się
Oddziaływanie gamet jest skomplikowaną reakcją, w którą zaangażowanych jest wiele czynników i mechanizmów. Dojrzały, prawidłowy plemnik wykazuje podwyższone stężenie wapnia wewnątrzkomórkowego. Zanim zapłodni on komórkę jajową, musi być zdolny do związania się z jej osłonką przejrzystą i jej penetracji.

W wyniku połączenia gamet plemnik wprowadza do komórki jajowej czynnik aktywujący ją: fosfolipazę C zeta (PLC zeta), która prowadzi do powstania w jajeczku odpowiedniego stężenia wolnych jonów wapniowych. To właśnie ono umożliwia aktywację komórki jajowej oraz sprawia, że zachodzą kolejne podziały komórkowe i rozwija się zarodek. Czasem jednak ten mechanizm zawodzi.
W przypadku par leczących się z wykorzystaniem metody in vitro obserwuje się wówczas niski odsetek zapłodnionych komórek (poniżej 30%) lub całkowity ich brak.

Z tego co pamiętam można zastosować metodę aktywacji komórek, ale robi to się sporadycznie i jest drogie a można też spróbować ICSI z AH

Ja myslalam,że my sie zwyczajnie za malo bzykamy, bo maz ma obniżone libido wiec u nas starania szly ślamazarnie....

Hba wyszedl mu dzisiaj 82%
Z defragmentacji dna wyszedl mu jak wyzej..
Sama nie wiem co sie stalo, co jesscze zbadac.czy w ciemno podjesc jeszcze raz do Icsi nowa stymulacja ( zostalo mi 9 komorek)
Ale czy jest sens je zapladniac skoro tamte 12 praktycznie stracone?
Biore femibion, zbior witamin B, q10, folik ...
Mysle zeby w styczniu sie stymulowac jeszcze raz ale mniejsze dawki i albo sie uda zaplodnic i podac od razu albo odpuszczamy.(. bo nie wierze w te 9 komrek ktore zostaly)
myślę, że jest sens bo może się trafić ta jedna a do nowej możesz podejść jak zobaczysz jak wygląda sytuacja przy kolejnych. Zapytaj o tą aktywacje komórek może powinni dać inną pożywkę.

reklama
U nas pierwsze 6 wogole nie ruszylo ( icsi)
Dostalismy tel w tej sprawie i podjelismy tel ze rozmrazamy kolejne 6 i zaproponowali nam aktywacje .po aktywacji 2 kom sie zaplodnily ale dzielily slabo....
Zostalo mi z tej punkcji 9 jeszcze ale biorac pod uwage to co sie stalo z 12stoma komorkami to albo doszlo u mnie w produkcji do bledu albo gdzies indziej.nie licze na nie. Wole podejsc do 2 giej stymulacji ...bo to chyba najrozsadniejsze

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry