reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Omg ale mam stresa przed jutrem... Nie zdawałam sobie sprawy że aż tak stresujące to będzie 😔 czuje się jak przy pierwszym podejściu.... Tylko tym razem nie robiłam sikancow.... Chyba żałuję bo wiedziała bym na co się przygotować 🙈 z jednej strony serce podpowiada ze mogło się udać a z drugiej rozum mówi żebym się nie łudziła 😔😔😔😔 no nic byle by wytrwać do 15 jutro
Kochana mocne kciuki. Komuś ten marzec niech przyniesie szczęście ❣️✊

Witam Was dziewczyny, od jakiegoś czasu śledzę Wasze posty, ale jakoś nie miałam odwagi napisać, jesteście taką fajnie zżytą grupą :) fajne babeczki z Was👌. Po krótce chce przedstawić swoją historię. Po 5 latach starań, we wrześniu ubiegłego roku rozpoczęlismy przygodę z invitro. Powód zła morfologia męża, 1%, pozostałe parametry bardzo dobre, moje również. W październiku przeszłam stymulację, finalnie z 11 zarodków w 3 dobie udało się uzyskać 4 blastocysty. Pierwszy transfer w grudniu udany lecz poroniłam w 7 tygodniu....Drugi transfer miałam 16.03,obecnie jestem w 5dpt i czekam na testowanie. Chciałam się Was zapytać o przyjmowanie leku estrofemu...Mój lekarz po pierwszym udanym transferze, po pozytywnej becie, 14dpt kazał estrofem powoli odstawiać tzn brać jeszcze przez tydzień z redukcją do 2 tabletek. Byłam na cyklu sztucznym i na wszystkich stronach, portalach czytalam że tego leku nie można odstawiać przed 3 miesiącem gdyż grozi poronieniem. Z drugiej strony na stronach medycznych pisze ze leków z estrogenami nie przyjmuje się w ciąży gdyż może spowodować poważne uszkodzenia płodu.. Proszę napiszcie jakie macie zalecenia od swoich lekarzy 🙏🙏🙏 z jednej strony sama nie rozumiem zasadności przyjmowania tego leku, gdyż jest on produkowany w jajnikach i organizm sam powinien go produkować po odstawieniu leku. Progesteron wiadomo, że trzeba bo nie ma ciałka żółtego w cyklu sztucznym.
W obu ciazach brałam Estrofen do 10 tc. Zaczynałam zmniejszać w 8 tc
Co tydzień 1 tabletkę mniej

Niepoważna ! Zobaczysz ze będzie wszystko dobrze i nie opędzisz się od gratulacji 🥰 trzymam mocno kciuki 🤞🏻🙏🏻

Kuleżanki moje drogie a możecie mi przybliżyć te oznakowania zarodków ? Widziałam już 5aa teraz 4bb o co z tym chodzi ? Jak już wspominałam podchodzę pierwszy raz do in vitro i dla mnie to jesCZe większość to czarna magia 🙈
To są oznaczenia blastocysty - zarodek 5 dniowy. Ocenia się morfologię przez nadanie cyfry od 1-6 oraz dwóch liter od A do C. Cyfra to stopień rozwinięcia zarodka czyli 1 - wczesna blastocysta, jeszcze nie wykształcona. 2- prawie pełna blastocysta, ale jeszcze blastocel ( o ile dobrze pamietam nazwę) zajmuje do 70-80% zarodka. 3 - blastocysta pełna- widać komórki z których powstanie dziecko i oddzielone komórki łożyska. 4- bardzo duza blastocysta napiera na otoczkę. 5 - wychodząca z otoczki blastocysta. 6 - blastocysta poza otoczką gotowa do implantacji to raczej 1dpt czyli 6 dniu „życia”.
piersza litera ocenia komórki z których powstanie zarodek - jeżeli są symetryczne, gęstoupakowane, jest ich duzo to A.
Jezeli jest ich niewiele ale są symetryczne, lub niesymetryczne to B
Jeżeli jest mało komórek, słabo upakowane, niesymetryczne, z oznakami degradacji obumarcia. Klasa C.
Tak samo jest z oznaczeniem komórek z których powstanie lozysko A, B, C
Czyli 5AA to bardzo ładny zarodek wychodzący z otoczki ma wysoki potencjał rozwojowy. Piękne komórki z których powstanie człowiek oraz dobre komórki odpowiadające za implantację. Chociaż zarodek wyglada ksiazkowo to nie zawsze takie zarodki się implantują. Nieprzebadane 5AA to współczynnik implantacji 55%. No, ale to zależy od wieku itp.
Natomiast zarodek 1AA w tym samym czasie - opóźniony jak na 5 dobę słaby może potencjał przyzyciowy, albo jakieś problemy ma z integracją DNA. Na przykład zarodki żeńskie muszą zintegrować chromosom x i y a męskie tez dwa, ale takie same a nie różne. Co może być łatwiejsze...
Ogółem zarodków klasy C czyli 1CC, 2CC się nie podaje. W wielu klinikach za granicą takie zarodki uważa się za nie rokujące. No, ale w PL prawo zabrania niszczenia zarodków i dlatego czasem podawane są zarodki które maja statystycznie szanse mniejsze, niże wygrana w totka. Ogółem blastocysta 3BB jest minimum na 5 dobę. Czyli poniżej 3 zarodki słabo rokujące, poniżej B tez słabo rokujące. No, ale 2BB jest tylko trochę „opóźniony” i nadal moim zdaniem dobry. Rokuje lepiej moim zdaniem niż zarodek 4CB. Chociaż co my wiemy o „dobrych” zarodkach nie wiemy z jakich pochodzimy my :p

reklama
@kate_p7 czy u Ciebie na usg nadal widać krwiaka z którego krwawilas ? Duży był jak go znalazł? Co lekarz mowil czy on zagraża rozwojowi ciąży w drugim trymestrze?
Ja prowadzę ciąże w szpitalu, na usg muszę mieć skierowanie. Ale po odstawieniu accardu nie plamie nawet...
Krwiak jest daleko od dzieci nie zagrażał ciąży. Umiejscowienie krwiaka ma znaczenie.

Do góry