reklama

Kto po in vitro?

reklama
Zula ja wiem że to steryd, ale jest on zalecany przy procedurze in vitro, nie są to duże dawki. Max do 10 mg, a przy innych schorzeniach bierze się 20-60 mg. Może zostanę przy dawce 5 mg rano, wczoraj nie wzięłam wieczorem, a skoro dziewczyny piszą że 5 mg wystarczy to się posłucham:-) Ja encorton brałam przy IUI ale to było jakiś czas temu i pozapominałam.
Do apteki pójdę po południu i kupię acard, to może zacznę od jutra bo dziś mam 3 dc i @.
A koenzym Q10 i olej lniany zamówilam z allegro, choć koenzym łykam już ponad 5 miesiący jak i pozostałe suplementy, mam nadzieję że efekt będzie widoczny na punkcji. Dodatkowo joga, duzo wody, nie wiem jak moge sobie jeszcze pomóc.
Jeszcze migdały dziś kupię i będe wcinac do transferu, choć z endometrium nigdy nie miałam problemów.

jakoś nie kumam. Zalecają olej z wiesiołka a on jest bogaty w Omega 6... Oświećcie:)

Każdy olej jest mieszaniną kwasów omega 3,6,9. Czy to olej słonecznikowy, lniany czy z wiesiołka. Istotne znaczenie ma stosunek ilości omega 3 do 6. Porównaj sobie skład "omeg" oleju słonecznikowego jak i z wiesiołka. Zobacz jak duże są różnice w proporcjach.

Skład oleju z wiesiołka:
- kwas alfa-linolowowy (70-80%) - to jest kwas omega 3
- kwas gamma-linolenowy (10-12%) - to kwas omega 6

Dziewczyny tak jak napisałam, omega 6 jest zły - ale to na prawdę duży skrót myślowy. Dieta musi być zbilansowana. Nie możemy istnieć bez kwasów omega 6 tak samo jak bez omega 3. Tylko ω-6 jest bardziej powszechne w naszej diecie i cierpimy głównie z powodu jego nadmiaru w stosunku do ω-3.

Kwas gamma-linolenowy też jest niezbędny mimo, że to kwas ω-6. Kwas ten jest niezbędny do tworzenia prostaglandyn, wpływa także znacząco na skórę.

Także teraz wybierając się do sklepu musimy wybierać tłuszcze charakteryzujące się:
-nadwyżką kwasów n-3 nad kwasami n-6
-o niskiej zawartości kwasów nasyconych
-tłoczone na zimno z pierwszego tłoczenia

u mnie na oleju z wiesiołka napisali:
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,588g w tym GLA 0,063g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058g
kwasy tłuszczowe nasycone 0,054g

u mnie na oleju z wiesiołka napisali:
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,588g w tym GLA 0,063g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058g
kwasy tłuszczowe nasycone 0,054g

Tak już na szybko odpowiadam, bo jedną nogą jestem już w drodze do pracy.
Jak widzisz lwią część oleju z wiesiołka stanowią tłuszcze wielonienasycone. Omega 3,6,9 należą do tych kwasów. GLA to skrót od kwas gamma-linolenowy - kwas omega 6, jak widzisz jest go tylko 0,063g w stosunku do wszystkich kwasów wielonienasyconych. Pozostałą część stanowi głównie kwas alfa-linolowowy, który jest kwasem omega 3. Jednak nie zostało to ujęte w ulotce.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry