reklama

Kto po in vitro?

inka26 ja zanim podchodzilam do transferu to rozmawialam z lekarka co bedzie gdyby sie nie udalo... a ona mi powiedziala ze jesli sie nie powiedzie i crio tez nie wyjdzie i jesli sie nie uda to moze trzeba bedzie zrobic badania genetyczna zarodkow, ale to trzeba robic w 3 dobie od zaplodnienia oraz kariotypy itp.... bo tu moze byc przyczyna... niby sie zapladniaja, dziela, dochodza do stadium blastocysty a potem umieraja albo nie zagniezdzaja sie... wiec moze tu byc problem z zarodkami ze dalej sie nie rozwijaja sie..wiec zaczelam o tym tez myslec.... w ogole przez te 2 tyg mialam 1000 mysli na minute....:tak: skad ja znam to gadanie ze ladne zarodki sa a nie wychodzi... tak samo mialam....

agulla84 nie denerwuj sie kochana !! musi sie udac !!:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Olusia mamy badania genetyczne , oprócz mojej mutacji wszystko jest ok. Nie wiem co jeszcze moglibyśmy zrobić. Czytałam że niektóre dziewczyny robiły immunologię powiedzcie mi co to za badania ? kto powinien je zrobić ? i ile to kosztuje?

inka26 ale badania genetyczne zarodkow mialas robione? czy tylko kariotypy? czy jak ? no kosztuja troche... tez mozesz miec jakas chorobe w sobie i nie wiesz nawet.... dlatego robi sie cytomegalie, toxo, p/fosfolipidowe, koagulant tocznia, p/plemnikowe, p/lozyskowe, Ana, p/beta 2 glikoproteinie, mycoplasma, ureaplasma i wiele innych badan...moze warto zrobic ? hmmm

Zarodków nie badałam tylko ja i mąż mieliśmy kariotyp i trombofile. O badaniach zarodków PGD czytałam nie daje to 100% pewności że się uda, zaleca się je osobom które mają wykryte nosicielstwo chorób, wady genetyczne itp.U nas genetyka ok więc nie wiem czy jest sens je robić. Nie pamiętam czy na tym forum czy na kafeteri była dziewczyn która przy 4 próbach robiła to badanie a ciąży też nadal brak. Podobno przy rządowym programie nie można dopłacać za dodatkowe "opcje " więc jedynie przy komercyjnym in vitro mogłabym to zrobić, jeśli będę do niego podchodzić na pewno rozważę tę opcję.

A nfz nie można immunologi zrobić ?

Ostatnia edycja:
inka ja tez słyszałam że piękne zarodki a dwa znowu nie dały rady i znowu w 4 dobie może coś faktycznie jest nie tak ale jednego nie rozumiem że zachodziłam w ciąże naturalnie aż 4 razy i jedna nawet miała 8 tyg a teraz nawet nie maja 5 dni :(

inka, znajdź jakiegoś immunologa na NFZ - on Ci niektóre badania przepisze. Nie wiem jak na u Ciebie z terminami. Ja byłam prywatnie na pierwszej wizycie pod koniec lipca, a teraz mam 1 IX wizytę u immunologa w szpitalu. Zobaczę co mi przepisze. Na pewno oznaczenie witaminy D3 i allo-MLR nie są refundowane. Byłam u rodzinnego i tej witaminy też mi nie przepisał. Sama zrobiłam po poronieniu przeciwciała antykardiolipiniowe (IgG i IgM) i antykoagulant tocznia, więc nie wiem czy te są refundowane.

reklama
no własnie nie bo moje ciąże były pozamaciczne ale rozwinięte były normalnie mimo tego że były w jajowodzie ostatnio w styczniu była ciąża 8 tygodni z bijącym serduszkiem

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry