Hess - jak masz hiperglikemię to co innego... pewnie io nie masz, bo przy io ma się z reguły raczej hipoglikemię, bo nadmiar wydzieliny powoduje nadmierne spadanie cukru... chociaż to też chyba nie reguła...
Calineczka - to prawda, że w populacji ludzi trudno znaleźć osobę, która ma idealne wyniki insuliny... Ale po wielkości odchylenia od normy można ocenić, jak powazny to stan - w niektórych przypadkach nie trzeba robić nic, w niektórych wystarczy dieta i ruch, w niektórych trzeba dodać lekarstwa. Jeśli nie chcesz na razie powtarzać obciążenia glukozą, możesz na razie zrobić badanie na czczo - glukoza na czczo i insulina na czczo - na ich podstawie wylicza się wskaźnik HOMA, który pomogę ci wyliczyć i zinterpretować. Jeśli jest ok, to badanie krzywej insulinowej nie jest takie pilne. Ale jeśli się okaże, że Homa jest wysokie, to trzeba zacząć działać... Swoją drogą to ja powiem, że od kiedy wykryto u mnie io, zmieniłam bardzo tryb życia - zaczęłam czytać etykietki, nie jem chemii, ruszam się - myślę, że dużo tej diagnozie zawdzięczam, na pewno jem o wiele zdrowiej niż wszystkie znane mi osoby...
Dlatego wkurza mnie, że mimo tego mam problem z homocysteiną, na którą też ma wpływ dieta....