dariaa16 - oczywiście nie martw się na zapas, bo to nie jest tak, że na pewno ją będziesz mieć. Przyjmuje się, że hiperstymulacja zaczyna się, gdy estriadol wynosi 6000 jedn, czyli ok. 20 jajeczek wtedy się ma. Ja miałam 27, lekarz powiedział, że mam lekką hiperkę i leki nie są potrzebne. Po 3 dniach od punkcji wzdęło mi brzuch, wymiotowałam raz, bóle przucha w dole i w górnej części, co jakiś czas ostre napady bólu. Okazało się, że mam wodobrzusze i bardzo powiększone jajniki. W końcu lekarz dał mi Dostinex (tabletki) i Clexane (zastrzyki). Już w zasadzie po I tabletce mi nieco ulżyło. Miałam 2 tygodnie zwolnienia i dochodziłam do siebie. Trzeba uważać, bo można wylądować w szpitalu pod kroplówką.
Podsumowując, im więcej będziesz miała dużych pęcherzyków, tym większe ryzyko hiperki. Na pewno podczas stymulacji trzeba pić dużo wody niegazowanej, jeść dużo białka, a jak i tak Cię dopadnie to tylko leki. Warto mówić lekarzowi, jeśli będzie Cię brzuch bolał, będzie wzdęty, będziesz miała mdłości czy nawet wymioty, bo to mogą być objawy hiperki. Albo jeśli osiągniesz wynik estriadolu powyżej 6000 jedn. może zapytaj o hiperkę i czy nie warto wziąść Dostinexu na wszelki wypadek, nawet jednej tabletki (w opakowaniu są 2).