reklama

Kto po in vitro?

Dorota odpowiadam na pytanie co do zarodka, bo znalazłam jakieś badania. Co prawda nie do końca uważam je za rzetelne, ale jakieś wnioski są:

transferowano zarodki w 3 dobie, było 158 procedur. Transferowano ponad 438 zarodków. Zarodki miały poniżej 6 blastomerów - grupa I, od 6 do 7 blastomerów - grupa II, oraz grupa III - 8 i powyżej. Współczynnik implantacji wynosił kolejno gr.I - 33,gr. II -25, gr.III - 31%. A ilość donoszonych ciąż 32,35,40%. Ale nie podali ile było zarodków w każdej klasie, bo zarodki poniżej 6-8 blastomerów to rzadkość w 3 dobie. No i nie wiadomo jakiej klasy zarodki były, bo w grupie III mogły być zarodki dobre z przewagą słabych.

Zrobili zestawienie według klasy zarodków, ale nie ilości blastomerów:
było 5 grup:
Gr. I 0% fragm. czyli A
gr.II jakas fragmentacja do 10% czyli takie A/B
gr III chyba jakies od 11 - 30% (B lub B/C)
gr. IV od 30% - 50% (C)
gr. V od 50% do - całkowita fragmentacja - nie transferowano. (C/D lub D)
Współczynnik implantacji kolejno 54, 30, 25,10 niestety ilość donoszonych ciąż 61,39, 20,21% najprawdopodobniej z tych zaimplantowanych zarodków. Z tego wynika ze każdy zarodek ma szanse:-)

@kate_p7 No tego mi było trzeba :) Dziękuję, pani profesor. Czyli mój 5-komórkowiec klasy B/C z 30%-tową fragmentacją ma około 20% szans na implantację. Dużo. Przed stymulacją dawali mi 3%. Szkoda ze nieparzysty, zobaczymy jutro.

reklama
Kate, to teraz nie masz wyjścia, tylko nogi w górę , a Młody niech nie fika, nie napiera i spokojnie sobie tam jeszcze siedzi ;)

Annemarie, uważam, że forumowym psychologiem jestes świetnym i warto pójsc w tym kierunku :) z Twoich postów zawsze coś dla siebie wyciągnę :) kibicuję Ci!

Najki, czytasz ksiązę B. Pawelec? ja wczoraj zakupiłam i na raz 50stron łyknęłam. daje do myslenia! polecam!

nowe dziewczyny, witajcie :) powodzenia Wam życzę :)

czytam Was codziennie, ale nie nadążam z pisaniem, ba! nawet ze zorientowaniem się, co u któej się dzieje :) tylko kalendarz czasem mnie ratuje :D
dużo mam ostatnio pracy - poczatek roku w szkole nie ejst łatwy, dzis dłuuugie zabranie. a na dokaldke wysyłają mnie na studai, więc od wrzesnia bede studentką kolejny raz :)

słuchajcie, jak to jest z crio, kiedy skoncza się pieniadze? dowiedziałam się, ze w mojej klinice kasa bedzie dopiero w grudniu i tak się martwię, co to bedzie jesli teraz crio nam się nie uda :( będziemy musieli czekac, czy sa inne rozwiazania? w sensie, ze crio nie wstrzymują?

Emi - ja wnioskuję że miałaś 4 blastometry i 1 gr fragmentacji, czyli twój zarodek to 4A. Kate dobrze myślę?

Elfja - dziękuję, na pewno będzie ok. Ja przy 3 dniowych robiłam bete 12dpt i miałam coś powyżej 90, czyli 10dpt tez by coś wyszło.

Cześć wszystkim. Wracam do Was po 2 i pół miesiącu. :) W tzw. międzyczasie nie robiłam prób in vitro, za to wzięliśmy z Mariem ślub.

kate_p7 GRATULACJE! :) tak się cieszę!!!!! jest maluszek w brzuszku

Podchodzę do 3 próby in vitro. Biorę na razie DHEA które ma sprawić, że po stymulacji będę mieć więcej niż jedną komórkę jajową. Biorę też koenzym Q10.

Czy ktoś brał takie suplementy i ewidentnie pomogły?

Całusy dla Wszystkich

Emi - ja wnioskuję że miałaś 4 blastometry i 1 gr fragmentacji, czyli twój zarodek to 4A. Kate dobrze myślę?

Elfja - dziękuję, na pewno będzie ok. Ja przy 3 dniowych robiłam bete 12dpt i miałam coś powyżej 90, czyli 10dpt tez by coś wyszło.

tak mniej więcej wynika z tabelki
grupy 1, 2, 3 to coś innego niż A, B, C ... ale plus minus można tak powiedzieć
Grupy 1, 2, 3 mówią o frahmentacji, a A, B, C to fragmentacja, symetrycznosc i wielkość blastomerów razem z tego co się orientuję

annemarie jeszcze 4 tygodnie a potem szalej i nie pytaj co dalej :-D ale będę miała pokręcone to dziecko:-p

stacy moim zdaniem 4A:-) a jakie to ma teraz znaczenie Emi?? może tez być grade 0 i to będzie A. Każdy lab ma inne wytyczne, no i lepiej każdy embriolog inaczej oceni fragmentacje, bo przecież on tego nie liczy tylko sprzęt :eek: ??

Emi a co do listy - ja tez chce czasem po narzekać:-p dzisiaj M miał ubaw jak się targowałam z lekarką ile mam lezec, ile mam lutinusa brac, no i te zelazo nieszczęsne.. Fajna ta moja lekarka, dobrze ze ma poczucie humoru :-) w sumie zna mnie od dziecka to tez można sobie więcej pozwolić:-pNo i poszłyśmy na układ zelazo co drugi dzień, a reszta bez zmian..

o Boziu, ile żeście naskrobały :szok::szok:
Mój kochany ogląda mecz, to mogłam na spokojnie nadrobić :-)

Jeszcze raz wrzucam kalendarz i APELUJĘ - jeśli którąś z Was pominęłam, napiszcie mi proszę na priv, bo przy takiej ilości postów łatwo coś przeoczyć ;)

WRZESIEŃ:

17: kate_p - USG spotkanie z maluszkiem :)
18: najki - wizyta i ustalenie dalszego planu działania
18: Bety72 - pick up
18: bubu - usg i spotkanie z kropkiem
18: elfka37 - wysoka beta :)
19: anika11 - wizyta przed crio
19: moniusia - wizyta przed stymulacją
19: DorotaMie - transfer kropka :)
19: efcia83 - pick up
21: Edenlayn - badanie prenatalne
21: emenems - kontrola żelaza ;)
21: Aisha_23 - pick up
22: efcia83 - transfer
22: kachna84 - wysoka beta!
24: Aisha_23 - transfer (?)
25: fruitofhope - wysoka beta!
25: Kropka1985 - dwie krechy na teście
25: inga_po - wysoka beta!!
28: annemarie - wizyta kontrolna
29: stacy - wizyta kontrolna

PAŹDZIERNIK:

01:
fruitofhope - usg
01:
kate_p - kontrola szyjki
02:
kropka - dwie grube krechy na teście :)
02: Kropka1985 - powtórka testu i tłuste dwie krechy :)
06: Aisha_23 - wysoka beta!

Najki, czytasz ksiązę B. Pawelec? ja wczoraj zakupiłam i na raz 50stron łyknęłam. daje do myslenia! polecam!
Taaak anika :) i mega mi się podoba. A z rozdziału o embriologii dowiedziałam się 100razy więcej niż od lekarzy :-/

Dizewczynka bedzie :) Emma Lea
emi serio ?? Pięknie! tylko ja na prawdę myślałam, że Anna...chociaż i Stefa mi się zaczęło podobać :eek::-D

kate a Ty kochana proszę leżeć i nic nie robić! czytać, edukować się i spać! ot co! co najwyżej na 1 lub 2 do WC i tyla - jak mi się marzy taki relaks ;-):laugh2:

stacy super, że maleństwo zdrowo rośnie-oby tak dalej!:)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,nie wiecie jak sie ciesze ,ze ksiazka powoli "zaskakuje" . Dla mnie Pawelec to GURU w swiecie psychologii. Polecam Wam tez ,przez nia inne napisane ksiazki.

OPOWIESCI TERAPEUTYCZNE O NIEPLODNOSCI

NIEPLODNOSC.POMOC MEDYCZNA I PSYCHOLOGICZNA.

i jej dekalog :

Dekalog leczących niepłodność

Mówcie otwarcie o tym, że chorujecie na niepłodność.
Uprzedzajcie pytania rodziny i znajomych.
Proście znajomych, zeby nie zadawali zbędnych pytań bo to dla was trudne.
Powiedzcie przyjaciołom, aby trzymali kciuki i nie udzielali mądrych rad, bo sami wiecie gdzie i jak się leczyć.
Nie zamykajcie się w czterech ścianach.
Nie wstydźcie się mówić innym, że cierpicie z powodu tego, że nie macie dzieci.
Nie oskarżajcie sie wzajemnie. Niepłodność to choroba.
Powiedzcie partnerowi, czego od niego oczekujecie w tym trudnym czasie - sam może się nie domyślić.
Dbajcie, żeby seks nie został całkowicie podporządkowany zajściu w ciażę.
Nie ustawiajcie całego życia pod potrzeby leczenia - niech ono będzie jedynie częścią, a nie treścią waszego życia.

Dobranoc kochane moje:tak:

o Boziu, ile żeście naskrobały :szok::szok:
Mój kochany ogląda mecz, to mogłam na spokojnie nadrobić :-)

Jeszcze raz wrzucam kalendarz i APELUJĘ - jeśli którąś z Was pominęłam, napiszcie mi proszę na priv, bo przy takiej ilości postów łatwo coś przeoczyć ;)

WRZESIEŃ:

17: kate_p - USG spotkanie z maluszkiem :)
18: najki - wizyta i ustalenie dalszego planu działania
18: Bety72 - pick up
18: bubu - usg i spotkanie z kropkiem
18: elfka37 - wysoka beta :)
19: anika11 - wizyta przed crio
19: moniusia - wizyta przed stymulacją
21: Edenlayn - badanie prenatalne
21: emenems - kontrola żelaza ;)
21: Aisha_23 - pick up
24: Aisha_23 - transfer (?)
25: fruitofhope - wysoka beta!
25: Kropka1985 - dwie krechy na teście
28: annemarie - wizyta kontrolna
29: stacy - wizyta kontrolna

PAŹDZIERNIK:

01:
fruitofhope - usg
02:
kropka - dwie grube krechy na teście :)
02: Kropka1985 - powtórka testu i tłuste dwie krechy :)
06: Aisha_23 - wysoka beta!

Taaak anika :) i mega mi się podoba. A z rozdziału o embriologii dowiedziałam się 100razy więcej niż od lekarzy :-/

emi serio ?? Pięknie! tylko ja na prawdę myślałam, że Anna...chociaż i Stefa mi się zaczęło podobać :eek::-D

kate a Ty kochana proszę leżeć i nic nie robić! czytać, edukować się i spać! ot co! co najwyżej na 1 lub 2 do WC i tyla - jak mi się marzy taki relaks ;-):laugh2:

stacy super, że maleństwo zdrowo rośnie-oby tak dalej!:)

mój transfer 19 września

reklama
najki wiem wiem ale ja już mam dość, może odleżyn przez te 2 tygodnie nie dostane... możesz mnie wpisać na 1.10 oglądanie szyi:confused2:ładnie prosiem :-)wlacze sobie serial jakiś...bo nudno mi...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry