reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Lekarz może postawić diagnozę na podstawie
Wywiadu i usg. Ale nieraz ogniska są małe albo pochowane i jest trudność ze zdiagnozowaniem endomendy . Laparoskopia ( biopsja )powie wszystko . Ale jeśli lekarz w wywiadzie i usg nie znajduje przesłanek, raczej nikt nie będzie robił Ci laparo. U mnie 8 lat temu usunięto 2 torbiele 5x6 i 7x8 . Ale już wtedy lekarz radził starać się o dziecko zaraz po , bo endomenda będzie wracać .. ale my byliśmy wtedy na początku naszej drogi i jeszxze nie byliśmy gotowi ...😏
Tak, skad ja to znam ;) Nigdy bym nie pomyslala ze moja walka o dziecko bedzie taka długa i kręta ;( Ja juz kilka razy pytalam sie lekarzy czy to ze niedrozne jajowody i PCOS oznacza Endo to wszyscy jednoznacznie ze nie... Jeszcze gdybym miala jakies torbiele, cysty, polipy cokolwiek - nie ma nic. A jak mialam robiona HSG to przeciez tam tez najpierw wypelniaja macice plynem i robia zdjecia macicy zanim sie dostana do jajowodu i tam tez zdjecie ze jest czysciutko... Zreszta teraz to i tak nic nie zrobie ;( wiem ze i w klinice i w szpitalu wszystkie zabiegi odwolane...

Byłam w przychodni ale naszej wiejskiej. I nie ma takich zabezpieczeń jak w mieście. Dezynfekcja rąk tak, ale bez wywiadu, mierzenia temperatury, no i oczywiście ktoś sobie wszedł w międzyczasie a w środku powinien być tylko 1 pacjent przecież... dobrze że normalnie tam nie chodzę.
Ciekawe co dzisiaj dopowiedzą z kolejnych restrykcji, bardzo jestem ciekawa.

Niekoniecznie. Ja nie mialam nigdy zadnych objawow. Cysta pojawila sie po poronieniu. Niestety mialam wtedy tepa lekarke, ktora przez rok mowila, ze to nic takiego. A ze nie bylam na tabsach, bo sie staralismy to przez ten rok z jednej zrobily sie 2 i to duze bo ponad 4cm cysty czekoladowe i dopiero lekarz w klinice powiedzial mi, ze to endometrioza i to zaawansowana. On to zobaczyl po minucie usg, a tamta lekarka widziala mnie co 3 miechy na usg i cyste widziala, ale zignorowala... Zrostow nie mialam, nie wiem jak teraz po cc.
A czy jesli sie juz ma endo no to wiadomo in vitro, ale powinno sie cos zrobic przed transferem?

Dziewczyny, jak odstawiałyście stopniowo hormony to więcej was pobolewało podbrzusze? Bo u mnie tak jest i tak się zastanawiam czy to ma związek czy to przypadek.

Ja miałam bolesne miesiączki bardzo bolesne zdarzało się że mdlalam. A później dorobilam się niedroznosci jajowodu i wodniaka ( który najpierw był podejrzewany że jest zmiana w jajniku, kazali mi oznaczać markery nowotworowe i myślałam że umrę że strachu). A potem po pierwszej ciąży biochemicznej bo było podejrzenie że wodniak niszczy ciaze podjęłam decyzję o jego usunięciu. Zabieg był przeprowadzony laparoskopowo w brzuchu masa zrostow pmjajowod usunięty wycinek z jajowodu zbadaniu i niestety endometrium poza jama macicy .
Dzieki przyda mi sie... Ale czyli co u ciebie na to wskazywalo? W macicy czysto i okresy normalnie ?

Wiesz ze ja jakos szybko sie pogodzilam z adopcja komorki jesli bedzie taka potrzeba. Przede wszystkim dlatego ze tak bardzo kocham swojego STAREGO ;) I nie chce go pozbawiac rodzicielstwa tylko dlatego ze dziecko nie bedzie mialo moich genow. Ale bedzie mialo jego i juz czytalam ze dziecko upodobnia sie do matki poprzez gesty, mimike... Tak jestem na to gotowa ;) Ale obiecalam Łukaszowi ze zrobimy wszystko zeby sie z tego podniesc i jeszcze powalczyc bo to przeciez byla dopiero 2 stymulacja a i nie ukrywajmy ze zostala spierniczona po calosci ;( No i mamy jeszcze przeciez 1 mrozaczka i musze sie przygotowac na przyjecie go w swoje łono ;) Bedziemy go badac napewno ale po badaniu od razu przetransferujemy...Mysle jednak ze to potrwa pol roku jak nie dluzej bo zanim ten syf przejdzie ja musze i chce podjac leczenie immuno a jednak covid ma tu duze znaczenie... widze ze z dnia na dzien coraz lepiej dzisiaj juz mnie nosi ;) Napewno zrobie trening ;) Zagladaj do nas czesciej ;) Potrzebujemy tu tez dziewczyn starajacych sie [emoji8][emoji8][emoji8]
No kuwa, aż się miło czyta że się podnioslaś po tym twoim syfie [emoji3590][emoji3590][emoji3590]. Tak trzymać, głowa do góry [emoji846].
Pieniądze to u mnie też mega trudny temat ale staram się w tej chwili o tym za dużo nie myśleć [emoji8]. Żadne dofinansowanie mi się nie należy [emoji853] Ale wiem, że zrobię wszystko aby spod ziemi wyrwać tę kasę.
I też się boję jak (w razie czego) będzie wyglądała moja 3- cia stymulacja [emoji848]. Przy pierwszej też tylko jeden zarodek był [emoji853]. Ale cię podniosłam na duchu, co nie[emoji23][emoji23][emoji23]

A czy jesli sie juz ma endo no to wiadomo in vitro, ale powinno sie cos zrobic przed transferem?
Jesli jest zaawansowana to tak. Moja przyjaciolka miala cyste mniejsza niz 1cm i zaszla w ciaze naturalna.
Jesli cysty sa duze, albo sa zrosty to dobrze byloby wprowadzic sie w menopauze, zeby endomende wyciszyc. Ja mialam raz w miesiacu zastrzyk przez 3 miechy z decapeptylu na wyciszenie.

reklama
Kochana nawet nie myśl o tej laparoskopii. Raczej endometriozy nie masz bo pierwsze zarodki ładnie dotrwały do 5 doby. Ja po laparoskopii miałam torbiel co cykl, wcześniej może ze dwa razy. Jeszcze po cewnikowaniu jakieś ***** się przyczepiło tzn. chyba jakiś cewnik xl zapakowali bo zamiast sikow krew do tego worka leciała. Szkoda twojego cierpienia. Lepiej histero sobie zrób , oczywiście jeśli musisz.
Dziekuje ;) A ty mialas endo? Histero zrobie napewno;) JA tak naprawde nawet wskazan do histero nie mialam dopiero po 4 nieudanaych transferach mi to zaproponowali... Tylko tak sobie pomyslalam ze laparo napewno zmniejszyla by to moje wysokie AMH - wiem troche glupie.

Do góry