We wszystkich podejściach każda komórka MII, w 1 dzień 2pn, 2 dnia już zaczęły się różnie dzielić tzn. Niektóre 3 blastomery, niektóre 4,5 w ocenie I lub II. 3 dnia czesc pozostała na etapie 4 blastomery, część była 6 lub zdarzało się 8 również w ocenie I-II.do 4 i 5 doby jak już wspomniałam wcześniej udało się dotrwać tylko 1 zarodkowi i dwie morule, reszta degeneracja
Z tego co piszesz jeżeli było 10 pęcherzyków i komórek w nich, aż 10 w fazie MII to rzadko się zdarza. To znaczy, ze stymulacja zrobiona była dobrze. Ale coś jest z tymi komórkami, bo w 3 dobie przy czynniku męskim wszystkie zarodki u was powinny być 8 blastomerowe klasy I lub II czyli 8A albo 8B. Napewno 4A/B czy 6A/B świadczy o słabym potencjale rozwojowym komórki. Gdyby było tragicznie to byłoby 4C czyli klasa III.
Do tego dochodzi czynnik męski i dodatkowo jest gorzej bo komórki zwalniają.
Gdy jest odwrotnie, albo trafi się dobry plemnik to potrafi takie 8B wyciągnąć nawet na AA. Bywa, ze C wyciągane jest na B ( 8C i z tego rodzi się dziecko zdrowe).
U was zarodki zwalniały z podziałem przed 3 dobą ( czesc nie wszystkie) a potem przez czynnik męski.
Ja bym pomyslala nad zmianą protokołu, bo jeden może powodować więcej wad w RNA od drugiego. No, ale to koszt jak coś pójdzie nie tak i obecny chyba dobrze działa. Wtedy zwiększyć ilość komórek, przy silnym czynniku męskim ( wysokiej chromatynie) zapladnia się po 15 a czasem 20 komórek by mieć jedno dziecko.
Po kolejne separacja magnetyczna i IMSI razem w jednej procedurze powinny dać same ( w większości poprawne plemniki) - czyli dobrze mówiłaś.
A i hodowla do 5 doby jest trudna, wiec może zmiana kliniki. Wtedy szukaj takiej co robi PGS bo materiał może być pobrany tylko w 5 dobie. Czyli się znają na hodowli. A i nie wykluczone ze może PGS będzie potrzebne.
Robiliscie kariotypy? Czasem jest to wynik niepoprawnego kariotypu jednego z rodziców.
Jeszcze dodam, ze morula to tez zarodek z którego rodzą się dzieci. Tylko moruli się nie mrozi, Ani nie podaje tylko hoduje do 6-7 doby i wtedy transfer. W poprawnym czasie czyli w 5 dobie. Dajemy jej te kilka dni, których natura jej nie dała. Obecne badania pokazują, ze te zarodki są zdrowe genetycznie.
A i na forum były dzieci z moruli w 5 dobie czy wczesnych blastek w 5 dobie ( 1BB) a to czasem tylko 5 minut:-) między jednym a drugim stadium rozwoju.