reklama

Kuchenne szaleństwa Wrześniówek - pomysły i inspiracje :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone we wrześniu 2016' rozpoczęty przez anik., 5 Luty 2016.

  1. anik.

    anik. Mama Krzysia :)

    Tu będziemy zamieszczać nasze przepisy, inspiracje kulinarne itp. :)
     
  2. emi_ka

    emi_ka Fanka BB :)

    Zaczynam. :)

    Mój przepis na sajgonki w wersji klasycznej:
    papier ryżowy (20-25 placków)
    makaron sojowy - objętościowo (po zaparzeniu) tyle co mięsa
    300 g mięsa mielonego
    grzyby mun 6 szt
    (opcjonalnie) trochę poszatkowanej kapusty (może być pekinka)
    2 marchewki
    mała cebula
    sos rybny
    ½ łyżeczki białego pieprzu
    sos sojowy
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki cukru
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia

    Marchewkę, cebulę ścieramy na tarce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, kroimy w paseczki. Makaron także zalewamy wrzątkiem, gdy się spulchni, tniemy go na mniejsze kawałki. Podsmażamy czosnek z mięsem na patelni. Dodajemy pozostałe warzywa i makaron - podsmażamy aż wszystko zmięknie i się przegryzie. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, cukrem, białym pieprzem i sosami (ja daję zwykle więcej białego pieprzu).

    Dokłaaadnie mieszamy i jak masa przestygnie, możemy zawijać. Zawijamy w zasadzie jak gołąbki, im ciaśniej tym lepiej. Niektórzy smarują końcówkę rozmąconym jajkiem, żeby się nie odklejała.

    Smażymy... tradycyjnie smaży się na głębokim oleju, ale ja staram się tego nie robić. Ale na płytkim smaży się wolniej, trzeba kilka razy obracać i jest dłużej. ;-)

    Nước chấm - sos
    Osobno dla większości ludzi niejadalny, z sajgonkami współgra idealnie. Nie wyobrażam sobie sajgonek bez niego!
    Zwykle robię wg tego przepisu zmniejszając objętość składników o połowę.

    125 g cukru pudru (jak zalejemy wrzątkiem i szybko wymieszamy, może być zwykły)
    1 szklanka gorącej wody
    ½ szklanki sosu rybnego
    1 łyżka octu ryżowego
    75 ml soku z limonki
    2-4 drobno posiekane papryczki chili
    3-5 drobno posiekanych ząbków czosnku

    Cukier + woda + wszystkie inne składniki, wymieszać. Można do 7 dni przechowywać w lodówce. Dobrze zrobić przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby się przegryzł.

    Do tego ryż, surówka ze świeżej kapusty i voila pyszny obiadek!
     
  3. reklama
  4. KasiaMarysia23

    KasiaMarysia23 Fanka BB :)

    Skrzydła w miodzie

    1 i 1/2 kg skrzydelek
    2-3 ząbki czosnku
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka imbiru
    4 łyżki miodu
    1 łyżeczka papryki ostrej

    Skrzydełka umyć i odciąć końce obsmazyc na złoto i wrzucić do garnka ( bez tłuszczu) Czosnek. pokroić na plasterki i wrzucić do mięsa. Wszystko zalać woda tak żeby przykryla skrzydła. Do tłuszczu z obsmazania mięsa dodać miód. Lekko podgrzać do momentu połączenia, dodać do mięsa. Dodać resztę przypraw. Trzymać na gazie ok 60 min. Spróbować sos, jeśli za mało słodki można dołożyć miodu podczas gotowania. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy mięso nasiąknie sosem.
     
  5. Hess

    Hess Fanka BB :)

    To i ja coś napiszę - przyda się tym co nie mają wstrętu do deserów :D

    Deser z gruszek z suszonymi owocami

    Składniki:
    1 kg gruszek twardych
    2 łyżki soku z cytryny
    20 dag cukru żelującego (ja używam 3:1)
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    5 dag rodzynek
    2,5 dag pistacji (nie są konieczne, same rodzynki też są ok)
    6 orzechów włoskich
    dla chętnych listki mięty do dekoracji

    Gruszki obrać i przekroić wzdłuż na 8 części, usunąć pestki ;).
    Przełożyć na patelnię z sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i cynamonem (ja najpierw wsypuję cukier na rozgrzaną patelnię, dolewam soku z cytryny i przyprawy, wtedy to się ładnie rozpuszcza i łączy i wtedy dodaje gruszki). Postawić na dość intensywnym ogniu, aż zacznie wrzeć, wtedy zmniejszyć ogień i gotować ok 10 min, często mieszając, aż owoce będą miękkie. Dodać rodzynki i wymieszać. Pistacje i orzechy zmielić i dodać do gruszek. Podawać można letnie lub zimne (ja wolę letnie). Można podawać z gałką lodów waniliowych, ale nie koniecznie. Pycha!!

    Smacznego!
     
  6. niunians

    niunians Fanka BB :)

    Pizza na ciescie cienkim drozdzowym

    40 dag mąki
    4 dag drożdży
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    trochę cukru
    szczypte soli

    Ja robie w misce do ciast drożdżowych z tuperware i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Zero zagniatania :)
    Myśle że w zwykłaej misce też będzie ok.

    Rozpuszczam drożdze w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki. Jak podrosną dodaje reszte składników. mieszam łyżką w misce.
    Jak ciasto jest zbite to dodaje ciepłej wody tak żeby z trudem ale dało się pomieszać. Jest klejące. Przykrywam i czekam do wyrośniecia. Od czasu do czasu odpowietrzam wbijając palce w wyrośnięte ciasto.
    Po wyrośnieciu wykładam na natłuszczoną brytfnne. Trzeba wylać z miski i sobie wysmarowac rece olejem żeby ciasto się nie przyklejało i rozklepuje na wilelkość brytfanki.
     
  7. KasiaMarysia23

    KasiaMarysia23 Fanka BB :)

    Dziewczyny jakieś przepisy na sałatkę???
     
  8. anik.

    anik. Mama Krzysia :)

    Polędwiczki słodko - kwaśne (porcja na 4 osoby)

    Polędwiczka wieprzowa (2 szt.)
    1-2 papryki czerwone
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    2 cebule szalotki
    Kawałek imbiru (taki 5 cm)
    Biała cześć pora (taki kawałek ok.10 cm)
    Mąka ziemniaczana
    Sól, pieprz
    Sos słodko - pikantny (np. Tao tao)
    Na sos:
    1 duża cytryna
    4 łyżki cukru
    2,5 łyżki wody
    Ok. 4 łyżki sosu sojowego

    Polędwiczki pokroić oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące ziemniaczanej. Usmażyć (ja smaże na oleju kokosowym).
    Wyciągnąć mięso, wrzucić pokrojone paprykę, cebulę (taka większą kostke), czosnek (w plasterki), marchew (w slupki), por (w cienkie polplastry), imbir (zetrzeć na tarce na drobnych oczkach). Usmażyć na dużym ogniu tak żeby nie straciły na chrupkosci, dodać do tego mięso, podsmażyć całość.
    W misce wymieszać sok z cytryny z wodą, cukrem i sosem sojowym. Zalać warzywa z mięsem, dodać dwie duże łyżki sosu słodko pikantnege. Dusić niecałe 10 minut. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.
     
  9. anik.

    anik. Mama Krzysia :)

    Gotowe danie:
     

    Załączniki:

    • Lubię to Lubię to x 2
    • Suuuper :-) Suuuper :-) x 2
    • Lista
  10. reklama
  11. KasiaMarysia23

    KasiaMarysia23 Fanka BB :)

    Przepis na pizze koleżanki
     

    Załączniki:

  12. sreberko

    sreberko mała iskierka 05-09-08 :)

    Dajcie znać czy czytelny jak nie to przepisze
    Zamiast alkoholu dałam szklankę śmietanki
    No i nadzienie wymieniam ;)
     

    Załączniki:

Poleć forum