reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kuchnia Grudniówek:)

mb89

Fanka BB :)
Dołączył(a)
10 Kwiecień 2013
Postów
728
Miasto
Bielsko-Biała
Zupa z serków topionych

gotujemy bulion mięsny bądź warzywny, wedle uznania. Ja to robie tak:
woda
mięcho, np.kadłub z kurczaka, jeśli macie można dorzucić trochę wołowego np. szpondru i kaczuszkę:)
marchew
pietruszka korzeń
seler korzeń
ziele angielskie
liść laurowy
cebula lekko opalona nad palnikiem (ładniej zupka pachnie)
odrobina wegety i pieprzu,

Gotujemy dłuższą chwilę.

Odlewamy odrobine do garnuszka żeby troszkę przestygło. Do garnuszka wrzucamy
2 serki topione, najlepiej ementaler bądź tylżycki (te normalna kostki, nie pamiętam gramatury) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Powstałą miksturę wlewamy do granka z gotującym sie bulionem-rosołem:) Doprawiamy do smaku.Wedle uznania zabielamy śmietaną, ja do niej dodaje łyżkę mąki.

Ja do zupki robię grzanki z serem żółtym, może być też groszek ptysiowy lub co kto lubi.

Sos serowy robię tak samo, tylko dodaję więcej serków topionych i zagęszczam to mąką.


Biszkopt dla nawet bardzo opornych:)

7 jajek
27dkg cukry
25dkg maki tortowej ( w tym 1 łyżkę ziemniaczanej bądź krupczatki)
3 łyżki letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia

białka ubić z cukrem. Do tego dodawać żółtka z wodą naprzemiennie, ciągle miksując. Na końcu dodawać mąkę wymieszana proszkiem, mieszając najlepiej drewniana łyżką. Ja miksuję na mniejszych obrotach...to lenistwo:) Piec w temp. 180*C na złoty kolor.

Pasuje na normalna prostokątna brytfankę lub dużą tortownicę. W razie mniejszej formy składniki zmniejszyć proporcjonalnie). Mąka do biszkopta jest najlepsza ta o najniższym typie, np. 450
 
reklama
A ja ostatnio robiłam cynamonowe bułki
image.jpg
 

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    30,8 KB · Wyświetleń: 133
To ja sie z wami podziele wczorajszym eksperymentem, szybki i bardzo łatwy i pyszny sernik:
(Sernik biały - Przepis)

Masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
3 białka (mniejsze) lub 2 duże
sok z 1 limonki (lub cytryny)
aromat: np. 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, może też być biały rum, biała czekolada, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii

Wykończenie:
200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.
  • Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki.
 
koriander - nie wiem czy z orkiszu da się zrobić szyszki, nigdy nie próbowałam :) zawsze możesz go dodać do płatków śniadaniowych (jesli jecie)

przepis na szyszki:

0,5 kg krówek (najlepiej troche ciagnacych sie, a troche kruchych, ale może tez byc tylko 1 rodzaj)
200 gr ryżu preparowanego

Krówki rozpuścić z odrobiną mleka (tak żeby zakryło dno) na małym ogniu, zajmie to pewnie z pół godziny. Ryż wsypać do miski, wlać krówki rozpuszczone, wymieszać łyżką, lepić rękami kulki albo coś na kształt szyszek. Ręce co jakiś czas moczyć w przygotowanej wczesniej miseczce z wodą. Układać na tacy, zostawić do wyschnięcia :)
 
Ja dodalam ostatnio jeszcze maslo i i szyszki byly ciagnaaaace, pyszne, tylko ze moje krowki przed rozpuszczeniem sie kruszyly.
Podzielilam mase na polowe, do jednej dodalam kakako a do drugiej mleko w proszku. Pyszne, chociaz bardziej smakowaly mi kakaowe
 
Ciasto (lub babeczki) cytrynowe
(przepis pochodzi stąd: Skrzydełko czy nóżka » Blog Archive » Ciasto cytrynowe)

Lista składników
7 łyżek miękkiego masła (ja dałam 70g)
1 i ¼ szklanki mąki
niepełna szklanka cukru,
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki mleka,
2 łyżki utartej skórki z cytryny
2 jajka,
szczypta soli.
Syrop: 6 łyżek stołowych cukru, 4 łyżki stołowe soku z cytryny, cukier puder do posypania ciasta (niekoniecznie)


Przygotowanie
Łączymy w podanej kolejności masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę z cytryny, jajka i sól. Wszystkie składniki miksujemy, przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Po upieczeniu dziurkujemy ciasto wykałaczką i polewamy syropem (cukier rozpuszczony w soku z cytryny)


właśnie się zajadam :-) od siebie dodałam polewę z białej czekolady i dodałam sok z cytryny do ciasta.
 
reklama
Do góry