reklama

Kuchnia Grudniówek:)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2013' rozpoczęty przez mb89, 23 Wrzesień 2013.

  1. mb89

    mb89 Fanka BB :)

    Zupa z serków topionych

    gotujemy bulion mięsny bądź warzywny, wedle uznania. Ja to robie tak:
    woda
    mięcho, np.kadłub z kurczaka, jeśli macie można dorzucić trochę wołowego np. szpondru i kaczuszkę:)
    marchew
    pietruszka korzeń
    seler korzeń
    ziele angielskie
    liść laurowy
    cebula lekko opalona nad palnikiem (ładniej zupka pachnie)
    odrobina wegety i pieprzu,

    Gotujemy dłuższą chwilę.

    Odlewamy odrobine do garnuszka żeby troszkę przestygło. Do garnuszka wrzucamy
    2 serki topione, najlepiej ementaler bądź tylżycki (te normalna kostki, nie pamiętam gramatury) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Powstałą miksturę wlewamy do granka z gotującym sie bulionem-rosołem:) Doprawiamy do smaku.Wedle uznania zabielamy śmietaną, ja do niej dodaje łyżkę mąki.

    Ja do zupki robię grzanki z serem żółtym, może być też groszek ptysiowy lub co kto lubi.

    Sos serowy robię tak samo, tylko dodaję więcej serków topionych i zagęszczam to mąką.


    Biszkopt dla nawet bardzo opornych:)

    7 jajek
    27dkg cukry
    25dkg maki tortowej ( w tym 1 łyżkę ziemniaczanej bądź krupczatki)
    3 łyżki letniej wody
    1 łyżka proszku do pieczenia

    białka ubić z cukrem. Do tego dodawać żółtka z wodą naprzemiennie, ciągle miksując. Na końcu dodawać mąkę wymieszana proszkiem, mieszając najlepiej drewniana łyżką. Ja miksuję na mniejszych obrotach...to lenistwo:) Piec w temp. 180*C na złoty kolor.

    Pasuje na normalna prostokątna brytfankę lub dużą tortownicę. W razie mniejszej formy składniki zmniejszyć proporcjonalnie). Mąka do biszkopta jest najlepsza ta o najniższym typie, np. 450
     
  2. A ja ostatnio robiłam cynamonowe bułki
    image.jpg
     
  3. reklama
  4. MamUśKaaa88

    MamUśKaaa88 Fanka BB :)

    proszę o przepis Niezapominajko :)
     
  5. mb89

    mb89 Fanka BB :)

    też takie robię z ciasta drożdżowego bez jajek:) zwijam w rulon, kroję i gotowe:)
     
  6. lucere

    lucere Moderator

    To ja sie z wami podziele wczorajszym eksperymentem, szybki i bardzo łatwy i pyszny sernik:
    (Sernik biały - Przepis)

    Masa serowa:

    1 kg sera trzykrotnie zmielonego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
    1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
    3 białka (mniejsze) lub 2 duże
    sok z 1 limonki (lub cytryny)
    aromat: np. 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, może też być biały rum, biała czekolada, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii

    Wykończenie:
    200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
    2 łyżki cukru pudru

    Przygotowanie:

    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.
    • Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki.
     
  7. koriander

    koriander Fanka BB :)

    dziewczyny co to za szyszki o ktorych piszecie? Mam dwie torebki orkiszu preparowanego, zużylabym w koncu :-)
     
  8. lucere

    lucere Moderator

    koriander - nie wiem czy z orkiszu da się zrobić szyszki, nigdy nie próbowałam :) zawsze możesz go dodać do płatków śniadaniowych (jesli jecie)

    przepis na szyszki:

    0,5 kg krówek (najlepiej troche ciagnacych sie, a troche kruchych, ale może tez byc tylko 1 rodzaj)
    200 gr ryżu preparowanego

    Krówki rozpuścić z odrobiną mleka (tak żeby zakryło dno) na małym ogniu, zajmie to pewnie z pół godziny. Ryż wsypać do miski, wlać krówki rozpuszczone, wymieszać łyżką, lepić rękami kulki albo coś na kształt szyszek. Ręce co jakiś czas moczyć w przygotowanej wczesniej miseczce z wodą. Układać na tacy, zostawić do wyschnięcia :)
     
  9. Ja dodalam ostatnio jeszcze maslo i i szyszki byly ciagnaaaace, pyszne, tylko ze moje krowki przed rozpuszczeniem sie kruszyly.
    Podzielilam mase na polowe, do jednej dodalam kakako a do drugiej mleko w proszku. Pyszne, chociaz bardziej smakowaly mi kakaowe
     
  10. reklama
  11. oregano

    oregano Fanka BB :)

    Ciasto (lub babeczki) cytrynowe
    (przepis pochodzi stąd: Skrzydełko czy nóżka » Blog Archive » Ciasto cytrynowe)

    Lista składników
    7 łyżek miękkiego masła (ja dałam 70g)
    1 i ¼ szklanki mąki
    niepełna szklanka cukru,
    1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki mleka,
    2 łyżki utartej skórki z cytryny
    2 jajka,
    szczypta soli.
    Syrop: 6 łyżek stołowych cukru, 4 łyżki stołowe soku z cytryny, cukier puder do posypania ciasta (niekoniecznie)


    Przygotowanie
    Łączymy w podanej kolejności masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę z cytryny, jajka i sól. Wszystkie składniki miksujemy, przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
    Po upieczeniu dziurkujemy ciasto wykałaczką i polewamy syropem (cukier rozpuszczony w soku z cytryny)


    właśnie się zajadam :-) od siebie dodałam polewę z białej czekolady i dodałam sok z cytryny do ciasta.
     
  12. Pieknaszyszunia

    Pieknaszyszunia Fanka BB :)

Poleć forum