reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
ktoras tu pisala ze gotuje rosol bez kostek rosolowych-sorry wiem ze troche nie na temat- ale ja zawsze tak probuje i za chiny bez kostek nie ma smaku rosolu!! ja ty to robisz ze to smakuje??? jakie przyprawy???
 
andav dobre pytanie-bo dla mnie to by bylo tez jałowe i jakies nie doprawione. Rosół musi miec dosc wyrazny smak bo inaczej to tak jak bym wode jadla.
 
Dziewczyny- przede wszystkim trzeba bardzo długo wywar gotować no i dobre mięso kupić (ja lubię z wiejskiej kury). Z przypraw- liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, natka pietruszki. Na koniec doprawić solą i pieprzem mielonym. Ważne żeby nie sypać soli wcześniej.
 
Laski - kostka rosołowa to głównie sól, wzmacniacz smaku i żółty barwnik -mozna sobie darować. Ja daję 3-4 suszone grzybki, opalona nad ogniem cebulę - i mam kolor i smak. No i duzo warzyw i koniecznie mięso z kościami - lepszy jest na elementach rosołowych niz na samych udkach. Ale jak kto lubi.
 
co to sa elementy rosolowe??? i wy wszystkie zupy gotujecie bez kostek?? musze wypobowac - z cebula to musialabym zapalniczka opalic bo nie mam kuchenki gazowej:angry: dzis zamirzam jakas zupe ugotowc- skrzydelka odmrozone:tak:
 
andav - kiedy Ty z Polski wyjechałaś??? A jak w Polsce byłaś to do sklepu zajrzalas?:)))

Elementy rosołowe to kadłubek z kurczaka, po odcięciu cycków, nóżek i skrzydełek. Sprzedaja to jako elementy rosołowe albo mielą i robia z tego MOM. Ja od niedawna mam płyte indukcyjna i cebule opalałam na suchej patelni ceramicznej - też robi sie czarna;)

Nie mam w domu kostek, veget, przypraw a la "przyprawa do bigosu", "fix do czegoś tam" - kwestia wypracowania nawyków, nie powiem - klełam nieraz, że np. barszcz czerwony nie smakuje jak u mamy. Do niektórych zup dodaje nieco cukru i to pomaga w wydobyciu smaku, np pomidorowa, barszcz z buraków, szczawiowa. Uzywam duzo majeranku - do krupniku, ziemniaczanej, marchewkowej, fasolowej, grochowej. No i tam gdzie sie da, zupę zaczynam gotowac od obsmażenia na oliwie posiekanej włoszczyzny - potem zalewam wodą i reszte daję - takie podsmażenie warzyw wydobywa mnóstwo smaku.
 
Ostatnia edycja:
HAHAHA flaurka bo ja w pl zakupow nie robilam ani gotowac nie gotowalam:-D:-D hajtnelam sie i dopiero zaczelam przy garach stac:tak::-D dzieki za pomysl z cebula- i zabicie mnie ale co to MOM to ja tez nie wiem:szok:
 
reklama
Mom = Mięso Oddzielone Mechanicznie, czyli pies zmielony z budą - najgorsze ochłapy: kości, tłuszcz, skóry zmielone na papkę - dodawane namiętnie do parówek i mielonych wędlin jak np kiełbasa śląska :szok: czytajcie etykiety, cena nic nie mówi.
 
Do góry