Kaira ja napisałam maila do hippa z zapytaniem o to mleko w kontekscie kremu ze szpinaku, bo tam też jest śmietana i odpisali mi tak:
Szpinak jest bardzo wartościową propozycją urozmaicenia niemowlęcego
jadłospisu. Posiada wiele walorów żywieniowych (żródło beta
karotenu,witaminy C,skladników mineralnych) ale ma jedną wadę - zawiera kwas szczawiowy, który łączy się z wapniem. Aby nie łączył się z wapniem z organizmu, dodane jest do składu właśnie mleko i śmietana - dobre źródła
tego pierwiastka. Dodatkowo śmietana obecna w niewielkiej ilości nadaje
produktowi aksamitną konsytencję. Produktu tego oczywiście nie polecamy dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego, jednak jest on bardzo pomocny, przy zaparciach, często spotykanej dolegliwości u niemowląt w okresie rozszerzania diety.
Jak dobrze poczytać skład to już chyba większość potraw będzie miała niewilkie ilości mleka. A jogurt jest zdrowszy, bo przetworzony. Chyba zaleca się nawet zamiast mleka jogurt albo kefir na początek.
Tak samo jest z glutenem. U nas chyba koło 10 m-ca zaleca się wprowadzać, a podobno to tak na wszelki wypadek. Jeśli dziecko nie ma skłonności do alergii to można wprowadzić wcześniej i obserwować jak ze wszystkim nowym. Tylko nie pamiętam w której gazecie o tym czytałam albo majowe Dziecko albo Twoje Dziecko.