reklama

Kuchnia maluchów ,przepisy:)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w marcu 2009' rozpoczęty przez maniulka, 7 Luty 2010.

  1. maniulka

    maniulka Pozytywnie zakręcona:)

    W tym wątku umieszczamy tylko przepisy,linki do przepisów na smaczne dania dla naszych dzieciaczków:-)
     
    Ostatnia edycja: 7 Luty 2010
  2. maniulka

    maniulka Pozytywnie zakręcona:)

    Przepis na Kisiel Ewelci

    - do malego garnka wlewam troche wody na dno
    - sok przelewam do kubka i dodaje nie cala duza lyzke maki ziemniaczanej i mieszam.
    -jak sie woda w garnku gotuje to wlewam"miksture" miszam prawie caly czas i jak zgestnieje to zestawiam.........
    Robilam tak z BoboFruta i wychodzi al'a budyn-pycha

    Owsianka Sary
    -Biore platki owsiane (ok.3-4 lyzki na poczatek ale teraz to juz pol michy:szok:) i gotuje na wodzie-az beda miekkie i "lepkie" (takie kleiste).W tym samym czaise rozrabiam mleko modyf.(u nas jest to nutramigen dla alergikow)-okolo 90- ml tylko bo julita woli geste:biggrin2:Odsazam platki z wody i mieszam z mlekiem.Raz dodalam tez mus z jablek i jadla az sie uszy trzesly.Wiem ze czasem ludzie dodaja kakao (ale ja sie boje co by jej nie wysypalo zwlaszcza teraz na roczek bo buzie ma sliczna i nie chce tego naruszyc) albo sok.Oczywiscie mozna miksowac to wtedy wyjdzie taka lepka masa (fuj;))))

    Kaszka manna Dominiki
    kaszkę manną robie gęstą na wodzie (mleka modyfikowanego się podobno nie gotuje, a na zwykłe UHT się nie decyduję na razie) - ok 140ml wody + 6 płaskich łyżeczek kaszki gotuję, potem dorabiam mleko 60ml + 2 miarki i mieszam i kaszka wtedy nie wychodzi taka bez smaku, aha i dodaję jeszcze albo jakis owoc, żeby było lepsze, albo jeszcze ze 2-3 łyżeczki takiej zwykłej kaszki smakowej

    Kisiel Dominiki
    200ml zimnego soku + 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej mieszam, następnie ciągle mieszając gotuję
    zazwyczaj tak się zajada, że nawet jak się skonczy buzię otwiera szeroko, pewnie jakbym mu zrobiła z 250ml też by zjadł...:baffled:


    Kurczak z warzywami
    Składniki:
    - 2 marchewki
    - 100 gram kurczaka
    - 2 ziemniaki(średnie)
    - natka pietruszki
    - kilka strączków fasolki szparagowej
    - mała cebulka
    - koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
    - 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
    - ugotowany ryż

    Sposób przygotowania:
    Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.


    Jajecznica na parze
    Składniki

    • jajko
    • łyżeczka mleka
    • łyżeczka masła
    • drobno posiekany szczypiorek lub koperek
    Niezbędne przybory kuchenne
    miseczka
    talerzyk
    garnek z gotującą wodą
    Sposób przyrządzenia

    Jajko umyj w ciepłej wodzie. Wybij do miseczki, dodaj masło, mleko, szczypiorek lub koperek. Widelcem delikatnie skłóć składniki ze sobą. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. W miarę ścinania się masy jajecznej, mieszaj ją aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte.
     
    Ostatnia edycja: 7 Luty 2010
  3. reklama
  4. maniulka

    maniulka Pozytywnie zakręcona:)

  5. Dominika81

    Dominika81 Moderator

    fajny wątek, wszystko w jednym miejscu :-)

    Dla urozmaicenia zupek polecam dodawać:
    - kaszkę kukurydzianą lub kleik kukurydziany
    - kaszkę manną
    - kuskus
    - płatki jęczmienne,
    - płatki owsiane
    - płatki ryżowe - dobre tez do deserów
    wszystko "błyskawiczne" - gotuje się krócej :-)
    przepisy gotowania - na opakowaniach

    Przeciery owocowe (dodatki do deserów):
    - uduszone jabłko
    - uduszona gruszka
    - zmiksowana brzoskwinia z puszki
    - zmiksowany surowy banan
    - zmiksowany melon
    - kiwi
    - owoce sezonowe (teraz jest malo, będziemy uzupełniać ;-))
    - owoce mrożone lub z kompotu - maliny, jagody, wisnie

    po roku:
    HiPP: Batoniki

    o słoiczkach:
    Co trzeba wiedzieć o jedzeniu w słoiczkach

    przepisy (przepraszam, ale nie sprawdziłam, czy ten link juz jest...)
    Przepisy dla dzieci - serwis eDziecko.pl

    kilka wybranych przepisów

    1. kanapka z pastą jajeczną
    Umyj jajko, ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce o małych otworach.
    Umyj szczypiorek i drobno posiekaj. Zamiast szczypiorku możesz użyć też cebulki dymki lub bardzo drobno posiekanej zwykłej cebulki.
    Wymieszaj jajko i szczypiorek i dodaj do nich łyżeczkę masła (miękkiego, nie z lodówki) i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
    Posmaruj pastą kromkę ciemnego chleba.

    2. kaszka manna z owocami
    Zagotuj 2/3 szklanki wody.
    Kaszę wsyp do kubeczka, zalej 1/4 szklanki wody i dokładnie rozmieszaj (nie może mieć grudek).
    Do gotującej wody wlej kaszę i gotuj 3-5 min, stale mieszając.
    Zestaw garnek z ognia, odczekaj, aż kasza nieco przestygnie (do temperatury, w której rozrabia się mleko). Wsyp odpowiednią ilość mleka (ok. 6 miarek) i raz jeszcze starannie wymieszaj.
    Wylej do miseczki. Gdy masa się zetnie dodaj przecier owocowy.

    3. deser gruszkowy (może byc inny owoc)
    Gruszkę umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cząstki. Podlej wodą i gotuj do miękkości (5-10 min). Ostudź, zmiksuj i dodaj kleik ryżowy (2-3 łyżeczki).

    4. kaszka kukurydziana z morelami
    Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Morele wyszoruj, sparz, obierz ze skórki i pestki. Miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego. Morelowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.

    5. zupa rybna
    (ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam nic z ryby)
    - szklanka bulionu warzywnego (domowej roboty)
    - kilka talarków ugotowanej marchewki
    - 2 łyżki ryżu
    - łyżka soku z cytryny
    - 2 łyżki rozdrobnionej ugotowanej na parze ryby
    - łyżeczka drobno posiekanego koperku
    - szczypta soli
    - szczypta estragonu
    Doprować bulion warzywny do wrzenia. Ryż wsyp na gęste sitko, przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Wrzuć ryż do wrzątku, gotuj, aż stanie się całkiem miękki.
    Do ryżanki dodaj rybę. Wsyp estragon, koperek i sól. Dodaj sok z cytryny, jeszcze raz doprowadź do wrzenia i zgaś palnik.
    Do ciepłej zupy wrzuć na koniec posiekaną marchewkę.

    6. krem nektarynkowy
    Nektarynkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych okach. Banana rozgnieć widelcem. Rozrób kaszkę Sinlac według przepisu na opakowaniu (jeśli nektarynka jest bardzo soczysta, użyj nieco mniej wody). Zmieszaj owoce z Sinlakiem.

    7. pianka bananowa
    Kleik ryżowy przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kleikiem i zmiksuj na puch.
     
    Ostatnia edycja: 7 Luty 2010
  6. Dominika81

    Dominika81 Moderator

    Ostatnia edycja: 8 Luty 2010
  7. Sara27

    Sara27 Gość

    banan na szybko dla leniwych:

    Banana zgniesc widelcem na papke i podgrzac krotko w mikrofali.
    3 razy taniej jak sloiczek a 2 razy tyle zarcia.Drzemka po takim zarciu murowana.U nas stosowane kilka razy w tygodniu:tak:
     
  8. Iśku

    Iśku Fanka BB :)

    znalazłam taki przepis:

    Składniki:
    - 1 masło
    - cała kaszka dla niemowląt(najlepiej smakowa)
    - 2/3 szklanki cukru
    - 3 jajka

    Sposób przygotowania:
    wymieszac razem dac do zamrazalnika aby sie dobrze zmroziło potem zozgniesc i formowac ciasteczka mozna dac marmoladke.Piec 15 minut w 220 stopniach

    ciekawe czy dobre - może ktoś spróbuje zrobić i da znać :)
     
  9. Iśku

    Iśku Fanka BB :)

    Ja dzisiaj to wypróbuję:
    Szpinak

    Składniki
    - 1 opakowania mrożonego szpinaku
    - 1 łyżeczka masła
    - mleko modyfikowane lub jogurt
    - sól pieprz

    Sposób przygotowania:
    Na patelni roztop masło i włóż lekko rozmrożony i rozdrobniony szpinak. Duś aż cała woda odparuje. Dodaj przyprawy i łyżkę mleka modyfikowanego lub jogurtu. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać ugotowane i drobno pokrojone mięsko lub posiekane ugotowane jajko.
     
  10. reklama
  11. Iśku

    Iśku Fanka BB :)

    to może się przydać a propo roczków:

    Kokosowy sernik

    Składniki
    - łyżka wiórków kokosowych
    - 3 łyżki wrzątku
    - łyżeczka cukru
    - 4 łyżki twarogu
    - łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - łyżka zimnej wody
    - pół łyżeczki masła
    - pół kiwi

    Sposób przygotowania:
    Wiórki wsyp do garnuszka, zalej wrzątkiem, dodaj cukier. Gotuj 10 min na malutkim ogniu pod przykryciem. Do płaskiego rondelka włóż rozgnieciony ser. Wlej wiórki z wodą, w której się gotowały. Gdy masa serowa się zagotuje, zestaw garnek z ognia. Gdy nieco przestygnie, zmiksuj ją i znów wstaw na mały gaz. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlej ją do gotującej masy. Teraz zacznie ona gęstnieć, więc mieszaj, żeby się nie przypaliła. Gdy zacznie pyrkotać, zestaw z ognia i wlej do wysmarowanej masłem miseczki. Zastygły sernik wyłóż na talerz. Pokrój w fantazyjne kawałki. Ułóż je na talerzyku i ozdób kawałkami kiwi albo innymi kolorowymi owocami.
     
  12. agnesiaa

    agnesiaa mamcia Jakuba :)

    wątróbki nie bo ma dużo witaminy A , która w nadmiarze szkodzi (jak wszystko ;-)) a nasze dzieci spożywają sporo wit A w marchwi, tranie...

    wątek super i przepisy też, ostatnio mam wenę na gotowanie więc jak znalazł, wszystko w jednym miejscu od koloru do wyboru :-)
     

Poleć forum