reklama
kinguś
Nie poddam się
[FONT="]Szarlotka budyniowa[/FONT]
[FONT="]Składniki:[/FONT]
[FONT="]3 szklanki mąki[/FONT]
[FONT="]Jajko[/FONT]
[FONT="]2 żółtka[/FONT]
[FONT="]Kostka masła[/FONT]
[FONT="]2 łyżki śmietany (może być jogurt naturalny gęsty np. grecki)[/FONT]
[FONT="]¾ szklanki cukru (może być cukier puder)[/FONT]
[FONT="]Łyżeczka proszku do pieczenia[/FONT]
[FONT="]Nadzienie:[/FONT]
[FONT="]2 op. Budyniu waniliowego[/FONT]
[FONT="]Mleko[/FONT]
[FONT="]Kilogram jabłek[/FONT]
[FONT="]Z mąki, masła, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Połowę schłodzić, drugą rozwałkować i na wałku przenieść na tortownicę(tak aby powstał koszyczek zakrywający dno i boki). Budynie ugotować na mleku. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście i zalać budyniem. Wierzch posypać starym ciastem i piec szarlotkę ok. 45 w 200 st.[/FONT]
[FONT="]Po wyjęciu odczekać aby budyń dobrze zastygł. [/FONT]
[FONT="]Składniki:[/FONT]
[FONT="]3 szklanki mąki[/FONT]
[FONT="]Jajko[/FONT]
[FONT="]2 żółtka[/FONT]
[FONT="]Kostka masła[/FONT]
[FONT="]2 łyżki śmietany (może być jogurt naturalny gęsty np. grecki)[/FONT]
[FONT="]¾ szklanki cukru (może być cukier puder)[/FONT]
[FONT="]Łyżeczka proszku do pieczenia[/FONT]
[FONT="]Nadzienie:[/FONT]
[FONT="]2 op. Budyniu waniliowego[/FONT]
[FONT="]Mleko[/FONT]
[FONT="]Kilogram jabłek[/FONT]
[FONT="]Z mąki, masła, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Połowę schłodzić, drugą rozwałkować i na wałku przenieść na tortownicę(tak aby powstał koszyczek zakrywający dno i boki). Budynie ugotować na mleku. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście i zalać budyniem. Wierzch posypać starym ciastem i piec szarlotkę ok. 45 w 200 st.[/FONT]
[FONT="]Po wyjęciu odczekać aby budyń dobrze zastygł. [/FONT]
kinguś
Nie poddam się
[FONT="]Królewskie biszkoptowe[/FONT]
Składniki:
(na tortownicę 25cm)
8 białek
8 żółtek
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 łyżki masła
Op. Galaretki brzoskwiniowej (może być cytrynowa)
Do udekorowania bita śmietana ale nie musi być
Białka ubić na sztywno, dosypać cukier. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka, olej i delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 st. ok 45 minut. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i podsmażyć na maśle. Do gorących owoców wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić aby masa wystygła.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki i przełożyć masą. Wierch udekorować bitą śmietaną.
Robiłam bez bitej śmietany i też wyszło pyszne
Składniki:
(na tortownicę 25cm)
8 białek
8 żółtek
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 łyżki masła
Op. Galaretki brzoskwiniowej (może być cytrynowa)
Do udekorowania bita śmietana ale nie musi być
Białka ubić na sztywno, dosypać cukier. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka, olej i delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 st. ok 45 minut. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i podsmażyć na maśle. Do gorących owoców wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić aby masa wystygła.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki i przełożyć masą. Wierch udekorować bitą śmietaną.
Robiłam bez bitej śmietany i też wyszło pyszne
catedra
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Październik 2008
- Postów
- 1 839
coś co mi ostatnio bardzo podeszło
ZUPA POROWA
składniki:
tacka porów
kilka pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego
bulion wołowy
2-3 serki topione najlepiej gouda
robimy bulion wołowy na średni garnek. Podsmażamy mięso mielone, dodajemy do garnka z bulionem. Smażymy pieczarki w plasterkach i tak samo siup do garnka. Wszystko niech się trochę podgotuje. Dodajemy pokrojone pory i chwilkę gotujemy bo szybko robią się mięciutkie. Na koniec dodajemy 2-3 serki topione i rozpuszczamy. Gotowe
zupa suuuuper smaczna i baaaardzo szybka. I przede wszystkim zupełnie nowy oryginalny smak robienie jej zajmuje 20 minut
ZUPA POROWA
składniki:
tacka porów
kilka pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego
bulion wołowy
2-3 serki topione najlepiej gouda
robimy bulion wołowy na średni garnek. Podsmażamy mięso mielone, dodajemy do garnka z bulionem. Smażymy pieczarki w plasterkach i tak samo siup do garnka. Wszystko niech się trochę podgotuje. Dodajemy pokrojone pory i chwilkę gotujemy bo szybko robią się mięciutkie. Na koniec dodajemy 2-3 serki topione i rozpuszczamy. Gotowe
zupa suuuuper smaczna i baaaardzo szybka. I przede wszystkim zupełnie nowy oryginalny smak robienie jej zajmuje 20 minut
CIASTO 3 BIT
Składniki:
7 paczek herbatników (7x10 dag)
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
½ litra mleka
2 budynie waniliowe
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
gorzka czekolada /wiórki czekoladowe
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.
Puszkę mleka włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.
1 ½ mleka szklanki zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi bądź startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
Składniki:
7 paczek herbatników (7x10 dag)
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
½ litra mleka
2 budynie waniliowe
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
gorzka czekolada /wiórki czekoladowe
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.
Puszkę mleka włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.
1 ½ mleka szklanki zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi bądź startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
Ostatnia edycja:
Amelkowa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Marzec 2009
- Postów
- 2 789
Ja robiłam na chrzciny te dwie sałatki i były bardzo dobre (oczywiście i tak królowała tradycyjna warzywna )
Sałatka z gyrosem:
stąd: Sałatka Gyros - Sałatki - Moja książka kucharska - bloog.pl
Składniki:
- średnia kapusta pekinska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków korniszonów ( z octu)
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- ketchup
- przyprawa Gyros lub Kebab
[FONT=book antiqua,palatino] - vegeta, sól
[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 2 ząbki czosnku [/FONT]
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok.
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.
Do półmiska na dno układamy warstwami:
-usmażone mięso
-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)
-ogórka w kostkę
- kukurydzę
-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę
-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).
Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
Tylko robiłam ją bez cebuli bo teściowa nie może, ale i tak wyszła dobra
Sałatka porowa:
-dwa duże pory
-seler konserwowy dobrze osączony
-ananas z puszki
-2 duże jabłka
-20dag szynki
-5 jajek ugotowanych
-3 sosy sałatkowe Knorr
-ok. 3-4 łyżek majonezu
Co trzeba, pokroić w kostkę, pory lekko sparzyć, przekroić na pół i poszatkować, wszystko wymieszać, nie trzeba doprawiać :-) Przepis dostałam od jednej Opolanki :-) jest bardzo dobra
Sałatka z gyrosem:
stąd: Sałatka Gyros - Sałatki - Moja książka kucharska - bloog.pl
Składniki:
- średnia kapusta pekinska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków korniszonów ( z octu)
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- ketchup
- przyprawa Gyros lub Kebab
[FONT=book antiqua,palatino] - vegeta, sól
[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 2 ząbki czosnku [/FONT]
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok.
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.
Do półmiska na dno układamy warstwami:
-usmażone mięso
-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)
-ogórka w kostkę
- kukurydzę
-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę
-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).
Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
Tylko robiłam ją bez cebuli bo teściowa nie może, ale i tak wyszła dobra
Sałatka porowa:
-dwa duże pory
-seler konserwowy dobrze osączony
-ananas z puszki
-2 duże jabłka
-20dag szynki
-5 jajek ugotowanych
-3 sosy sałatkowe Knorr
-ok. 3-4 łyżek majonezu
Co trzeba, pokroić w kostkę, pory lekko sparzyć, przekroić na pół i poszatkować, wszystko wymieszać, nie trzeba doprawiać :-) Przepis dostałam od jednej Opolanki :-) jest bardzo dobra
Ostatnia edycja:
kinguś
Nie poddam się
[FONT="]Pieczone jabłka w cieście serowym[/FONT]
[FONT="]Składniki:[/FONT]
[FONT="]Kostka masła[/FONT]
[FONT="]30 dag waniliowego serka waniliowego[/FONT]
[FONT="]4 szklanki mąki[/FONT]
[FONT="]2 łyżeczki proszku do pieczenia[/FONT]
[FONT="]2 łyżeczki cukru waniliowego[/FONT]
[FONT="]6-7 jabłek[/FONT]
[FONT="]Żurawina albo rodzynki[/FONT]
[FONT="]Z masła, serka, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia(może się troszkę rozwarstwiać przy wałkowaniu). [/FONT]
[FONT="]Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. W wydrążenia włożyć żurawinę. Blaszkę wyłożyć ciastem. Na nim układać jabłka wydrążonymi częściami do spodu. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor- w piekarniku z termo obiegiem 20-30 minut.[/FONT]
[FONT="]Składniki:[/FONT]
[FONT="]Kostka masła[/FONT]
[FONT="]30 dag waniliowego serka waniliowego[/FONT]
[FONT="]4 szklanki mąki[/FONT]
[FONT="]2 łyżeczki proszku do pieczenia[/FONT]
[FONT="]2 łyżeczki cukru waniliowego[/FONT]
[FONT="]6-7 jabłek[/FONT]
[FONT="]Żurawina albo rodzynki[/FONT]
[FONT="]Z masła, serka, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia(może się troszkę rozwarstwiać przy wałkowaniu). [/FONT]
[FONT="]Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. W wydrążenia włożyć żurawinę. Blaszkę wyłożyć ciastem. Na nim układać jabłka wydrążonymi częściami do spodu. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor- w piekarniku z termo obiegiem 20-30 minut.[/FONT]
reklama
Podziel się: