Witam!!!
Mam ogromną prośbę.Właśnie wyczytałam na stronie internetowej szkoły u córki,że pani z klasy,organizuje w czwartek spotkanie klasowe z dziećmi i Rodzicami i ...kilkoro Rodziców,w tym ja -ma upiec ciasto.Problem w tym,że kucharka ze mnie niezła,ale moimi ciastami najczęściej karmimy gołębie i inne ptactwo;-):-),taka ze mnie ciastkarka:-(.Znaczy domowników raczę waflami przekładanymi,roladą waflową,czy blokiem czekoladowym,ale to się robi bez pieczenia:-zawstydzona/y:
I tu moje pytanie:może macie jakiś przepis na naprawdę łatwe ciasto,które zawsze i każdemu wychodzi???Byłabym naprawdę bardzo wdzięczna
Ja proponuję najprosztsze-biszkopt, na to bita śmietana albo jakis krem-może byc gotowy ze sklepu i na to galaretka np z truskawkami-bo teraz sezon- biszkopt mozesz upiec-nie powinien się nie udac- sama ostatnio robilam 1 raz i mi wyszedł
A mjak wolisz możesz kupic
PRZEPIS NA BISZKOPT:
6 jajek
6 czubatych łyżek mąki
4 łyżki cukru
pół paczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Najpierw oddzielasz do miski białka same-żółtka zostawiasz
Białka ubijasz na sztywno-kiedy są już tak sztywne że jak obrócis dogóry nogami miske i nic Ci nie ucieka to jest ok
stopniowo dodajesz po 1-2 zóltka i dalej ubijasz- dodajesz stopniowo cukier0-dalej ubijasz-tak samo cukier waniliowy wsypujesz-i ubijasz-i tak samo zproszkiem do pieczenia
Na koniec dodajesz mąke(przesiewasz przez drobne sitko- i potem tylko deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelikatnie kilka razy przemieszaj zeby sie maka wymieszala z pianą
Wykładasz blachę papierem do pieczenia-razem z bokami
Wlewasz na to ciasto-m w miare wyrównujesz żeby nie było z wyżynami i nizinami
W kładasz do leko rozgrzanego piekarnika(czyli niech sie greje minute albo 2)
Nastawias piekarnik na 150 stopni dajesz blache na sam dół i pieczesz 20 minut
po 20 min wyciągasz z piekarnika- wyciągasz biszkopt z blachy z papierem obracasz do gory nogami kładziesz tak na 10 min- po 10 mn zdejmujesz papier i moesz odwrocic spowrotm biszkopt i wlozyc spowrotem do blachy
Na to jakis krem-albo bitą śmietane-
a na górę galaretka-ALE!!! galaretke musisz sobei zrobic wczesniej wlozyc do lodówki i taką zimną o konsystencji gorącego kisielu wlewasz na ciasto-nie wodnistą
jak chces to na bitą śmietanę czy krem przed zalaniem galaretką możesz poukladac pokrojone w pół truskawki
Mi sie udało- a to bylo moje pierwsze ciasto
a ja kupuje gotowe ciasta w proszku i mieszam, jeszcze nigdy nie było tak, żeby się nie udało, chwali nawet moja tesciowa, która jest dla mnie niekwestionowaną mistrzynią wypieków.
Tak tez mozna