reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kulinarne inspiracje:D

Dziewczyny - wstawiam pare przepisów od sierpniowych mam 2008. Schabik i spaghetti już robiłam - pyszne. Reszta czeka w kolejce;-)

Karkowka Doroty :)
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju

Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4 :)

Carbonara - pycha!
* 500 g makaronu spaghetti)
* 1 łyżka oleju
* 200 g boczku
* 3 zółtka
* 300 ml smietany 22% lub 36%
* 50 g parmezanu tartego (to bardzo wazne - tylko ten ser!)
* sól
* 2 zabki czosnku wycisnietego
* pieprz

Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz.
Pokroj boczek na drobniusienkie paseczki (kosteczke) i podsmaz na patelni tak zeby byl chrupiacy i zarumieniony. Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz. Usmazony boczek wrzuc do garnka gdzie jest makaron i wymieszaj (oczywiscie wlewasz z tym tluszczykiem).
W miseczce mieszasz smietane, zoltka, ser parmezan,czosnek, pieprz i wlewasz do makaronu (dlatego najlepiej zeby zrobic sos i usmazyc boczek wczesniej bo makaron powinen byc cieply od razu po przecedzeniu) i mieszasz na ogniu zeby leciutko sos zgestnial :) soli do smietany nie syp bo parmezan jest slony i boczek tez, zawsze mozna dosolic na talerzu niz przesolic :)

zupa wegierska gulaszowa :) pycha!
skladniki:
1kg chudego,wolowego mieska bez kosci
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
maly seler
biala czesc pora
2 duze cebule
4 ziemniaki
2 lyzki koncentratu pomidorowego( ja biore wiecej)
2 lyzki czystego smalcu
sol
pieprz
papryka slodka
papryka ostra
cukier do smaku

Miesko oczyszczamy z najmniejszych sladow tluszczu, kroimy w drobna kostke, lekko solimy, smazymy na rozgrzanym smalcu( ja robie na oleju) rumieniac ze wszystkich stron - przekladamy do garnka.
Na pozostalym ze smazenie tluszczu podsmazamy czesto mieszajac rozdrobnione jarzyny ( tez w kostke) powinny sie zeszklic - przekladamy to do garnka na warstwe miesa.
Na pozostalym tluszczu smazymy pokrojone w piorka cebule i krazki bialej czesci pora, dy sie zeszkla przekladamy do garnka wraz z reszta tluszczu.
Przgotowane produkty zalewamy ciepla woda na wysokosc 3 cm ponad powierzchnie jarzyn i miesa ( ja wlewam troszke wiecej ) zagotowujemy, zmiejszamy ogien i gotujemy od czasu do czasu mieszajac az mieso i jarzyny beda miekkie.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostke ziemiaki.Przed zdjeciem z ognia dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy papryka slodka i ostra caly czas mieszajac.
Zupa powinna byc pikantna z wyrazna pomidorowa nuta.
Znakomicie smakuje odgrzana nastepnego dnia ;)

Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich
Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka

Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką.
 
reklama
mrozik dzięki za przepisy :-) mam zamiar wypróbować i wykorzystać coś na roczek!
 
mrozik Carbonara pycha....robimy z calego opakowania makaronu i jemy jeszcze na kolacje hehe:zawstydzona/y::-p

A my w te upały czesto pijemy kawe mrozoną, zaparzam rozpuszczalna wsadzam do lodówki na dno szklanki dawie gałki loda smietankowego , zimna kawe miksuje z mlekiem zeby powstala piana na gorze wlewam to do szklanki z lodem na wierzch pokruszona czekolada PYCHA:tak:
 
Ciastko na krakersach

Składniki:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2łyżki mąki pszennej
1/2litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1/2kostki margaryny "Kasi"
3 zółtka
słoik dżemu z czarnej pożeczki
3 paczki krakersów
200g wiórek kokosowych
olejek śmietankowy
Wykonanie:

Wymieszać:mąkę ziemniaczana i pszenną z1/4szklanki cukru oraz 1/4litra mleka
to wszystko wlać do pozostałego gotującego sie mleka,gotować przez chwilę aż powstanie budyń i odstawić do przestudzenia.
Utrzeć:1/2kostki masła i 1/2kostki "Kasi"oraz 1/4szklanki cukru,dodać zółtka,dodać ostudzoną masę i olejek śmietankowy.
Usmażyć na patelni na złocisty kolor 1/2kostki masła wiorki kokosowe 1/4szklanki cukru
Przełożyć:Krakersy wyłożyć na blachę(prawą stroną w dół),posmarować lekko dżemem,wyłożyć część masy,zrobić 3 takie same warstwy.Na wierzch wysypać gorący złocisty kokos.

Smacznego!
 
mrozik a mnie to carbonara nie smakuje...(ale za takim z torebki też nie przepadam) i ten schab też nie....
 
Korzystając z chwili na kawkę podziele sie z wami super szybkim przepisem na danie obiadowe. Przepis niewiem skąd sie wziął ja go wziełam od teściowej.
Potrzebne skladniki:
-Filet z kurczaka podwójny albo nawet 3 pojedyńcze ( zalezy ile na ile osób )
-Zupa cebulowa w proszku Knorra
-Śmietana słodka
-olej

Filet kroimy wzdłóż na pasy po czym panierujemy wszystkie kawałki sporszkowaną zupą cebulową. Jak już bedziemy miec wszystkie kawałki obtoczone wkladamy do lodówki na jakieś 3 godziny zeby to naszło porządnie. Następnie po upływie tego czasu podsmarzamy miesko na oleju. Nastepnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy smietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180-200 . Ja to tzrymałam 40 min. Nie zrażajcie się jesli w trakcie zapiekania to bedzie sie burzyć to tak sie poprostu robi. Gwarantjue ze napewno bedzie pyszne. Gotowe miesko podejmy najlepiej z ryżem do tego jakas surówka najlepiej cos w stylu sałatki greckiej.
 
edyta brzmi naprawdę kusząco, ja ostatnio dorwałam golonki, w koncu, bo tu tego nie mają i zrobiłam po bawarsku z browcem, pychotaaaa, wstawie pozniej przepis, taki troche po mojemu ;-)
 
reklama
mrozik wiesz, ze ja tez zapomniałam :-D

Już się poprawiam :tak: ja wszystko robię na oko, więc nie podam Wam dokładnych proporcji, ale skład owszem :tak:
Moja zmodyfikowana Goloooona ;)

3-4 średnie goloneczki (nie peklowane, a jak peklowane, to wymoczyć)
warzywa (marchew, por, pietruszka, seler naciowa, duuuuo cebuli, czosnek, ja daję również kilka małych ziemniaczków)
przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek w proszku, cebula w proszku, "kucharek" lub "warzywko")
PIWOOO :)

Golonki nacinam w szachownicę, nacieram przyprawami, odstawiam na kilka godzin do lodówki
Obsmażam golonkę na oleju, aż się zrumieni, przekładam do garnka, a na oleju, który po niej pozostał obsmażam warzywka, aż się zeszklą, przesypuję je do gara i przykrywam nimi golonkę, zalewam wszystko wywarem z "warzywka" lub "kucharka" i gotuję na małym ogniu, gdy wszystko się zagotuje dolewam piwa i dalej się to pyrkoce z 2-3 godziny...pychotaaa
 
Do góry