reklama
Kludi
Mama Filipka i Franusia
No z tym tuńczykiem to fakt a mi nie przeszkadza gotowanie ryżu bo wrzucę do wody i se idę a on sie gotuję no i póżniej zajrze zeby wyjąć i też se idę a on se stygnie no i tak sobie na raty robię;-). A tą z selerem tez znam tylko zamiast jajek to szyka też bardzo dobra
mrozik_j
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2007
- Postów
- 4 367
Bardzo lubimy też robić takie "grzanki". Kupujemy palucha długiego, kroimy pod lekkim kontem na kanapeczki żeby były nieco dłuższe (bo paluch jest cieniutki). Masło mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Smarujemy kanapeczki po jednej (górnej stronie). kładziemy na to plasterek sera i plasterek salami. POsypujemy oregano i wkładamy na 10 minut do piekarnika. Ja luibię na to jeszcze ketchup wrzucić uż po wyjęciu.
jescze przypomiało mi się z takiego chleba - może być nie za świeży, jak grzanki pyszne wychodzą. rozbija się jajko, dolewa mleko, miesza dokładnie razem. kromki macza się po obu stronach i smaży, po przewróceniu na drugą stronę posypuje sie startym serem i słodką papryką, przykrywamy pokrywką, czekamy aż się ser roztopi, ale trza uważać żeby nie przypalić. Dzieciaki szwagra bardzo to lubiły, a one straszne niejadki . no i na to też lubię ketchup - bo ja na wszystko lubię ketchup
Zaczyna sie już chyba sezon grilowy, może macie jakieś fajne propozycje?
jescze przypomiało mi się z takiego chleba - może być nie za świeży, jak grzanki pyszne wychodzą. rozbija się jajko, dolewa mleko, miesza dokładnie razem. kromki macza się po obu stronach i smaży, po przewróceniu na drugą stronę posypuje sie startym serem i słodką papryką, przykrywamy pokrywką, czekamy aż się ser roztopi, ale trza uważać żeby nie przypalić. Dzieciaki szwagra bardzo to lubiły, a one straszne niejadki . no i na to też lubię ketchup - bo ja na wszystko lubię ketchup
Zaczyna sie już chyba sezon grilowy, może macie jakieś fajne propozycje?
Mrozik-u Nas na grill to przede wszystkim kiełbaska-zwykła i biała,kurczak-skrzydełka w miodzie i nogi-takie w sumie zwyczajne,łosoś w folii,a popisowym daniem mojej mamy i moim;-)jest karkówka-tyle ze robiona dzien wczesniej.
Kilka kotletow rozbic-nie za cienko.Zrobic zalewe-sos sojowy,czosnek,przyprawy,olej,oliwa-mieszamy w proporacjach"na oko"-zawsze wychodzi zalewamy kotlety i zostawiamy na ok 24 h-czasem warto je przelozyc zeby rowno sie nasączyly-karkówka jest BOSKAzawsze pierwsza znika
Oczywiscie w tej zalewie mozna robic co tylko sie chce
Kilka kotletow rozbic-nie za cienko.Zrobic zalewe-sos sojowy,czosnek,przyprawy,olej,oliwa-mieszamy w proporacjach"na oko"-zawsze wychodzi zalewamy kotlety i zostawiamy na ok 24 h-czasem warto je przelozyc zeby rowno sie nasączyly-karkówka jest BOSKAzawsze pierwsza znika
Oczywiscie w tej zalewie mozna robic co tylko sie chce
NataK
Mamusia Kubusia :-)))
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2008
- Postów
- 1 061
ja uwielbiam zapach grill'a ale nic z niego nie zjem, za kiełbasą nie przepadam, no chyba, ze jest domowej roboty.jedyne co wsunę z rusztu to kaszanka-uwielbiam po prostu.
no to wrzucę przepis na KULECZKI MIĘSNE W OCCIE (super zagrycha na imprezkę)
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
ząbek czosnku
bułka namoczona w mleku lub wodzie
sól
pieprz
Zalewa octowa:
ocet z wodą 1:3
2 cebule
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
sól i cukier do smaku
mięsko wyrabiamy, formujemy małe kuleczki i teraz są 2 szkoły:
* albo smazymy i zalewamy przegotowaną zalewą octową
*albo wrzucamy na gotującą się zalewę i chwileczkę gotujemy, po czym zostawiamy do przestygnięcia
podajemy schłodzone po minimum 24 godzinach
no to wrzucę przepis na KULECZKI MIĘSNE W OCCIE (super zagrycha na imprezkę)
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
ząbek czosnku
bułka namoczona w mleku lub wodzie
sól
pieprz
Zalewa octowa:
ocet z wodą 1:3
2 cebule
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
sól i cukier do smaku
mięsko wyrabiamy, formujemy małe kuleczki i teraz są 2 szkoły:
* albo smazymy i zalewamy przegotowaną zalewą octową
*albo wrzucamy na gotującą się zalewę i chwileczkę gotujemy, po czym zostawiamy do przestygnięcia
podajemy schłodzone po minimum 24 godzinach
wiki17082007
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 15 Listopad 2007
- Postów
- 370
NataK robiłam sałtke pycha rewelka zanim zrobiłam prawie ją zjedliśmy naprawde mało skłądników a bardzo dobra słuchaj tylko ja wszystko razem wymieszałam ale jest rewelacyjna
reklama
To powoli wyprobowuje Wasze przepisy.
Dzisiaj zdobilam te kotleciki Edyty z fileta z serem zoltym. Pyszne sa tylko troche smierdzi jak sie smarzy bo ten ser sie smarzy. Ale takto super i musze powiedziec ze na zimno jeszcze lepsze niz prosto z patelni. A Edyta z czym jeszcze dobrze jest je podawac oprucz frytek?
A moze macie jakies fajne przepisy z innym miesem np z mielonym bo narazie kurczak kroluje.
Dzisiaj zdobilam te kotleciki Edyty z fileta z serem zoltym. Pyszne sa tylko troche smierdzi jak sie smarzy bo ten ser sie smarzy. Ale takto super i musze powiedziec ze na zimno jeszcze lepsze niz prosto z patelni. A Edyta z czym jeszcze dobrze jest je podawac oprucz frytek?
A moze macie jakies fajne przepisy z innym miesem np z mielonym bo narazie kurczak kroluje.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 41 tys
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 33 tys
- Odpowiedzi
- 130
- Wyświetleń
- 11 tys
Podziel się: