aneta 456 wrzucam przepis na pyszniutkie CIASTO KAKAOWE-MURZYNEK NA OLEJU nie mozna go spieprzyc, po prostu sie nie da
na ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1 łyzeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
1/2 szkl. oleju
jajka zmiksowac z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym(az do prawie piany koloru kremowego),potem dajemy 1 szklankę mleka,miksujemy, potem 2 szklanki mąki (1 szklanka mixujemy, 2 szklanka mixujemy)proszek do pieczenia+soda+kakao+olej i miksujemy
wylewamy na blachę posmarowaną margaryną, to jest przepis na mniejszą blaszkę ( moja ma 30x30 cm ) rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, BEZ TERMOOBIEGU! wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy okolo 45 minut, po tym czasie gdy ciasto ladnie odchodzi od blachy, zawsze sprawdzam patyczkiem np. takim do szaszłykow i wbijam go w srodek ciasta, jesli po wyciagnieciu patyczek jest suchy i się nie klei, to murzynek jest ok, jesli nadal patyczek jest wilgotny, to wstawiam blaszkę jeszcze na 5 minut do pieca.
POLEWA CZEKOLADOWA
4 łyzki margaryny lub oleju
4 łyzki cukru lub cukru pudru
4 łyzki kakao
4 łyzki mleka
wlewamy wszystko do rondelka i na malusim ogniu rozpuszczamy wszystko ciagle mieszając-NIE DOPROWADZAC DO WRZENIA
ta polewa nie zastyga i jest ciągle taka smaczniascie wilgotna, wylewamy na przestudzone ciasto- i to wsio w tym temacie ;-)
aha jest to ciasto, ktore smakuje jak czekoladowe Muffinki, jest troche wilgotne, jest bardzo szybkie i pyszniutkie, wyprobujcie dziewczyny, ja je czesto robię jak mam ochote na cos slodkiego :-)