reklama
aneta456
kocham i jestem kochana
- Dołączył(a)
- 26 Luty 2008
- Postów
- 6 185
Zbliża się wielkimi krokami roczek Aluni i trzeba jakąś małą imprezkę rozkręcić.Z gotowaniem raczej nie mam większych problemów ale ciasta,to moja baaaaaaardzo słaba strona.Myślałam żeby kupić gotowe,ale ceny takie że mózg się lasuje.
Potrzebuję łatwe przepisy na smaczne ciasta.Ja jestem mistrzem w ilości zepsutych ciast.Znacie może coś takiego czego nie można zepsuć(chociaż znając mnie to nie ma takich przepisów).Może jakbym trochę potrenowała to coś z tego wyjdzie.
Potrzebuję łatwe przepisy na smaczne ciasta.Ja jestem mistrzem w ilości zepsutych ciast.Znacie może coś takiego czego nie można zepsuć(chociaż znając mnie to nie ma takich przepisów).Może jakbym trochę potrenowała to coś z tego wyjdzie.
Aneta - ja mam przepis na ciasto ktorego napewno nie da sie zepsuc bo wrzucasz co potrzeba i miksujesz, ale musze poszukac przepisu,to pozniej wstawie. Tylko to jest takie raczej w stylu biszkoptowe z owocami (jablkami albo sliwkami, brzoskwiniami co kto lubi)
Kludi
Mama Filipka i Franusia
Aneta Ja tez mam jedno co mi na szybko przyszło do głowy i raczej ne da sę zepsuć bo to też było jedne z pierwszych moich ciast.To takie biszkoptowe-karmelowe .
Robisz biszkopt standardowy, puszka masy krówkowej+kostk margaryny=krem karmelowy(zmiksować) wyłożyć na biszkopt.na krem układasz herbatniki maślane Petitki(każdą przed położeniem zanużyć na sekude w letniej wodzie z łyżką cukru)Jak już sąciasteczka ułożone to calośc polewam polewą tą gotową np.Gelwe tak bele jak artystycznie takie mazy lub można równo rozsmarować.
Jak mi się jesze jakieś proste przypomni to napisze
Robisz biszkopt standardowy, puszka masy krówkowej+kostk margaryny=krem karmelowy(zmiksować) wyłożyć na biszkopt.na krem układasz herbatniki maślane Petitki(każdą przed położeniem zanużyć na sekude w letniej wodzie z łyżką cukru)Jak już sąciasteczka ułożone to calośc polewam polewą tą gotową np.Gelwe tak bele jak artystycznie takie mazy lub można równo rozsmarować.
Jak mi się jesze jakieś proste przypomni to napisze
NataK
Mamusia Kubusia :-)))
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2008
- Postów
- 1 061
aneta 456 wrzucam przepis na pyszniutkie CIASTO KAKAOWE-MURZYNEK NA OLEJU nie mozna go spieprzyc, po prostu sie nie da
na ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1 łyzeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
1/2 szkl. oleju
jajka zmiksowac z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym(az do prawie piany koloru kremowego),potem dajemy 1 szklankę mleka,miksujemy, potem 2 szklanki mąki (1 szklanka mixujemy, 2 szklanka mixujemy)proszek do pieczenia+soda+kakao+olej i miksujemy
wylewamy na blachę posmarowaną margaryną, to jest przepis na mniejszą blaszkę ( moja ma 30x30 cm ) rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, BEZ TERMOOBIEGU! wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy okolo 45 minut, po tym czasie gdy ciasto ladnie odchodzi od blachy, zawsze sprawdzam patyczkiem np. takim do szaszłykow i wbijam go w srodek ciasta, jesli po wyciagnieciu patyczek jest suchy i się nie klei, to murzynek jest ok, jesli nadal patyczek jest wilgotny, to wstawiam blaszkę jeszcze na 5 minut do pieca.
POLEWA CZEKOLADOWA
4 łyzki margaryny lub oleju
4 łyzki cukru lub cukru pudru
4 łyzki kakao
4 łyzki mleka
wlewamy wszystko do rondelka i na malusim ogniu rozpuszczamy wszystko ciagle mieszając-NIE DOPROWADZAC DO WRZENIA
ta polewa nie zastyga i jest ciągle taka smaczniascie wilgotna, wylewamy na przestudzone ciasto- i to wsio w tym temacie ;-)
aha jest to ciasto, ktore smakuje jak czekoladowe Muffinki, jest troche wilgotne, jest bardzo szybkie i pyszniutkie, wyprobujcie dziewczyny, ja je czesto robię jak mam ochote na cos slodkiego :-)
na ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1 łyzeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
1/2 szkl. oleju
jajka zmiksowac z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym(az do prawie piany koloru kremowego),potem dajemy 1 szklankę mleka,miksujemy, potem 2 szklanki mąki (1 szklanka mixujemy, 2 szklanka mixujemy)proszek do pieczenia+soda+kakao+olej i miksujemy
wylewamy na blachę posmarowaną margaryną, to jest przepis na mniejszą blaszkę ( moja ma 30x30 cm ) rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, BEZ TERMOOBIEGU! wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy okolo 45 minut, po tym czasie gdy ciasto ladnie odchodzi od blachy, zawsze sprawdzam patyczkiem np. takim do szaszłykow i wbijam go w srodek ciasta, jesli po wyciagnieciu patyczek jest suchy i się nie klei, to murzynek jest ok, jesli nadal patyczek jest wilgotny, to wstawiam blaszkę jeszcze na 5 minut do pieca.
POLEWA CZEKOLADOWA
4 łyzki margaryny lub oleju
4 łyzki cukru lub cukru pudru
4 łyzki kakao
4 łyzki mleka
wlewamy wszystko do rondelka i na malusim ogniu rozpuszczamy wszystko ciagle mieszając-NIE DOPROWADZAC DO WRZENIA
ta polewa nie zastyga i jest ciągle taka smaczniascie wilgotna, wylewamy na przestudzone ciasto- i to wsio w tym temacie ;-)
aha jest to ciasto, ktore smakuje jak czekoladowe Muffinki, jest troche wilgotne, jest bardzo szybkie i pyszniutkie, wyprobujcie dziewczyny, ja je czesto robię jak mam ochote na cos slodkiego :-)
wiki17082007
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 15 Listopad 2007
- Postów
- 370
Aneta ja dam ci przepis na ciasto którego nie pieczesz napewno wyjdzie a jest dobre jak mezowi zrobiłam na imieniny to poszedł pierwszy tylko znajde przepis
reklama
NataK no popatrz a Pascal ma z TERMOOBIEGIEM
W temacie ciasta to ja robie jedno karpatke ale z torebkiZa to tesciowa piecze super torty i nawet" takie podemnie" czyli nie czekoladowe(białe) i bez galaretki bo nie lubie
No to ja podam przepis na rurki z makaronem chodziaz wiem ze ta potrawa ma jakas wykwintniejszą nazwą i mozna robic rozne farsze ale u nas jest tak:
mielone mieso najlepiej z indyka zesmażamy na patelni i rozdrabniamy na malutkie kawałki, przyprawiamy carry i troszke soli(chodziaz z tymi przyprawami to tez zalezy od smaka) potem zageszczamy woda i maka żeby mieso nie wylewało sie z rurek
makaron nie wiem nazywa sie jakos cannennoli takie rurki o duuuzej srednicy my kupujemy z lubelli gotujemy krociutko ok 4 min wyciagami i nadziewamy miesem(najlpiej nie bawic sie łyżeczka tylko odrazu paluchami-najprosciej)
na makaron troszke koncentratu pomidorowego obłożyc plastrami sera .....zapiec z mikrofali albo w piekarniku i gotowe acha i do tego sos czosnkowy(ja wciskam zabek czosnku do majonezu i tyle:-))
W temacie ciasta to ja robie jedno karpatke ale z torebkiZa to tesciowa piecze super torty i nawet" takie podemnie" czyli nie czekoladowe(białe) i bez galaretki bo nie lubie
No to ja podam przepis na rurki z makaronem chodziaz wiem ze ta potrawa ma jakas wykwintniejszą nazwą i mozna robic rozne farsze ale u nas jest tak:
mielone mieso najlepiej z indyka zesmażamy na patelni i rozdrabniamy na malutkie kawałki, przyprawiamy carry i troszke soli(chodziaz z tymi przyprawami to tez zalezy od smaka) potem zageszczamy woda i maka żeby mieso nie wylewało sie z rurek
makaron nie wiem nazywa sie jakos cannennoli takie rurki o duuuzej srednicy my kupujemy z lubelli gotujemy krociutko ok 4 min wyciagami i nadziewamy miesem(najlpiej nie bawic sie łyżeczka tylko odrazu paluchami-najprosciej)
na makaron troszke koncentratu pomidorowego obłożyc plastrami sera .....zapiec z mikrofali albo w piekarniku i gotowe acha i do tego sos czosnkowy(ja wciskam zabek czosnku do majonezu i tyle:-))
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 41 tys
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 33 tys
- Odpowiedzi
- 130
- Wyświetleń
- 11 tys
Podziel się: