reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • O tym, czym jest kangurowanie? Dlaczego jest ważne zarówno dla wcześniaków, jak i noworodków oraz niemowląt - rozmawiam z dr nauk o zdrowiu, położną i doradczynią laktacyjną Moniką Jodłowską. Czy wiesz, że masz prawo kangurować po porodzie? Dowiedz się więcej Obejrzyj film i włącz się do rozmowy:)

    Opowiedz, jakie ty miałaś doświadczenia. Czy w szpitalu dostałaś maluszka do kangurowania? Dziękuję Ania Ślusarczyk (aniaslu)

    Ostatnia okazja, żeby wziąć udział i wygrać Eco zestaw- butelkę na sok i ekologiczne woreczki na zakupy! Weź udział

    I kończy się konkurs, gdzie można zdobyć Pampersy Nie przegap!

reklama

Kulinarne Szaleństwa Poznanianek ;)

Gosia_k23

luty'07 i styczeń'10
Dołączył(a)
30 Kwiecień 2007
Postów
13 267
Rozwiązania
0
Wątek na nasze przepisy ;-)

Pierwszy ;)


Sos beszamelowy :

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1szkl mleka
gałka muszkatołowa , sól , pieprz można też dać żółtko , ser żółty i curry


Masło rozpuszczamy w garnku , na rozpuszczone wsypujemy 2 łyżki mąki energicznie mieszamy do tego małymi strumyczkami co jakiś czas jak sos nam gęstnieje wlewamy mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje do tego do smaku dodajemy sól, pieprz , gałkę muszkatołową można dla kolory curry na końcu żółtko i starty ser żółty cały czas mieszamy by sos się nie przypalił i aż połączą sie składniki (rozpuści ser) . Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu podajemy zrobiony sos od ręki :)


Ja robię taki sos np do zapiekanki warzywnej :
Ugotowane ulubione warzywa i kukurydzę zalewam sosem beszamelowym na to żółty ser i do piekarnika na 30minut






Sos czosnkowy :

1 świeży czosnek lub w ostateczności czosnek granulowany
1 mały majonez
1 mały jogurt
pieprz ,sól , cukier
może być też koperek


Majonez można dać takie 3/4 słoiczka mieszamy z jogurtem dodajemy wyciśnięty czosnek (można dać dać cały można pół zależy jak kto lubi) doprawiamy solą cukrem i pieprzem i można dać też koperek ja np z nim uwielbiam :) czasem i dodaje starte jabłko . Wszystko mieszamy zostawiamy aż sos najdzie :) i gotowe :)

Oczywiście sos podajemy z zapiekankami , kebabem, szaszłykami i innymi rzeczami które do niego pasują ;)
 
Ostatnia edycja:
reklama

Lilijanna

Fanka BB :)
Dołączył(a)
11 Styczeń 2010
Postów
7 856
Miasto
wlkp
Rozwiązania
0
O jejciu w końcu! :-D Ile razy chciałam taki temat zacząć, ale brakło odwagi :zawstydzona/y:

To ja podam na kurczaka na słodko w papryce z ryżem i sosem, akurat dziś właśnie robię na obiad ;-)

Potrzebne:
nogi kurczaka
przyprawa do kurczaka
majeranek
cebula - ja 3 sztuki
papryka - zielona, czerwona, żółta
ryż


Na rozgrzaną patelnie teflonową wsypujemy cukier (obojętnie jaki, super jest brązowy) kurczaka mamy już umyte i czekamy aż cukier się rozpuści wtedy posypujemy kurczaka swoją ulubioną przyprawą i majerankiem i ciach na patelnie, szybko i za chwilę obracamy na drugą stronę i po chwili z powrotem przekładamy i zalewamy wrzątkiem by się dusił. Teraz na spokojnie obieram sobie cebulę i kolorową paprykę, kto ile lubi i wrzucam nie za drobno pokrojone, talarki i paseczki.

W ten sposób podlewając wrzątkiem duszę na małym ogniu przez 1,5h obracając co jakiś czas.

Ugotować ryż.
Zrobić sos. Ja tutaj stosuję różne sosy w zależności co mam w domu ;-)

Smacznego :-)
 

Marciaa

Mamma 04.2010 i 02.2012
Dołączył(a)
24 Listopad 2009
Postów
5 994
Miasto
Kamionki/Poznań
Rozwiązania
0
ja jestem fanka kuchni włoskiej

zapiekanka z tortellini z warzywami

500 gr tortellini
sol, pieprz
400gr cukinii
3 lyzki masla
2 zabki czosnku
3 jaja
250ml mleka
100gr startego parmezanu
swiezo starta gałka muszkatołowa

15 minut piec 220 stopni a z termoobiegiem 200

przygotowanie

tortellini przygotowac al dente.
cukinie umyc, setrzec na tarce o srednich otworach
na patelni rozgrzac 2 lyzki masla i na silnym ogniu smazyc 5 minut cukinie starta, cosnek obrac wydusic do cukinii, posolic
forme do zapiekanek posmarowac reszta masła.
na spod wkladamy starta cukinie na wierzch tortellini

jaja rozbeltac z mlekiem wymieszac z parmezanem doprawic sola pieprzem oraz gałka muszkat.
sosem polac rownomiernie zapiekanke
 

Gosia_k23

luty'07 i styczeń'10
Dołączył(a)
30 Kwiecień 2007
Postów
13 267
Rozwiązania
0
No dobra wolna chwila wiec podam coś kolejnego


Makaron z sosem serowo -szpinakowym

Makaron
ser żółty
śmietanka 36%
szpinak
czosnek
pieprz , sól , mąka , cukier

Makaron gotujemy. Na patelnie wylewamy śmietankę i wrzucamy do niej żółty ser (ilość według uznania) mieszamy aż się ser rozpuści i doprowadzamy do wrzenia normalnie powinno się samo zagęścić jak jest gęsta śmietana ale ja ciut zagęszczam rozrobioną mąką w wodzie doprawiamy do smaku solą .pieprzem . Szpinak - zamrożony odmrażamy i gotujemy aż odparuje woda poprawiamy cukrem , czosnkiem pieprzem solą i taki przekładamy do sosu serowego. Mozna jeszcze doprawić według uznania Podajemy z makaronem ;)




Sos pomidorowy

Koncentrat pomidorowy
cebulka
cukier
sól
pieprz , warzywko itp , oliwa
mąka
woda lub bulion / rosołek


Cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy na oliwie do podsmażonej dodajemy koncentrat chwilkę odsmażamy i zalewamy to wodą lub bulionem/rosołem (ilość według uznania zależy ile chcemy uzyskać sosu ) doprawiamy solą pieprzem cukrem , warzywkiem jeśli jest to rosół można doprawić delikatniej. To zagęszczamy wodą z mąką do uzyskania ładnej konsystencji .

Ja robie ten sos np do gołąbków :)
 

mamaGabi85

Gabryniowa Mamusia
Dołączył(a)
28 Styczeń 2011
Postów
972
Miasto
Poznań
Rozwiązania
0
3 bit:)


składniki:
2 paczki duzych herbatnikow ( z biedronki) moga byc tez zwykle to wtedy chyba 4 albo 5 paczek
1 puszka masy krowkowej
2 budynie śmietankowe albo waniliowe+4 lyzki cukru
1 kostak masla
0,5 l mleka
0,5 l śmietanki 30%
2 zageszczacze "smietan- fix"

wykonanie:
budyn ugotowac w 0,5 l mleka wystudzic i utrzec z maslem na jednolita mase
ulozyc na blaszcze jedna warstwe herbatnikow, podgrzac w kapieli wodnej albo w mikrofali mase krowkowa i rozprowadzic na herbatnikach na to druga warstwa herbatnikow, potem masa budyniowa,znowu herbatniki i na to ubita Smietanke 30% z 2 "smietan=fix" i 1 czubata lyzka cukru pudru(moze byc bez) na wierzch mozna starkowac czekolade:) do lodwki na dwie godz zeby sie "przegryzlo" i gotowe:)
smacznego:)
 

*J*U*L*K*A*

Mama dwóch łobuzów:)
Dołączył(a)
26 Czerwiec 2008
Postów
3 156
Rozwiązania
0
BLOK CZEKOLADOWY:-)

składniki:
- 500 g mleka w proszku (ale nie w granulkach!)
- kostka margaryny lub masła bo lepsze
- pół szklanki mleka
- szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- bakalie (ja daje różnie raz rodzynki, orzechy - nieraz ryż prażony - czasem herbatniki pokrusze - zalezy co mam w domku)

Przygotowanie
W garnuszku rozpuszczam masło, mleko dodaję do tego cukier i kakao gotuję aż cukier się całkowicie rozpuści. Nastepnie po zestawieniu z ognia dodaje mleko w proszku i mieszam zeby niebyło grudek (w razie co można użyć miksera). Na koniec po dokładnym rozmieszaniu masy wrzucam np. pokruszone herbatniki i rodzynki. Do formy wykładam papierem do pieczenia. Wlewam do niej masę i pozostawiam w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Blok powinien być lekko miękki i idealnie się kroić.
 
Ostatnia edycja:

Skrzat

Fanka BB :)
Dołączył(a)
1 Marzec 2010
Postów
2 220
Miasto
Poznań
Rozwiązania
0
BLOK CZEKOLADOWY:-)
składniki:
- 500 g mleka w proszku (ale nie w granulkach!)
- kostka margaryny lub masła bo lepsze
- szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- bakalie (ja daje różnie raz rodzynki, orzechy - nieraz ryż prażony - czasem herbatniki pokrusze - zalezy co mam w domku)

Przygotowanie
W garnuszku rozpuszczam masło, mleko dodaję do tego cukier i kakao gotuję aż cukier się całkowicie rozpuści. Nastepnie po zestawieniu z ognia dodaje mleko w proszku i mieszam zeby niebyło grudek (w razie co można użyć miksera). N
Julia ale co rozpuszczamy w garnku...masla plus jakie mleko? jak to sproszkowane dodajemy potem...
to musi byc dobre, kiedy kupny taki blok jadlam:)
 

*J*U*L*K*A*

Mama dwóch łobuzów:)
Dołączył(a)
26 Czerwiec 2008
Postów
3 156
Rozwiązania
0
Julia ale co rozpuszczamy w garnku...masla plus jakie mleko? jak to sproszkowane dodajemy potem...
to musi byc dobre, kiedy kupny taki blok jadlam:)
juz poprawiłam:-D zapomniałam napisać pół szklanki mleka bo ja daje mleko zamiast wode;-)
 
reklama

amandae

Fanka BB :)
Dołączył(a)
20 Październik 2010
Postów
636
Miasto
Poznań
Rozwiązania
0
No i blok czekoladowy Julii będzie moim cukierniczym debiutem, wróciłam właśnie z zakupów (mleko w proszku kupiłam 400g - zauważyłam, to chyba wszystko pomniejszę o 1/5?). Mam kompletnie dwie lewe do kuchni, a przepis wydaje się prosty. Dam znać jutro jak wyszło :)
 

Nowe wątki

reklama

Konkursy i testy

Konkurs

Instakonkurs! Świętuj z Befado urodzinowy koniec wakacji!

Zgłoszenia przyjmujemy do 15/09/2019

Konkurs

Wygraj zestawy od Pampers! Konkurs fotograficzny - To już umiem!

Zgłoszenia przyjmujemy do 24/09/2019

Konkurs

Konkurs: Mój czas na sok, moja chwila na sok

Zgłoszenia przyjmujemy do 24/09/2019

Nowe pytania

Do góry