reklama

Kulinarne Szaleństwa Poznanianek ;)

Temat na forum 'Poznań' rozpoczęty przez Gosia_k23, 25 Październik 2010.

  1. Gosia_k23

    Gosia_k23 luty'07 i styczeń'10

    Wątek na nasze przepisy ;-)

    Pierwszy ;)


    Sos beszamelowy :

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1szkl mleka
    gałka muszkatołowa , sól , pieprz można też dać żółtko , ser żółty i curry


    Masło rozpuszczamy w garnku , na rozpuszczone wsypujemy 2 łyżki mąki energicznie mieszamy do tego małymi strumyczkami co jakiś czas jak sos nam gęstnieje wlewamy mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje do tego do smaku dodajemy sól, pieprz , gałkę muszkatołową można dla kolory curry na końcu żółtko i starty ser żółty cały czas mieszamy by sos się nie przypalił i aż połączą sie składniki (rozpuści ser) . Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu podajemy zrobiony sos od ręki :)


    Ja robię taki sos np do zapiekanki warzywnej :
    Ugotowane ulubione warzywa i kukurydzę zalewam sosem beszamelowym na to żółty ser i do piekarnika na 30minut
    [​IMG]





    Sos czosnkowy :

    1 świeży czosnek lub w ostateczności czosnek granulowany
    1 mały majonez
    1 mały jogurt
    pieprz ,sól , cukier
    może być też koperek


    Majonez można dać takie 3/4 słoiczka mieszamy z jogurtem dodajemy wyciśnięty czosnek (można dać dać cały można pół zależy jak kto lubi) doprawiamy solą cukrem i pieprzem i można dać też koperek ja np z nim uwielbiam :) czasem i dodaje starte jabłko . Wszystko mieszamy zostawiamy aż sos najdzie :) i gotowe :)

    Oczywiście sos podajemy z zapiekankami , kebabem, szaszłykami i innymi rzeczami które do niego pasują ;)
     
    Ostatnia edycja: 26 Październik 2010
  2. Lilijanna

    Lilijanna Moderator

    O jejciu w końcu! :-D Ile razy chciałam taki temat zacząć, ale brakło odwagi :zawstydzona/y:

    To ja podam na kurczaka na słodko w papryce z ryżem i sosem, akurat dziś właśnie robię na obiad ;-)

    Potrzebne:
    nogi kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    majeranek
    cebula - ja 3 sztuki
    papryka - zielona, czerwona, żółta
    ryż


    Na rozgrzaną patelnie teflonową wsypujemy cukier (obojętnie jaki, super jest brązowy) kurczaka mamy już umyte i czekamy aż cukier się rozpuści wtedy posypujemy kurczaka swoją ulubioną przyprawą i majerankiem i ciach na patelnie, szybko i za chwilę obracamy na drugą stronę i po chwili z powrotem przekładamy i zalewamy wrzątkiem by się dusił. Teraz na spokojnie obieram sobie cebulę i kolorową paprykę, kto ile lubi i wrzucam nie za drobno pokrojone, talarki i paseczki.

    W ten sposób podlewając wrzątkiem duszę na małym ogniu przez 1,5h obracając co jakiś czas.

    Ugotować ryż.
    Zrobić sos. Ja tutaj stosuję różne sosy w zależności co mam w domu ;-)

    Smacznego :-)
     
  3. reklama
  4. Marciaa

    Marciaa Mamma 04.2010 i 02.2012

    ja jestem fanka kuchni włoskiej

    zapiekanka z tortellini z warzywami

    500 gr tortellini
    sol, pieprz
    400gr cukinii
    3 lyzki masla
    2 zabki czosnku
    3 jaja
    250ml mleka
    100gr startego parmezanu
    swiezo starta gałka muszkatołowa

    15 minut piec 220 stopni a z termoobiegiem 200

    przygotowanie

    tortellini przygotowac al dente.
    cukinie umyc, setrzec na tarce o srednich otworach
    na patelni rozgrzac 2 lyzki masla i na silnym ogniu smazyc 5 minut cukinie starta, cosnek obrac wydusic do cukinii, posolic
    forme do zapiekanek posmarowac reszta masła.
    na spod wkladamy starta cukinie na wierzch tortellini

    jaja rozbeltac z mlekiem wymieszac z parmezanem doprawic sola pieprzem oraz gałka muszkat.
    sosem polac rownomiernie zapiekanke
     
  5. Gosia_k23

    Gosia_k23 luty'07 i styczeń'10

    No dobra wolna chwila wiec podam coś kolejnego


    Makaron z sosem serowo -szpinakowym

    Makaron
    ser żółty
    śmietanka 36%
    szpinak
    czosnek
    pieprz , sól , mąka , cukier

    Makaron gotujemy. Na patelnie wylewamy śmietankę i wrzucamy do niej żółty ser (ilość według uznania) mieszamy aż się ser rozpuści i doprowadzamy do wrzenia normalnie powinno się samo zagęścić jak jest gęsta śmietana ale ja ciut zagęszczam rozrobioną mąką w wodzie doprawiamy do smaku solą .pieprzem . Szpinak - zamrożony odmrażamy i gotujemy aż odparuje woda poprawiamy cukrem , czosnkiem pieprzem solą i taki przekładamy do sosu serowego. Mozna jeszcze doprawić według uznania Podajemy z makaronem ;)




    Sos pomidorowy

    Koncentrat pomidorowy
    cebulka
    cukier
    sól
    pieprz , warzywko itp , oliwa
    mąka
    woda lub bulion / rosołek


    Cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy na oliwie do podsmażonej dodajemy koncentrat chwilkę odsmażamy i zalewamy to wodą lub bulionem/rosołem (ilość według uznania zależy ile chcemy uzyskać sosu ) doprawiamy solą pieprzem cukrem , warzywkiem jeśli jest to rosół można doprawić delikatniej. To zagęszczamy wodą z mąką do uzyskania ładnej konsystencji .

    Ja robie ten sos np do gołąbków :)
     
  6. mamaGabi85

    mamaGabi85 Gabryniowa Mamusia

    3 bit:)


    składniki:
    2 paczki duzych herbatnikow ( z biedronki) moga byc tez zwykle to wtedy chyba 4 albo 5 paczek
    1 puszka masy krowkowej
    2 budynie śmietankowe albo waniliowe+4 lyzki cukru
    1 kostak masla
    0,5 l mleka
    0,5 l śmietanki 30%
    2 zageszczacze "smietan- fix"

    wykonanie:
    budyn ugotowac w 0,5 l mleka wystudzic i utrzec z maslem na jednolita mase
    ulozyc na blaszcze jedna warstwe herbatnikow, podgrzac w kapieli wodnej albo w mikrofali mase krowkowa i rozprowadzic na herbatnikach na to druga warstwa herbatnikow, potem masa budyniowa,znowu herbatniki i na to ubita Smietanke 30% z 2 "smietan=fix" i 1 czubata lyzka cukru pudru(moze byc bez) na wierzch mozna starkowac czekolade:) do lodwki na dwie godz zeby sie "przegryzlo" i gotowe:)
    smacznego:)
     
  7. Marciaa

    Marciaa Mamma 04.2010 i 02.2012

    musi być słodkie...a to na duza blache nie?
     
  8. *J*U*L*K*A*

    *J*U*L*K*A* Mama dwóch łobuzów:)

    BLOK CZEKOLADOWY:-)

    składniki:
    - 500 g mleka w proszku (ale nie w granulkach!)
    - kostka margaryny lub masła bo lepsze
    - pół szklanki mleka
    - szklanka cukru
    - 4 łyżki kakao
    - bakalie (ja daje różnie raz rodzynki, orzechy - nieraz ryż prażony - czasem herbatniki pokrusze - zalezy co mam w domku)

    Przygotowanie
    W garnuszku rozpuszczam masło, mleko dodaję do tego cukier i kakao gotuję aż cukier się całkowicie rozpuści. Nastepnie po zestawieniu z ognia dodaje mleko w proszku i mieszam zeby niebyło grudek (w razie co można użyć miksera). Na koniec po dokładnym rozmieszaniu masy wrzucam np. pokruszone herbatniki i rodzynki. Do formy wykładam papierem do pieczenia. Wlewam do niej masę i pozostawiam w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Blok powinien być lekko miękki i idealnie się kroić.
     
    Ostatnia edycja: 17 Luty 2011
  9. Skrzat

    Skrzat Fanka BB :)

    Julia ale co rozpuszczamy w garnku...masla plus jakie mleko? jak to sproszkowane dodajemy potem...
    to musi byc dobre, kiedy kupny taki blok jadlam:)
     
  10. reklama
  11. *J*U*L*K*A*

    *J*U*L*K*A* Mama dwóch łobuzów:)

    juz poprawiłam:-D zapomniałam napisać pół szklanki mleka bo ja daje mleko zamiast wode;-)
     
  12. amandae

    amandae Fanka BB :)

    No i blok czekoladowy Julii będzie moim cukierniczym debiutem, wróciłam właśnie z zakupów (mleko w proszku kupiłam 400g - zauważyłam, to chyba wszystko pomniejszę o 1/5?). Mam kompletnie dwie lewe do kuchni, a przepis wydaje się prosty. Dam znać jutro jak wyszło :)
     

Poleć forum