reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Temat na forum 'Dzieci urodzone w sierpniu 2010' rozpoczęty przez kiniusia, 8 Grudzień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. kiniusia

    kiniusia Mamusia Bartusia :)))

    Dziewczyny, pomyślałam sobie, że mogłybyśmy dzielić się przepisami na pyszności. :-) Szczególnie teraz, gdy mamy taaakie różne różniaste zachciewajki :cool2:
    Chętnie nauczę się pichcić coś nowego :-) (chociaż na razie mnie mdli na zapach wszystkiego :zawstydzona/y:).
     
  2. Marzenixx

    Marzenixx aniołek 14.12.09 [*]...

    No to prosze bardzo :
    SAŁATKA Z KURCZAKIEM , ANANASEM I CURRY :biggrin2:

    SKŁADNIKI :
    - makaron ryżowy
    - pirś z kurczaka podwójna (jesli ktos lubi duuzo mięsa to mogą byc 3 piersi)
    - puszka ananasa
    - majonez średni z Winiary
    - kukurydza słodka z Bonduelle
    - 2 x curry
    - przyprawa do kurczaka złocista z Knorra ( to moje ulepszenie )

    PRZYRZĄDZANIE :

    Robi się ja naprawde szybko.
    Gotujemy makaron ryzowy na miekko, w tym czasie kroimy pierś na kawałki małe. Pierś wrzucamy na patelnie na niewielka ilość oleju, posypujemy przyprawą złocista do kurczaka (ja daje dosyc sporo ) oraz pół opakowania curry.
    Gdy makaron się ugotuje , wrzucamy go do dużego naczynia oraz podmażoną pierś, dodajemy majonez, kukurydze, ananasa pokrojonego w kosteczkę oraz pozostałośc curry czyli 1,5 opakowania. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Zanim zacznie sie jeśc trzeba poczekac az wystygnie . Najlepiej wstawić do lodówki żeby sałatka sie przegryzła.
    Nie przejmowac sie duża ilością curry, gdyz nie ma tu innych przypraw i ona nadaje smak całej salatki, gdy sie przegryzie nie czuc ilości curry i jest przepyszna . :sorry2:

    Sałatka jest hitem wśród moich znajomych.
    :))):biggrin2:
     
  3. reklama
  4. Eschenbach

    Eschenbach 30-tki , przyszłe mamusie

    Ja polecam makaron z brokulami.

    2 brokuly dziele na rozyczki i gotuje w osolonej wodzie (ale nie rozgotowuje)
    cebule kroje w kostke i podsmazam na maselku
    wyciskam 5-6 zabkow czosnku i podsmazam na maselku
    dodaje pokrojony w kostke boczus i wypiekam go
    gotuje paczke makaronu (np. rurki, kokardki)
    w garnku roztapiam okolo 2 lyzke masla, dosypuje maki, mieszam dokladnie, dodaje do tego mleko, starty na tarce ser zolty, doprawiam galka muszkatulowa, sola i pieprzem, wszystko musi sie zagotowac
    do podsmazonego boczusiu dodaje brokuly i chwile podpiekam, nastepnie dodaje makaron, potem sos. Mieszam dokladnie i podsmazam na patelce.

    Zycze smacznego :)
     
  5. Marzenixx

    Marzenixx aniołek 14.12.09 [*]...

    Esch a mozesz dokladnie proporcje napisac? np ile maki, boczku .... bo ja tak na oko nie umiem a przepis jest super:tak:
     
  6. Eschenbach

    Eschenbach 30-tki , przyszłe mamusie

    Marzenixx no i tu jest problem bo ja robie mniej wiecej na oko :no:
    Makaron gotuje caly. Maki 2-3 lyzki. Sos ma byc ani nie rzadki ani nie gesty. Sera zoltego stratego tak mnie wiecej dwie garscie.
    Boczku okolo 40-50 dkg...
     
  7. kiniusia

    kiniusia Mamusia Bartusia :)))

    Chwilę mnie nie było, a tu takie pyszności. ;-):-)
    Dobrze dobrze, już nabrałam ochoty na te dwa przepisy :evil:
    Ale jutro i nich pomyślę :-)
     
  8. joamar

    joamar Fanka BB :)

    Moją ulubioną potrawą jest makaron penne w sosie śmietanowo- pomidorowym. Potrawa którą robi się w jakieś 15 min.
    porcja na 3 osoby: 1,5 piersi z kurczaka, kroimy w kostkę i podsmażamy dodajemy serek topiony śmietankowy np. Hohland 3x, jak się roztopi to powoli (żeby się serek nie zważył) dodajemy 2 puszki pomidorów można je wcześniej zmiksować. doprawiamy bazylia, oregano, trochę czosnku, pieprz i sól. podajemy z makaronem penne, serkiem startym i posypujemy szczypiorkiem.
     
  9. martuśka85

    martuśka85 http://psychozytywnie.pl

    polecam:

    -jogurt, malinki i bananek z blendera (bez cukru oczywiscie)
    -grzanki z tuńczykiem, cebulką, natką pietruszki i serem żółtym lub twarożkiem z piekarnika
    -sałatka z tuńczyka (puszka w sosie własnym w kawałkach), ryżu brązowego (1 paczka 100g), cebulki (2 mniejsze lub 1 większa), kukurydzy (niecała puszka, ale dobrej, inaczej psuje smak) i kiszonego ogoreczka (kilka sztuk) z majonezem jogurtowym (musi byc sporo pieprzu lub ostrej papryczki)
    -warzywa z patelni (różne, z ryżem lub makaronikiem)

    pyyyychotka :D
     
  10. reklama
  11. Paula25

    Paula25 szczęśliwa :)

    Któraś z Was chciała przepis na pierniczki to proszę: :tak:

    Przepis na pierniczki świąteczne

    50 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    20 dag miodu
    12 dag masła
    1 jajo
    1 dag sody oczyszczanej
    2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika


    Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawami do piernika. Ostudzony łączymy z mąką połączoną z sodą, jajkiem, masłem. Dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
    Ciasteczka wałkujemy na ok. 3 mm. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni. Przypalone pierniczki są gorzkawe, dlatego trzeba uważać żeby za bardzo się nie przypiekły.
    Miękną po 2 - 3 dniach.
    Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dwa dni wcześniej tylko trzeba je wyciągnąć.
     
  12. magda.wu

    magda.wu Fanka BB :)

    ugotowałam wczoraj sobie i swojemu mężczyźnie zupę gulaszową. wyszła mi raczej paprykowa, ale oklaski były ;)

    gotujemy wywar.
    0,5 kg wołowiny kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie, wrzucamy do gara, gotujemy 15 min, dodajemy posiekaną cebulę, paprykę czerwoną, pomidory bez skóry, ziemniaki, czosnek, czekamy aż warzywka zmiękną. dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego (dodałam Pudliszki paprykowy) i sos tajski chilli (z umiarem i wyczuciem ;) gotujemy jeszcze chwilkę i już.
    niezła rozgrzewka na mrozy :)
     
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum