Magda.wu ja ostatnio 2 razy miałam pizzę, bo za dużo farszu zrobiłam:-), ale mój ucieszony bo uwielbia pizzę.
Ja robię z tego przepisu, tylko na górę inne składniki.:
PIZZA
• 0,4 kg mąki,
• 1 szklanka wody,
• 40 g drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 2 łyżeczki cukru,
• 2 łyżki oleju,
• sos pomidorowy lub ketchup,
• 0,5 kg sera żółtego,
• 0,5 kg pieczarek,
• 1 czerwona papryka,
• oliwki,
• przyprawa do pizzy;
Wlewamy wodę (lekko ciepłą) do dużej miski. Wsypujemy cukier i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy drożdże i je także rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli i dokładnie rozrabiamy ciasto rękoma, aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy już wygląda na gotowe (takie, że można kłaść na blachę), dodajemy olej i ponownie rozrabiamy. Gotową masę odstawiamy na około 30 minut, by urosła. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy je i dusimy na niewielkiej ilości oleju (można lekko posolić). Następnie kroimy paprykę w kosteczkę. Smarujemy dużą, okrągłą formę tłuszczem i wykładamy ciastem, delikatnie je rozprowadzając palcami. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut. Później smarujemy ciasto sosem pomidorowym i posypujemy przyprawą. Kładziemy pieczarki, paprykę i oliwki. Posypujemy całość startym, żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do temp. 225st. piekarnika na najniższą półkę, na czas 20-tu minut. Przypiekanie od góry i od dołu. Smacznego!!!