reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Bogusia ale mi narobilaś smaka z tym chińskim, ja co prawda robie to wszystko w jednym garze, tzn. kupuje 2 słoiczki sosu słodko-kwaśnego z Pudliszek, mrożoną mieszankę chińską z Lidla ;-) no i cycki z kurczaka. Miecho podsmarzam, przyprawiam lekko, bo sos i tak ma swój smak i dodaję warzywka, jak będa miekkie dodaje Pudliszki i wsio :tak:
w miedzy czasie gotuje ryżyk, naprawde polecam, mój mąż może to jesc codziennie :-), ja w sumie też, bo sie nie narabie przy okacji :-D

reklama
a my dziś z mężem robimy sobie na kolację niezdrowe, kaloryczne i w ogóle strasznie ciężko-strawne, ale za to pyszne spaghetti:)))

Ciasto na wrzącej margarynie
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do piecz.
3 jajka
kostka margaryny
owoce
Ubić białka na sztywno,dodać żółtka,cukier,mąkę,wrzącą margarynę-nie musi być aż tak wrząca wystarczy że się dobrze rozpuści w garnku.Ciasto wylać do formy,na wierzchu układać gęsto owoce.Piec ok 45 min,temp.185

Muffiny kokosowo-bananowe

Składniki:
1 i 1/4 szkl. mąki
2 dojrzałe banany
110g masła
2/3 szkl. cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki wanilii
3/4 szklanki słodzonych wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Roztrzepać w misce jajko z cukrem, dodać dwa rozgniecione banany, miękkie masło i wiórki kokosowe i wymieszać. Do masy dodać suche składnik- mąka, proszek do pieczenia i sól i wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek (wychodzi ok. 12 babeczek).
Piec w temperaturze 180-200'C.

Neftis smakowicie zapowiadają sie te twoje muffinki :-) musze spróbowac zrobic w tygodniu , bo dzisiaj to króluje u nas ciacho Bombusi :-)

Sałatka (dla odmiany od greckiej ;-))

- świeży szpinak
- biała część pora
- duuużo fety
- pomidorki
- sos winegret

REWELACYJNA JEST! A szpinak świeży można kupić w moim ulubionym sklepie czyli w Biedronce ;-)

Black - muszę spróbować tą sałatke - brzmi smakowicie i jest pełna żelaza (szpinaczek) :-)

Ja dzisiaj na obiadek wszamałam kolejny mój hit lata, czyli bakłażana w cieście naleśnikowym.
Bakłażana krokimy w plasterki (tak ok 0,5cm), solimy obficie i odkładamy na bok (żeby puścił sok - z sokiem wychodzi ewentualna gorycz, charakretystyczna dla starszych bakłażanów). Po jakimś czasie myjemy plasterki z soli. Moczymy w cieście naleśnikowym i smazymy na złoto z obydwu stron... pyyyycha!!!
Ja to zjadłam z kalafiorkiem i sałatką, ale można jeść z czym się chce :-)

reklama
Mmmmm krzynka - przepis na baklazana smakowity i prosty.Ja mam dzisiaj mega ochote na wszystko:-D!
Podaje przepis na zupe, jest to zupa krem (nie kazdy lubi), proporcje sa na duuuzy garnek.
4 ziemniaki
4 marchewki
1 por
1 cebula
1 rzepa
1 dojrzaly pomidor
1 srednia dynia (do kg)
Napelniamy garnek w 2\3 woda, dajemy kostke rosolowa, lyzke soli i oliwe z oliwek.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w wielkie kawaly (pestki dyni mozna podsuszyc i wysiac w ogrodku, mamy tym sposobem dynie caly rok, obrana i pokrojona dynie mozna tez zamrozic i miec na zapas).
Po ok. 30 min wrzenia miksujemy wsystko na krem, doprawiamy sola jesli trzeba, ewentualnie dolewamy wody jesli zupa jest zbyt gesta.
Mozna dodac na koniec marchewke pokrojona w kostke, fasolke szparagowa, lub swiezy szpinak zeby cos plywalo:).W przypadku szpinaku zupe nalezy dalej gotowac do jego calkowitego ugotowania (nie powoduje kwasnego smaku).W przypadku marchewki i fasolki - wylaczam bo i tak wszystko w srodku dojdzie.
Jest to moja ulubiona zupa, po ktorej nie mam zgagi:tak:
Smacznego!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry