reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja mam sokowirówkę Zelmera, M kupił w grudniu, patrzył na moc sprzętu i szerokość wlotu, właśnie aby nie kroić drobno warzyw i owoców.
Sok z marchwi , jabłek i pomarańczy bezcenny, niech się chowają wszystkie firmy z sokami!!!:-)


A dziś z synem mieliśmy ochotę na taką szybką sałatkę z fetą!
Sałatę (najlepiej lodową) porwać w kawałki do tego pokroic ogórka świeżego, pomidorki i ser feta. Można ogórek kiszony lub oliwki dodać jeszcze i to wszystko mieszam z sosem Winegret.;-) PYYYYCHA !
Pewnie znacie przepis, ale to jest smaczne!:tak:
 
reklama
Ostatnio na impreze imienionowa zrobilam cos takiego:
[FONT=Arial, sans-serif]Pierś z kurczaka z serem gorgonzola[/FONT]


[FONT=Arial, sans-serif]Danie dla 4 osób:[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]4 połówki piersi kurczaka
6 łyżek oliwy
300 g sera gorgonzola (lub inny miękki ser z niebieską pleśnią)
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany kremówki
1 por lub cebula
3 łyżki brandy
sól, pieprz [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Piersi kurczaka opłukać, wysuszyć, obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać, dodać oliwę i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać pokrojonego w talarki pora. Gdy się odrobinę zeszkli dodać na patelnię masło i brandy. Odparować alkohol, po czym dodać pokrojony w grubą kostkę ser gorgonzola i śmietankę. Sos podgrzewać na małym ogniu aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Posolić (ostrożnie), popieprzyć i podawać.
[/FONT]


[FONT=Arial, sans-serif]Podawalam z pierozkami ravioli i do tego salata z oliwkami, pomidorami, serem feta pokropione oliwa.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Pycha, nieduzo pracy. Wszystkim bardzo smakowalo.
[/FONT]
 
kucharka ze mnie marna, mężydło lubi gotować :cool2:
jednak czasami się zdarzy i popełniam jakieś kulinarne szaleństwo.
np. dziś sprawdzony i uwielbiany

Kurczak w zupie ogonowej

składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
0.5 kg pieczarek
2 zupy ogonowe (torebkowa - amino lub winiary)
pojemnik śmietany 22 %

przygotowanie:

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki kroimy w duże plastry, smażymy na masełku i przyprawiany.
Kawałki kurczaka obtaczamy w proszku zupy ogonowej. Następnie smażymy ze wszystkich stron (nie przyprawiamy).
Przekładamy kurczaka do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, przykrywamy podsmażonymi pieczarkami i polewamy śmietaną. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. Można podawać z ziemniaczkami, makaronem lub ryżem.

a na deser szarlotka z bitą śmietaną :-)
 
To wrzucam Wam kolejny sprawdzony przepis:
Fettucine z kurczakiem i sosem pieczarkowym (porcja dla 4 osob)
400 g fettucine
2 duze filety z kurczaka
1 lyzka oliwy
30 g masla
kilka plasterkow posiekanego bekonu
2 zabki czosnku (ja daje wiecej)
250 g pieczarek w plasterkach
4 posiekane zielone cebulki
1/3 kubka bialego wina
2/3 kubka smietany
1 lyzka maki
1/3 kubka startego parmezanu

Makaron ugotowac al dente. Odcedzic i wrzucic do naczynia zaroodpornego. Kurczaka pokroic w niewielkie plasterki. Rozgrzac oliwe i maslo, smazyc kurczaka okolo 3 minut az zbrazowieje.Dodac bekon, pieczarki i wycisniety czosnek. Smazyc okolo 2 minuty. Dolac winoi gotowac az polowa odparuje. Dodac cebule i dalej gotowac. Rozmieszac make, wode i smietane. Dodac na patelnie. Gotowac az sie zagotuje i zgestnieje. Przyprawic sola i pierzem. Ja dodaje jeszcze bazylie, oregano i kurkume (ale to na samym poczatku do miesa). Dodac sos do makaronu i wymieszac. Posypac serem i na chwile wstawic do piekarnika zeby sie zapieklo.
Smacznego.
 
Mniam mniam, pyszności...
a ja dzisiaj smażone kalmarki w cieście z warzywkami mrozonymi gotowanymi na porze.
A na deser strucla jabłkowa (kupiona prawie gotowa z ciasta francuskiego - tylko upiec..)
 
wczoraj poszłam do sklepu po jajka, a wróciłam z kompletem składników na... racuchy z jabłkami.
1 jajko, cukier waniliowy, łyżka cukru. rozetrzeć. dodać szklankę jogurtu naturalnego, pół szklanki mąki, pół szklanki otrębów owsianych (a co, niech będzie zdrowo ;), łyżeczkę proszku do pieczenia, pokrojone jabłuszka. smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
pyyyszne były :)
 
hmmm, racuszki - dawno nie jałam.....
A ja czekam na pstrąga który się w piekarniku piecze z kopereczkiem i cytrynką... tylko, ze coś mi apetyt na niego przechodzi, ale mam nadzieję, że wróci :)
 
o proszę jak zdrowo - pstrąg :) obiecałam sobie, że będę częściej jeść ryby, które bardzo lubię. sęk w tym, że w okolicy nie mam sklepu z ładną, świeżą rybką.
a ja na jutro szykuję niespodziankę dla mojego A. - omlet hiszpański ze szpinakiem i serem pleśniowym. dla siebie niestety przyrządzę wersję nr 2 - bez sera pleśniowego (lepiej nie jeść w ciąży). za to będę miała pieczarki i pomidory, o :)
 
mi się marzy kotlet który jadłam na obiad :-p:-p:-p Jutro dodam fajny przepis tylko poszukam:-D:-D:-D
 
reklama
Pstrąg był pyszniutki! U mnie na szczęście jest świetny rybny niedalego. Chyba zaczniemy tam częściej bywać.:tak: I na dodatek sprzedający to pasjonat jakich mało - opowiada o rybach tak cudnie i na dodatek raczy przepisami - świetny jest :):tak:

Magda - omlet hiszpański to tortilla - taka zapiekana masa jajeczna z "wkładką"? czy coś innego?
Ja uwielbiam tortille - proste danie a takie smaczne!!!
Prosimy o przepis!!

inka - to czekamy na przepis na kotleta!!:tak:
 
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry